Tena Škunca

Datum objave: 17. 01. 2017.

Krajem 2016. godine imala sam priliku sudjelovati na 5. međunarodnom simpoziju o pivu i zdravlju održanom u Madridu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, hrane i okoliša Kraljevine Španjolske.

Simpozij je otvorila ministrica poljoprivrede, hrane i okoliša Isabel Garcia Tejerina naglasivši kako ovaj simpozij već petu godinu za redom okuplja renomirane španjolske i međunarodne stručnjake i pruža uvid u rezultate najsvježijih istraživanja o umjerenoj konzumaciji piva i njezinom utjecaju na zdravlje.

Predsjednik znanstvenog odbora simpozija i istaknuti stručnjak na području mediteranske prehrane, dr. Ramón Estruch, objasnio je kako umjerena konzumacija piva uz obrok može biti dio pravilne mediteranske prehrane, zahvaljujući upravo niskom udjelu alkohola i sastojcima od kojih je pivo proizvedeno.

Umjerena konzumacija piva štiti srce

Jedna od ključnih tema simpozija bili su antioksidansi koje pivo sadrži te njihov utjecaj na kardiovaskularni sustav. Dr. Gemma Vilahur sa katalonskog Instituta kardiovaskularnih znanosti predstavila je rezultate istraživanja pod nazivom „Utjecaj umjerenog unosa piva na srčane markere i endotelijalnu funkciju u ljudi“ i zaključila kako bi umjerena konzumacija piva kod pretilih odraslih osoba mogla imati zaštitnu ulogu protiv oksidativnih oštećenja, bez negativnog utjecaja na tjelesnu masu i endotelijalnu funkciju. Spomenuto antioksidativno djelovanje povezano je s povećanim unosom polifenola koji su prisutni u pivu.

 

Ksantohumol i silicij kao zaštitnici od neurodegenerativnih bolesti

Još jedna od zanimljivih tema o kojoj se raspravljalo na simpoziju bile su i neurodegenerativne bolesti. Dr. Francisco Sánchez Muniz, profesor sa Sveučilišta u Madridu, naglasio je važnost istraživanja crijevne mikrobiote te nutrigenetike i nutrigenomike koje bi mogle pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Rezultati nekoliko različitih istraživanja pokazuju da je oksidativni stres jedan od važnijih čimbenika razvoja Parkinsonove bolesti. Tako je profesor Jianguo Fang s Lanzhou sveučilišta u Kini objasnio je kako bi ksantohumol, antioksidans prirodno prisutan u hmelju pa i u pivu, mogao biti važan zaštitnik protiv odumiranja živčanih stanica koje uzrokuje oksidativni stres.

Profesor toksikologije sa Sveučilišta Alcalá de Henares, dr. José González Muñoz, objasnio je kako unos bezalkoholnog piva može ometati neurodegenerativno djelovanje aluminija. Za ovaj pozitivni učinak zaslužni su upravo silicij i andioksidansi iz hmelja.

Važnost personalizirane prehrane i metabolički sustav

Dr. Alfredo Martínez, profesor sa Sveučilišta Navarra i predsjednik Međunarodnog društva za nutrigenetiku i nutrigenomiku, i profesor Demosthenes Panagiotakos sa Sveučilišta Harokopio u Ateni svoja su predavanja usmjerili na pretilost i metabolizam. Raspravljali su i o učinku personalizirane prehrane te kardiometaboličkom sindromu. Profesor Martínez je zaključio da je znanje o interakcijama između gena i nutrijenata esencijalno za program personalizirane prehrane. Profesor Panagiotakos je pak objasnio kako bi umjerena konzumacija piva mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i poboljšanjem metaboličkog profila.

Polifenoli i blagotvorno djelovanje na crijevnu mikrobiotu

Dr. Isabel Moreno Indias s Biomedicinskog istraživačkog instituta u Malagi pojasnila je kako pivo zbog udjela polifenola može utjecati na sastav crijevne mikrobiote na način da inhibira rast patogenih te stimulira rast dobrih bakterija.

Posljednja tema o kojoj se raspravljalo na simpoziju bio je zdrav način života i uloga mediteranske prehrane.

Ruth Beitia, olimpijska pobjednica u skoku u vis, održala je zanimljivo predavanje i naglasila kako je za vrhunskog sportaša pravilna prehrana od esencijalne važnosti. Također, objasnila je kako umjerena konzumacija piva, osim što pomaže sportašu u oporavku organizma nakon treninga, ima važnu ulogu u socijalizaciji sportaša.

Dr. Gregorio Varela Moreiras, profesor sa Sveučilišta CEU San Pablo, zaključio je kako je mediteranska prehrana zapravo životna filozofija i naše nasljeđe te da je mi kao društvo imamo obavezu poticati i očuvati za buduće generacije.

Fotografije: Mato Pejić

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari