Darija Vranešić Bender

Datum objave: 06. 02. 2019.

Jedna od čestih zabluda jest da o zaštiti kože više trebamo misliti tijekom ljetnih mjeseci.

Svjesni štetnosti UV-zraka oboružavamo se dodacima prehrani i zaštitnim kremama s visokim SPF zaštitnim faktorima. A zimi? Eventualno posežemo za hranjivim kremama, i ne razmišljamo o dodacima prehrani namijenjenim ljepoti i zaštiti kože, našeg najvećeg organa. A prava istina je da hladnoća, vjetar, nagle temperaturne promjene te boravak u zatvorenim prostorima uzrokuju pojačano isušivanje, a ponekad i jača oštećenja kože. Osim toga, UV zračenje koje sunce emitira prisutno je tijekom cijele godine, posebice na planinama, stoga je kožu potrebno štititi i u zimskim i u ljetnim mjesecima

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože i utječu na odgovor stanica kože na UV-zračenje. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži, a njihov nedostatak manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. 

Zašto je važan omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina?

Omega – 6 masnim kiselinama često se pripisuje epitet nepoželjnih masnih kiselina u prehrani, međutim problem predstavlja jedino njihov pretjerani unos. Naime, previsoka razina omega – 6 masnih kiselina može spriječiti apsorpciju omega – 3 masnih kiselina, budući da se obje vrste masnih kiselina natječu za iste enzime pretvorbe.

Naše tijelo osjetljivo je na promjene omjera omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina koji sudjeluje u kontroli brojnih biokemijskih puteva u organizmu. Ako se ovaj omjer previše pomakne u korist omega – 6 masnih kiselina, postoji veliki rizik za razvoj različitih kroničnih degenerativnih bolesti. 

Protuupalno djelovanje omega – 3 masnih kiselina

Spomenuta ravnoteža između omega – 6 i omega – 3 višestruko nezasićenih masnih kiselina također utječe i na razvoj različitih upalnih odgovora u tijelu. Tako visok unos omega – 6 masnih kiselina, posebice arahidonske kiseline, potiče upalne procese, dok eikozapentaenska kiselina (EPA), vrsta omega – 3 masne kiseline, posjeduje protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju kako EPA i DHA (dokozaheksaenska masna kiselina), omega – 3 masne kiseline kojima obiluje riblje ulje, zahvaljujući protuupalnom učinku, mogu biti od velike koristi kod upalnih stanja kože, kao što su psorijaza i akne.

Anti-aging učinak omega – masnih kiselina

Zrela koža također može profitirati od adekvatnog unosa omega – 3 masnih kiselina. Naime, gubitak elastičnosti jedan je od neizbježnih znakova starenja kože, a postoje znanstveni dokazi koji ukazuju kako kombinacija EPA i DHA porijeklom od ribljeg ulja te gama linolenska kiselina (GLA) kojom obiluje ulje noćurka, može poboljšati elastičnost kože. Osim toga, istraživanja pokazuju da uzimanje GLA u obliku dodatka prehrani može poboljšati čvrstoću kože.

Biološko starenje stanica kože ne možemo izbjeći, no za većinu vidljivih znakova oštećenja kože odgovorno je UV zračenje. Kada je koža pretjerano izložena UV zračenju koje sunce emitira, dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju tkivo kože i smanjuju njenu elastičnost. Kao vidljivi znaci fotostarenja, odnosno oštećenja kože izazvanih sunčevim zrakama, nastaju bore, tamne mrlje i opekline od sunca. Međutim, ono što golim okom ne vidimo, još bi nas više trebalo zabrinjavati. To su oštećenja koja nastaju djelovanjem UV zračenja, a koja povećavaju rizik za razvoj malignih transformacija stanica kože.

Fotoprotektivno djelovanje omega – 3 masnih kiselina 

Brojna znanstvena istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti i namirnice koje ih sadrže mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku postojećih oštećenja, te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja malignih transformacija. Blagotvorne omega – 3 masne kiseline, posebice EPA i DHA kojima obiluje riblje ulje, pokazale su korisno djelovanje kod posljedica pretjeranog izlaganja štetnom UV-zračenju, kao što su:

  • Opekline nastale izlaganjem sunčevim zrakama 

Opekline koje nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja kože UV zračenju zapravo predstavljaju upalnu reakciju koja se na koži očituje crvenilom i oticanjem, ali i odumiranjem površinskih stanica te stanjivanjem kože.

Omega – 3 masne kiseline, odnosno EPA, djeluje na način da ometa proizvodnju čimbenika upale, a ovo protuupalno djelovanje potvrdila su i brojna klinička istraživanja. Tako su rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Archives of Dermatological Research pokazali da uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani (280 mg EPA + 120 mg DHA po kapsuli) može utjecati na povećanje minimalne eritemalne doze (engl. Minimal Erythemal Dose, MED), odnosno minimalne količine UV zračenja koje će izazvati vidljivo crvenilo kože. Autori ove studije donijeli su zaključak kako uzimanje malih doza ribljeg ulja u kratkom vremenskom razdoblju može djelovati fotoprotektivno.

  • Fotosenzitivnost

Fotosenzitivnost predstavlja pretjeranu reakciju kože na sunčevo zračenje koja je još uvijek slabo razjašnjena, a smatra se kako je u njenu pojavu vjerojatno uključen i imunosni sustav.

Iako mehanizam djelovanja omega – 3 masnih kiselina kod ovog stanja još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, smatra se kako se blagotvorni učinak očituje u smanjenju čimbenika upale.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Investigative Dermatology sudjelovalo je 13 ispitanika s poremećajem fotosenzitivnosti koji su tijekom tri mjeseca svakodnevno uzimali kombinaciju EPA i DHA esencijalnih masnih kiselina u dozi od 3 g. Rezultati su pokazali kako je uzimanje ovih omega  - 3 masnih kiselina utjecalo na povećanje praga osjetljivosti na UV zračenje, ali i povećanje već spomenute minimalne eritemalne doze.

  • Fotokarcinogeneza

Neosporna je činjenica kako UV zračenje ima karcinogeno djelovanje, na način da utječe na oštećenje DNA koje dovodi do stvaranja mutagenih stanica. 

Poveznica između unosa višestruko nezasićenih masnih kiselina i karcinoma kože dokazana je brojnim istraživanjima. Tako su rezultati studije objavljene 2000. godine u časopisu Nutrition and Cancer otkrili kako je veći unos omega – 3 masnih kiselina bio povezan sa smanjenjem rizika od pojave karcinoma pločastih stanica, drugom najčešćem obliku zloćudnih tumora kože. 

Nezasićene masne kiseline igraju važnu ulogu u održavanju pravilne funkcije kože, ali i zaštiti kože od štetnog UV zračenja. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos, a održavanju vitalnosti i mladolikog izgleda kože svakako će pomoći riba, posebice ona plava koja obiluje blagotvornim omega – 3 masnim kiselinama, kao i dodaci prehrani na bazi ribljeg ulja, zatim biljna ulja, sjemenke te orašasti plodovi. Ulje noćurka također se ističe kao vrijedan sastojak s prirodno visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina, posebice gama linolenskom masnom kiselinom

Literatura:
• Hakim I A, Harris R B, Ritenbaugh C. Fat intake and risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutr Cancer 2000: 36: 155–162.
• Katzman M, Logan AC. Acne vulgaris: nutritional factors may be influencing psychological sequelae.Med Hypotheses. 2007;69(5):1080-1084.
• Muggli R. Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. Int J Cosmet Sci. 2005;27(4):243-249.
• Orengo, I.F.; Black, H.S.; Wolf, J.E., Jr. Influence of fish oil supplementation on the minimal erythema dose in humans. Arch. Dermatol. Res. 1992, 284, 219–221.
• Pérez-Sánchez A. et al.  Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients 2018; 10(4); doi: 10.3390/nu10040403.
• Pilkington SM, Watson RE, Nicolaou A, Rhodes LE. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients. Exp Dermatol. 2011;20(7):537-43.
• Rhodes L E, Durham B H, Fraser W D et al. Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption. J Invest Dermatol 1995: 105: 532–535.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, nutrikozmetika, omega, Omega-3 m.k.,

Komentari