Osvježite se hranom!

Datum objave: 02. 07. 2007.

Na temperaturama od 35 °C i višima rijetko tko razmišlja kao gurman, misao koja se uglavnom vrzma po uzavrelim glavama je: «Kako se osvježiti». Međutim, nije nemoguće biti gurman ljeti, posebice ukoliko na hranu gledamo kao na osvježenje.

Ljeto je razdoblje vrućine, a organizam stalno šalje signale da treba vodu, elektrolite, osvježenje, a ne opterećenje hranom koja sama po sebi uzrokuje dodatno zagrijavanje tijela. Jela koja prijaju zimi, očito je, treba izbjegavati za ljetnih vremena.

I opet nam je, po tko zna koji put, priroda izašla u susret osiguravajući u sezoni baš one namirnice koje organizam najviše treba. Tako ljeti nudi čitavu lepezu obojenih plodova voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom tijelu nude i elektrolite koji se vrtoglavo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.

Voće i povrće bogat su izvor antioksidansa, tvari koje organizam treba kako bi se zaštitio od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji u organizmu nastaju i gomilaju se usljed različitih čimbenika, uključujuću i štetno sučevo zračenje. Prema nekim studijama, pigmemnti u ljetnim namirnicama, primjerice ß – karoten i likopen, imaju zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako trebaju biti dio svakodnevnog jelovnika. Istodobno, zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana ove namirnice će osigurati pravilnu probavu i osloboditi nas osjećaja težine i nadutosti koji u vrijeme ljetnih vrućina nije nepoznanica, a djelomično je uzrokovan gubitkom mineralnih soli putem znoja.

Ljetna ograničenja osim na masnu hranu odnose se i na namirnice izvore proteina. Naime, za razgradnju proteina u organizmu potrebna je veća količina energije nego za ugljikohidrate i masti. Stoga bi ljetni odabir, s obzirom da niti jedna kategorija namirnica u pravilno izbalansiranom jelovniku ne smije biti u potpunosti isključena, trebale biti namirnice koje su izvor lakoprobavljivih proteina. Bijela riba, školjke i rakovi dobri su «ljetni» izvori proteina, a istodobno i izvanredan izvor esencijalnih masnih kiselina te će istodobno onima koji ljeto provode na moru upotpuniti morski doživljaj, a onima u unutrašnjosti donijeti ljeti neizostavni morski štih.

Soja je odlično izbalansirana, visokovrijedna namirnica, i smatra se prikladnim izvorom proteina za sva godišnja doba. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti osigurati će potreban unos kalcija i vrijednih proteina, a pri izboru sira bolje je odlučiti se na svježi kravlji sir, nego na fermentirane sireve s visokim udjelom masti.

Tijelo se usljed velikih vrućina ljeti rashlađuje znojenjem, gubeći pri tome vodu i elektrolite, koje je neophodno stalno nadoknađivati.

Ukoliko je prehrana adekvatno izbalansirana i osigurava sve potrebne nutrijente, idealno sredstvo za hidraciju je voda. Zdrave, odrasle osobe bi dnevno trebale unijeti 0,3 dl tekućine po kilogramu tjelesne mase. Starije osobe, djeca trudnice i osobe sa specifičnim bolestima i stanjima zahtijevaju posebno isplaniran i kontroliran unos tekućine. Osim vode, u ljetnim vrućinama pravo osvježenje može pružiti i ohlađeni čaj, koji osim što spriječava dehidraciju, obiluje brojnim blagotvornim nutrijentima. Dobar izbor su i svježi, nezaslađeni sokovi od sezonskog voća i povrća.

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, te pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organima. Stoga ove napitke treba izbjegavati tijekom ljeta. Voće i povrće s visokim udjelom vode važan je izvor tekućine. Zato su lubenica, dinja, rajčica, grejp, salata i brokula popularne ljetne namirnice. Svježi voćni sokovi i fermentirani mliječni proizvodi s niskim udjelom masti koristan su izvor enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, te vitamina i minerala.

Ukratko:

  • Obogatite svoju trpezu raznobojnim voćem i povrćem, ukoliko je moguće konzumirajte ih svježe. Tako ćete si osigurati pregršt vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i ljeti prijeko potrebnih elektrolita

  • Dnevno unesite barem dvije litre tekućine, ukoliko ste konstantno izloženi visokim temperaturama ili fizičkom naporu, popijte i više. Kako bi ste nadoknadili gubitak elektrolita možete u vodu dodati malo obične, kuhinjske soli. Alkoholna pića, pića koja sadržavaju kofein nisu sredstva za hidraciju, upravo suprotno, imaju diuretički učinak, pa ih izbjagavajte ili barem svedite na minimum.

  • Kao izvor proteina odaberite ribu. Lagana je, sadrži viskokvalitetne proteine i esencijalne masne kiseline.

  • Ograničite unos masti, crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda

  • Ne zanosite se prehladnim jelima i pićima. Osvježenje koje ćete osjetiti trenutačno je, a ostati će vam samo grčevi, osjećaj nadutosti i ostale slične probavne smetnje koje tijelu stvaraju dodatno opterećenje.

  • Unatoč uvriježenom vjerovanju da je kvalitetan obrok topao obrok, činjenica je da hladna jela mogu biti jednako okrepljujuća. Sendviči sa dobrim izvorima lakoprobavljivih proteina te osvježavajuće salate mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe jedne osobe.
  • Vitamini.hr

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari