Petra Vlak

Datum objave: 10. 12. 2018.

Jeste li znali da se od običnog kvasca može proizvesti uistinu poseban dodatak prehrani? 

Složenog naziva, ali vrlo jednostavnog sastava, plazmolizirani biljni kvasac potpuno je prirodan i vrlo popularan dodatak prehrani, posebice u švicarskim obiteljima, budući da u toj zemlji ima dugu tradiciju proizvodnje. Iz Švicarske se plazmolizirani kvasac proširio po svim kontinentima i ušao u brojne domove, pa tako i naše.

Kako nastaje plazmolizirani biljni kvasac?

Cijela priča o proizvodnji plazmoliziranog biljnog kvasca započinje osnovnim sastojkom – primarnim stanicama prirodnog kvasca, u znanstvenom svijetu poznatijeg kao Saccharomyces cerevisiae Meyen. Sićušne stanice kvasca najprije se brižno prihranjuju pomno biranim ekstraktima različitih vrsta ljekovitog bilja, poput kadulje, sikavice, timijana, lavande i nevena, a zatim se podvrgavaju plazmolizi.

Ovaj naizgled složeni korak zapravo predstavlja izuzetno važan proces fermentacije u kojemu dolazi do razgradnje stanične stijenke kvasca i oslobađanja svih visokovrijednih spojeva koji ovome prirodnom pripravku daju jedinstveni sastav.

Ako bi se zaobišao proces plazmolize, stanična stijenka kvasca ostala bi netaknuta, a vrijedni nutrijenti koje kvasac sadrži tada ne bi bili dostupni  za apsorpciju u našem probavnom sustavu.

Nutritivna vrijednost plazmoliziranog biljnog kvasca

Zahvaljujući procesu prihrane ljekovitim biljem, mogli bismo reći da je konačni proizvod, koji uglavnom možemo pronaći u tekućem obliku, prava mala riznica hranjivih tvari, aminokiselina, vitamina i minerala. Tako u plazmoliziranom biljnom kvascu nalazimo esencijalne aminokiseline, vitamine B – skupine, vitamin C, provitamin D, te minerale, kao što su kalcij, magnezij, fosfor, kalij, selen i brojni drugi. 

Upravo sinergija svih ovih sastojaka predstavlja prirodno okruženje koje poboljšava apsorpciju važnih hranjivih tvari, poput željeza, vitamina B1, cinka i magnezija, a samim time pomaže da održimo naš organizam u ravnoteži.

Tko ima koristi od uzimanja plazmoliziranog biljnog kvasca?

Plazmolizirani biljni kvasac ne izaziva nikakve nuspojave, izvrsno se uklapa u koncept zdravog načina života te je pogodan za sve generacije. No, ovaj pripravak se posebno će biti od koristi kod sljedećih stanja i specifičnih skupina:

  • Oslabljeni imunitet 

Osim što dokazano utječe na jačanje imuniteta, plazmolizirani biljni kvasac može poboljšati opće stanje organizma, probavu i kvalitetu sna, te smanjiti stres i umor.  

  • Djeca 

Zbog svojeg kompleksnog sastava plazmolizirani biljni kvasac odličan je trik za povećanje apetita malih izbirljivaca koji ne unose dovoljno vrijednih tvari kvalitetnom prehranom. Također, idealna je pomoć svim školarcima pred kojima su veliki mentalni izazovi. Naime, istraživanja su pokazala kako plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u povećanju koncentracije i izdržljivosti, te su uočeni puno bolji rezultati u zadacima koji su uključivali testiranje memorije kod djece školske dobi.

  • Rekreativci i sportaši 

Pokazalo se da ovaj prirodni pripravak sportašima može pomoći skratiti razdoblje oporavka nakon napornog treninga, ali i poboljšati koncentraciju, apetit, te kvalitetu sna i probavu.

  • Trudnice i dojilje 

Veliki broj žena u ovom osjetljivom razdoblju života ima problema s anemijom, a plazmolizirani biljni kvasac može biti ozbiljan saveznik i kod ovog stanja. Naime, studije pokazuju da pomaže održati stabilnu razinu hemoglobina u krvi tijekom trudnoće. Osim toga, doprinosi i poboljšanju općeg stanja i vitalnosti trudnica, ali i dojilja. 

  • Osobe starije dobi  

Uzimanje plazmoliziranog biljnog kvasca kao dodatka prehrani korisno je i za osobe starije dobi koje se često susreću s problemima u pamćenju, cirkulaciji, te smanjenim apetitom. 

  • Onkološki bolesnici 

Osobe oboljele od malignih bolesti posebno su osjetljiva skupina koja se tijekom liječenja susreće s brojim neugodnim i ozbiljnim simptomima. Istraživanja potvrđuju da plazmolizirani biljni kvasac može ublažiti posljedice kemoterapije kao što su mučnina, povraćanje, umor i proljev, povećati apetit i održavati odnosno povećati tjelesnu masu, te na taj način poboljšati kvalitetu njihovog života.

Literatura:

  • Huber U., Joller P. W. (2011) Supportive treatment with a herbal yeast preparation in oncologic systemic therapy. Schweizer Krebsbulletin, (4): 303–307.
  • Leffler L., Leffler T., Joller P. W. (2000) Hemoglobin values during pregnancy - observation on the effect of the herbal yeast preparation Bio-Strath® on the hemoglobin level of pregnant women. Schweizerische Zschr. GanzheitsMedizin, 12 (6): 327-328.
  • Joller P. W. (2005) The influence of a food supplement on the behaviour and health of schoolchildren in a school for children with special needs. Schweiz. Zschr. für Heilpädagogik, 11 (9): 38-43.
  • Pelka R. B. (1990) Pre-geriatric Study. Results of a randomised double-blind study with Bio-Strath® involving 184 prematurely aged patients. Notabene medici, (3): 122-125, (4): 196-201.
  • Joller P. W. (1996) Influenza and colds in winter: Prophylaxis with a herbal yeast preparation in comparison with influenza vaccination. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin, 8 (5): 225-230.
Pošalji prijatelju na email

Komentari