Datum objave: 02. 10. 2009.

Intervju: Jacqueline Young

Povodom gostovanja ugledne britanske nutricionistkinje, naturopatkinje, akupunkturistice i autorice nekoliko knjiga s područja prehrane, Jacqueline Young u Zagrebu razgovarali smo s ovom simpatičnom i svestranom „sveznalicom“. Gospođa Young Zagreb je posjetila na poziv Biovege uz čiju je podršku održala zanimljivo javno predavanje na temu „Do boljeg zdravlja uz podršku prirode“ Upravo je cjeloviti pristup zdravlju uz pomoć prehrane bila i tema našeg razgovora.

Svjedoci smo sve manje brige za kvalitetnu prehranu zbog nebrojenih obaveza i kroničnog nedostatka vremena. Užurbani tempo života nije stran ni Jacqueline Young zbog čega na pitanje o tome što preporučiti osobama koje zbog dnevnog ritma i konstantnog stresa nemaju vremena brinuti o prehrani objašnjava sa smješkom: „prvi je korak, naravno uz pomoć stručnjaka, analiza trenutnih prehrambenih navika odnosno što, kako i gdje jedemo. Nakon što identificiramo pogreške malim, ali sigurnim koracima lišavamo svakodnevnu prehranu namirnica koje oduzimaju energiju, poglavito kofeinskih napitaka i namirnica bogatih jednostavnim šećerima. Slijedi uvođenje namirnica koje zbog svog sastava revitaliziraju našu energiju. Tako je prehrana moderne, urbane populacije potpuna tek uz obogaćivanje jelovnika sjemenkama i klicama, ističe Jacqueline Young.

Na pitanje što propisuje klijentima koji joj se obraćaju zbog migrena odgovara kako je na početku uputno napraviti testiranje intolerancija na hranu, budući da upravo intolerancija često leži u podlozi teških migrena. U Velikoj Britaniji sve popularnije postaje i genetičko testiranje, a nutrigenomika predstavlja apsolutni hit. Naime, danas postaje jasno da jednaka prehrana ne djeluje jednako na sve ljude i utjecaj hrane na gene ima iznimno veliku važnost u održanju zdravlja odnosno razvoju bolesti. Učestalost intolerancije na hranu danas je iznimno visoka i zbog činjenice da smo posljednjih godina izrazito smanjili broj namirnica koje konzumiramo. Prosječan Britanac danas jede oko pedeset namirnica, dok ih je u prošlosti konzumirao barem 250. Najčešće intolerancije razvijaju se na mlijeko, pšenicu, rajčice, biljke iz obitelji pomoćnica, citruse, bobičasto voće, aditive i umjetne boje, navodi Jacqueline Young.

Kao neke od omiljenih dodataka prehrani koje propisuje kod oslabljelog imuniteta spominje vitamin C s bioflavonoidima, supervoće (goji, acai i noni), piknogenol, koenzim Q10, probiotike, inulin te peruansko ljekovito bilje i bilje s Anda koje postaje sve popularnije posljednjih godina. Veliki je poklonik mladog lišća žitarica te klica koje i sama uzgaja i smatra ih ekspres-rješenjem za obogaćivanje prehrane.

Primat valja staviti na svježu hranu. Riječima Jacqueline Young, „nedovoljna konzumacija svježih namirnica uzrok je kroničnih probavnih smetnji u zapadnoj civilaziji“. Tako je i gospođa Young pobornik trenda koji sve više okupira dokolicu stanovnika Engleske i šire – njegovanje vlastitog vrta. Osim što djeluje opuštajuće na psihu, svježe i kvalitetne namirnice su joj na dohvat ruke. U vrtu Jacqueline Young smještenog na samom rubu Londona, među ostalim, nalazi se pšenica, kukuruz, špinat, rajčica, zelena salata itd.

Iako veliča svježe namirnice Jacqueline Young nije strano niti skuhati veću količine hrane i zamrznuti ju za trenutke kada se zbog obaveza ne može posvetiti kuhanju, a isto preporučuje i svojim klijentima. „U današnje doba, brzina i jednostavnost imaju važnu ulogu, stoga često preporučujem zaposlenima da jedan dan izdvoje vremena kako bi nakuhali i zamrznuli hranu za ostale dane.

Cjeloviti pristup kroz integraciju znanstvenih disciplina
Nutricionizam u Velikoj Britaniji kao znanost bilježi ekspanzivan rast. Jacqueline Young smatra kako se radi o najmodernojij znanosti 21. stoljeća. Sve discipline danas imaju poveznicu s nutricionizmom i mogu još više napredovati ako usvajaju nutricionističke postulate kao dio preventive ili terapije. Sve se više shvaća važnost preventivnog pristupa uz pomoć pravilne prehrane, ali i velike mogućnosti liječenja brojnih bolesti sadašnjice. Zanimljivo je primjerice da u Velikoj Britaniji supermarketi imaju zaposlene nutricioniste koji potrošače željnje informacije savjetuju o pravilnoj prehrani. Ipak, kako nam tumači Jacqueline Young, njen prisup nije nutricionizam tretirati kao zasebnu granu već pokušati stvoriti koegzistenciju između drevnih i modernih znanosti kako bi zajedničkim snagama dali odgovore na probleme klijenata. „Najbolje se to može opisazi terminom Inter-Proffesional Working (IPW) što ukratko znači integracija moderne i orijentalne medicine, zajedno s nutricionizmom u cjeloviti pristup zajedničkog rada svih disciplina na traženju najboljeg rješenja problema. Vjerujem da je integrirani pristup već sadašnjost, a ne tek budućnost 21. stoljeća“, ističe Jacqueline Young.

Ova energična pionirka u akademske module iz područja nutricionizma koje vodi na jednom Londonskom koledžu uvela je i praktične satove kuhanja jer taj aspekt smatra važnim. „Studenti završe nutricionizam i nemaju niti jedan sat kuhanja – to nije ispravno“, ovjašnjava dr. Young. Upitali smo je i koja su tri sastojka bez kojih ne može zamisliti svoju kuhinju te nam je nakon kratkog razmišljanja navela tri namirnice koje ujedno hrane i posjeduju brojna ljekovita svojstva – mlado lišće žitarica, med i cimet.

Iako svi željno isčekujemo nove knjige o prehrani Jacqueline Young, ipak ćemo malo morati pričekati. „ Naporan je to i iscrpljujući posao, koji oduzima puno vremena. Upravo sam završila jednu knjigu koja, doduše, nema veze s nutricionizmom. Ipak, volim pisati i vjerujem da ću kada odmorim i skupim energiju započeti još jedno putovanje pišući novu knjigu“, zaključuje Jacqueline Young.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari