Datum objave: 28. 10. 2013.

Početak nove školske godine idealno je vrijeme i za nove ideje pripreme nutritivno kvalitetnih obroka koje djeca mogu ponijeti u školu za užinu. Ako pripremate hranu za izbirljivca, postoje jednostavne taktike koje vam mogu pomoći uvesti pravilne prehrambene navike kod vašeg djeteta.

Usvajanje pravilnih prehrambenih navika
Veliki broj roditelja brine unosi li njihovo dijete svakodnevno dovoljno hrane i nutrijenata, no jedno od osnovnih pravila je ne koristiti se metodama prisile ili potkupljivanja. Prisila može uzrokovati kod djeteta osjećaj tjeskobe i frustracije prilikom svakog obroka, a potkupljivanje slatkišima pretvara djecu u ljubitelje visoko kalorične masne i slatke hrane što može ostaviti posljedice na njihovu tjelesnu masu i zdravlje kasnije u odrasloj dobi. Istraživanja pokazuju da ako djecu učite kako je za normalan rad njihovog tijela potrebna različita hrana i objašnjavate kakav učinak na tijelo ostvaruje voće i povrće, djeca će samoinicijativno povećati njihov unos u prehrani. Također valja imati na umu da je djeci važno dozvoliti da sudjeluju u odabiru namirnica jer time jačaju sposobnost samostalne kontrole unosa hrane i učvršćuju prehrambene navike. Izbirljivoj djeci valja servirati manje porcije hrane te dopustiti da s vremenom sami traže još. Djeca obožavaju boje, pa što će obrok sadržavati više boja i raznih oblika, veće su šanse da će se djetetu svidjeti. I stariju djecu će oduševiti lubenica narezana u obliku zvjezde veličine njihove šake ili dinje u obliku srca nabodenih na štapić. Pokušajte djecu često voditi u kupovinu namirnica i dopustite im da sudjeluju u odabiru, a kod kuće ih potaknite da pomognu u pranju i pripremi voća i povrća, miješanju salate ili postavljanju stola. Prehrambene navike roditelja su ključne za navike djece. Postavite dobar primjer i s užitkom jedite voće i povrće.

Jednostavni i kvalitetni obroci za školu
Ako vaše dijete ima naviku nositi užinu od kuće ili u školi nije zadovoljno izborom hrane slijedi nekoliko primjera što mu možete ponuditi. Od svih sendviča, u pravilu su najkvalitetniji sendviči oni napravljeni kod kuće. Umjesto majoneze namažite ih sirnim namazom pomiješanim s malo cikle kako bi dobio zanimljivu ružičastu boju ili domaćim namazom od slanutka, patlidžana ili ribe. Dodajte naribanu mrkvu, list zelene salate, povrtne klice, rajčicu, papriku, krastavac, a osnovu neka čini sir, pureća šunka, tvrdo kuhano jaje ili pak povrtni odrezak uz integralno pecivo. Uz sendvič djeci spakirajte i jogurt ili mlijeko i jabuku ili krušku.

Zgodna ideja su i povrtni zalogaji ispečeni u kalupu za muffine ili mini pite. Muffini i pite mogu biti napravljeni s kukuruznom krupicom ili tamnim brašnom s različitim povrćem poput naribanih tikvica, mrkve, špinata, kukuruza i slično.

I kolač može biti kvalitetna užina ako sadrži voće ili povrće poput bundeve ili mrkve i ako je napravljen s integralnim brašnom i umjerenom količinom šećera ili drugih sladila. Dobar primjer kvalitetne užine su i keksi sa zobenim pahuljicama u kombinaciji s mlijekom.

Za utaživanje male gladi tu su uvijek integralni krekeri ili sušeno voće i orašasti plodovi, a izaberite one vrste koja djeca vole poput sušenih banana ili očišćenog kikirikija iz ljuske. Pokušajte iznenaditi djecu, pa im zapakirajte paketiće kuhanog slanutka ili sirove mrkve narezane na štapiće. Kombinacija kvalitetnih obroka privlačnih djeci je mnogo, a budete li ustrajni i maštoviti, vaše će dijete zavoljeti hranu i usvojiti pravilne prehrambene navike.

dipl.ing. Mirja Jošić

Pošalji prijatelju na email

Komentari