Datum objave: 15. 03. 2007.

Bolesti srca i krvožilja na samom su vrhu top ljestvice uzroka smrtnosti. Ipak, rizik od istih uvelike se, prema nekim istraživanjima čak i do 50%, može smanjiti preventivnim mjerama koje u prvome redu uključuje pravilne prehrambene navike te redovitu tjelovježbu.

Osluškujući potrebe potrošača i istovremeno se oslanjajući na najnovije znanstvene spoznaje, prehrambena industrija postavila se korak ispred farmaceutske te preuzela na sebe ulogu „saveznika u spriječavanju razvoja bolesti“. U segmentu razvoja „kardioprotektivnih„ prehrambenih proizvoda prednjače oni obogaćeni omega-3 masnim kiselinama te biljnim sterolima.

Zašto biljni steroli?

Jedan od vodećih čimbenika rizika za bolesti srca i krvožilja je povišena razina kolesterola. Zbog toga se održavanje adekvatne ili snižavanje povišene razine kolesterola smatra vrlo važnom mjerom u spriječavanju razvoja spomenutih bolesti. Svojstva biljnih sterola da smanjuju razinu kolesterola u krvi poznata su više od 50 godina. Suvremena znanost opravdala je ove postavke, a rezultati brojnih studija potvrdili su da je prehrana obogaćena biljnim sterolima izvanredna mjera prevencije bolesti srca i krvožilja.

Primjerice:

• unos 1,8 g neesterificiranih biljnih sterola tijekom 21 dan, rezultirao je smanjenjem apsorpcije kolesterola za 56 % (1).
• Konzumacija margarinskoi namaza sa nižim udjelom masti obogaćenih biljnim sterolima, kao dio prehrane siromašne mastima, blagotvorno djeluje na smanjenje razine kolesterola u krvi kod osoba koje imaju hiperkolesterolemiju. Dnevni unos 1.1 g odnosno, sterola putem margarina, nakon pet tjedana, uz kontroliranu prehranu, razultirao je smanjenjem razine ukupnog kolesterola za 5,2 odnosno 6,6 % te LDL "lošeg" kolesterola za 7,6 odnosno 8,1 %. (2).
• Konzumacija soka od naranče obogaćenog biljnim sterolima tijekom 10 tjedana rezultirala je smanjenjem ukupnog kolesterola za 7,2 % i LDL kolesterola za 12,4 % u usporedbi sa kontrolnom skupinom (3).

Vjeruje se da se mehanizam sniženja razine kolesterola pomoću biljnih sterola i njihovih estera bazira na ometanju apsorpcije kolesterola te sprečavanju prelaska molekula kolesterola iz crijeva u krvotok. Ispitujući utjecaj sterola na smanjenje razine kolesterola u krvi došlo se do zaključka da osobe sa graničnim vrijednostima za visoki kolesterol u krvi (5,2-6,2 mmol/L) imaju najviše koristi od unosa biljnih sterola.

Iako ljudi svakodnevno unose određene količine biljnih sterola, te količine najčešće nisu dovoljne za ometanje apsorpcije kolesterola te posljedično, za smanjenje razine kolesterola u krvi. Stoga se obogaćivanje namirnica pokazalo kao idealno rješenje. S obzirom da su prirodno hidrofobni (ne otapaju se u vodi), margarin kao medij pokazao se idealnim za obogaćivanje biljnim sterolima.

1. Am J Clin Nutr 2002; 76:1272-1278
2. Am J Clin Nutr ; 74, No. 1, 33-433.
3. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2004; 24:25e-28

Zašto omega-3 masne kiseline?

Istraživači su prije nekoliko desetljeća otkrili iznenađujuće podatke o stanovnicima Grenlanda. Oni su naime imali vrlo malu stopu obolijevanja od srčanih bolesti kao i vrlo mali broj slučajeva srčanog udara iako im je prehrana sadržavala značajne količine masnoća. Postalo je sasvim jasno da sve masnoće nemaju jednako djelovanje na zdravlje kardiovaskularnoga sustava. Dok zasićene masnoće povećavaju rizik od bolesti i smrti uzrokovane bolestima kardiovaskularnog sustava, esencijalne masne kiseline, koje su u velikoj mjeri prisutne u ribljem ulju, pogoduju zdravlju kardiovaskularnog sustava te preveniraju bolesti srca i krvnih žila.

Pokazano je da esencijalne masne kiseline mogu pomoći u:

• Smanjenju razine triglicerida u krvi
• Smanjenju rizika stvaranja krvnih ugrušaka – esencijalne masne kiseline djeluju kao prirodni antikoagulansi na način da narušavaju sposobnost sljepljivanja platela (krvnih pločica).
• Smanjenju krvnoga tlaka – nekoliko studija pokazalo je da osobe koje konzumiraju dovoljno ribe, u odnosu na osobe koje ne konzumiraju ribu, imaju manju incidenciju povišenog krvnoga tlaka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, omega, steroli,

Komentari