Datum objave: 14. 02. 2007.

Agencija Mintel provela je istraživanje o ponudi pojedinih prehrambenih proizvoda s obzirom na njihove osobitosti za prošlu godinu. Rezultati su pokazali da su hit-proizvodi oni koji imaju nižu razinu ‘loših’ sastojaka poput masti, kolesterola i šećera, proizvodi u žargonu stručnjaka poznati kao 'hrana minus'.

Prema globalnoj bazi podataka o novim proizvodima agencije Mintel, kategoriju 'hrane minus' predvode proizvodi sa sniženom razinom ili bez trans masti te hrana bez glutena. U prethodnoj godini, zabilježen je 120 %-tni porast ponude proizvoda sa smanjenim udjelom ili bez trans masnih kiselina u odnosu na 2005. godinu. Ovaj porast dogodio se najvećim dijelom zbog američke zakonske regulative, iako se Europsko tržište također budi.

Hrana bez glutena zabilježila je 86 postotni porast u 2006. godini, s najjačim rastom u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi. Mnoge kompanije fokusiraju se na proizvode bez alergena, koji se sve više prodaju u maloprodajnim lancima.

Nasuprot tome, proizvodi s niskim udjelom ugljikohidrata, tzv. 'low carb' proizvodi, sve više gube popularnost kod potrošača. Ova kategorija proizvoda zabilježila je tek 500 novo-lansiranih proizvoda na globalnoj razini u 2006. godini, što je manje od pola u usporedbi s 2005. godinom. Tijekom 2004. godine, u vrijeme kada su dijete bez ugljikohidrata imale najveću popularnost, u ponudi je bilo više od pet tisuća različitih 'low carb' proizvoda.

Još jedan prehrambeni trend kojem je predviđa daljnji rast i u 2007. godini je kategorija 'etičke hrane'. Etički proizvodi sadrže sastojke koji se vezuju uz održivi razvoj, ekologiju ili čak imaju humanitarni karakter. Kategorija hrane i pića s 'etičkom etiketom' udvostručila se protekle godine.

Organska hrana posljednjih nekoliko godina bilježi značajan porast, a ovoj vrsti hrane predviđa se daljnji rast.

Posebna kategorija hrane kojoj se također smiješi svijetla budućnost je tzv. 'superhrana'. Primjerice, jedan od najpopularnijih sastojaka u 2006. godini bio je nar, posebice sok od nara. Smatra se da će nova superhrana za 2007. godinu biti bobičasto voće açai. Prema mišljenju stručnjaka, açai ima sve predispozicije za osvajanje tržišta – ima egzotičan prizvuk i izuzetno je bogat zaštitnim antioksidansima i fitokemikalijama.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender
-članak objavljen u Jutarnjem listu, 07.02.2007.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari