SVOJSTVA I DJELOVANJE

Pobliže o vitaminima B skupine

Vitaminoteka

Datum objave: 27. 07. 2021.

Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti topivi u vodi s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre te probavnog sustava u cijelosti, zdravlje kože i kose.

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin).

Svaki od 8 definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani.

Prehrambeni izvori vitamina B kompleksa

Najbolji prirodni izvori vitamina B kompleksa su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće. Raznolika i uravnotežena prehrana lako zadovoljava potrebe na B vitaminima u zdrave osobe, no neke bolesti i stanja povezuju se s deficitom ove važne skupine vitamina.

Tako su osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe, sportaši te djeca na terapiji antibioticima skloni razviti nedostatke vitamine B kompleksa i svakako trebaju posebno pripaziti na adekvatan unos. Dodatno, izloženost stresu, dugotrajne infekcije te kronični umor stanja su koja neodgodivo zahtijevaju dodatan unos.

Svojstva i djelovanje

Kod pojačanog umora i povećanih tjelesnih i mentalnih napora

Četiri vitamina iz B skupine; B1, B2, B3, B5 izravno sudjeluju u procesu stvaranja energije. Stoga je na svaku potrebu organizma za dodatnom energijom potrebno odgovoriti, između ostalog, i adekvatnim unosom vitamina B skupine.

Za zdravu kožu

Vitamini B kompleksa neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. U tom kontekstu je nemoguće izdvojiti pojedini B vitamin kao važniji od drugog. Tako vitamin B2 štiti kožu od pucanja, vitamin B3 pomaže kod suhe i upaljenje kože, vitamin B5 vlaži kožu i pomaže u borbi protiv problematične kože, a biotin sprečava sitno perutanje kože.

Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom.

Zaštitnici srca i krvnih žila

Kada razmišljamo o rizičnim čimbenicima za nastanak bolesti srca, uglavnom mislimo na prekomjernu tjelesnu masu, genetske čimbenike, te prehranu bogatu zasićenim masnoćama i nedovoljnu tjelesnu aktivnost. Međutim, manje je poznato da deficit vitamina B6 i B12 te folne kiseline dovodi do povišene razina aminokiseline homocisteina, za koju se pokazalo da je značajan čimbenik za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Homocistein u ljudskom organizmu nastaje iz aminokiseline metionin koju unosimo hranom. Homocistein se u organizmu može pretvoriti u bezopasne spojeve samo ako su prisutni koenzimi ili tvari koje olakšavaju i ubrzavaju te reakcije, a radi se o vitaminima B skupine – B12, B6 i folnoj kiselini.

Istraživanja ukazuju da je za 10 % populacije s rizikom pojave kardiovaskularnih bolesti odgovorna upravo hiperhomocisteinemija. Odrasle osobe s hiperhomocisteinemijom ( >10 µmol/L) imaju 30 puta više šansi da razviju bolest srca. Ipak, dovoljnim unosom spomenutih vitamina, posebice folata, razina homocisteina će se sniziti, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Za bolje pamćenje

Postoje brojni dokazi koji podupiru tezu da je adekvatan status vitamina B vrlo važan za razvoj i očuvanje mentalne funkcije čovjeka. Studije su pokazale da vitamini B6, B12 i folna kiselina mogu smanjiti opasnost od razvoja demencije i Alzheimer-ove bolesti. Isti ti vitamini igraju važnu ulogu u sintezi neurotransmitera važnih za kognitivne i ostale funkcije mozga. Nažalost, nedostatak ovih vitamina, koji je moguće nadoknaditi njihovim adekvatnim unosom, uočen je upravo kod osoba koje su najugroženija skupina za gubitak pamćenja, a to su osobe treće dobi.

Za pravilni rad probavnog sustava

Budući da sudjeluju u razgradnji ugljikohidrata, masti i proteina, vitamini B skupine neophodni su za pravilan rad probavnog sustava. Adekvatan unos posebno trebaju osigurati starije osobe kao i ostale osobe kojima je funkcija probavnog sustava iz bilo kojega razloga oslabljena.

Valja imati na umu i da bolesti probavnog sustava dovode do nemogućnosti adekvatne apsorpcije svih nutrijenata, pa tako i vitamina B kompleksa. Stoga je u slučaju proljeva, povraćanja, ali i ozbiljnijih gastroenteroloških bolesti poput Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa preporučljivo posegnuti za nadopunom vitamina B kompleksa.

Pomoć kod predmenstrualnog sindroma

Raznolika i uravnotežena prehrana lišena industrijskih proizvoda, kofeina i alkohola uvelike može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, a zanimljivo je da visoke doze vitamina B6, kakve nalazimo u dodacima prehrani, mogu također povoljno djelovati i to osobito na problem zadržavanja vode. Vitamin B6 poboljšava i protok krvi kroz ženske spolne organe te pomaže u regulaciji razine estrogena, a studije ukazuju i na smanjenje depresije koja je rezultat PMS-a.

Možemo li unijeti previše vitamina B kompleksa?

Vitamini B kompleksa su topivi u vodi što znači da ih naše tijelo ne može skladištiti i potrebno ih je svakodnevno unositi hranom odnosno dodacima prehrani. U skladu s time B vitamini, u pravilu, nisu toksični čak i ako se uzimaju u velikim količinama. Stoga bez bojazni možete posegnuti za dodacima prehrani koje sadrže antistresne vitamine B kompleksa kako bi se uspješno borili protiv ove „nemani“ današnjeg života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, dodaci prehani, probava,

Komentari