Datum objave: 15. 02. 2010.

O probioticima smo već mnogo toga saznali tijekom proteklih desetak godina. Sada znamo da nisu sve bakterije štetne, naprotiv, znamo da postoje korisne bakterije ili probiotici koji u našem probavnom sustavu djeluju blagotvorno i tako jačaju cijeli organizam. Također, svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore koja igra važnu ulogu u jačanju imuniteta budući da je čak 60 % stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima. Složenom međuigrom dobrih i loših bakterija u našim se crijevima svakodnevno odvija bezbroj reakcija, a povoljnu ravnotežu među stanovnicima naših crijeva može narušiti stres, povišena temperatura, uzimanje lijekova, posebice antibiotika te pogrešna prehrana.

Nakon deset godina našeg života s komercijalnim sojevima probiotika došlo je vrijeme i za novu generaciju probiotika. O kakvoj se to novosti radi? Temeljem istraživanja identificirani su određeni probiotički sojevi kojima su dokazani konkretni povoljni učinci na zdravlje čovjeka. Takvi sojevi izolirani su i razvijani u vodećim svjetskim laboratorijima, a njihova je učinkovitost dokazana kliničkim istraživanjima. Probiotici nove generacije obično sadrže više različitih sojeva sa specifičnim učincima na zdravlje čovjeka, a njihova je koncentracija iznimno visoka – broje se u desetcima milijardi.

Takve mješavine sojeva preporučuju se kod kroničnih i akutnih proljeva, uz terapiju antibioticima, kod oslabljelog imuniteta u djece i odraslih te brojnih drugih poremećaja u probavnom sustavu. Također, sve je više dokaza koji govore u prilog uzimanju probiotika kod alergijskih manifestacija, ali i intolerancija na hranu, posebice kod intolerancije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kako se vrši odabir učinkovitih probiotika?
Selekcija probiotičkih bakterija vrši se prema nekoliko kriterija, a osnovni su: sigurnost, mogućnost preživljenja u hrani i tijekom prolaska kroz gastrointestinalni sustav, te terapijski i/ili preventivni klinički dokazan učinak.

Koje su dokazane blagodati uzimanja probiotika?
Blagodati redovitog unosa probiotika nove generacije obuhvaćaju smanjenu učestalost i trajanje proljeva i crijevnih infekcija, obnovu i održavanje ravnoteže crijevne mikroflore, utjecaj na alergijski odgovor i povoljan učinak na probavu te povoljan učinak na imunološki sustav.

Je li uzimanje probiotika sigurno?
Probiotici koji se koriste kao dodaci prehrani, nevirulentni su i netoksični mikroorganizmi. Mnogi sojevi bifidobakterija i laktobacila tradicionalno se koriste u proizvodnji hrane desetljećima i smatraju se sigurnima za čovjeka.

Vitamini.hr

-------------------------------------------------------------------------

Što je Biorela®?
Biorela® aktivni probiotik je dodatak prehrani koji brzo i djelotvorno oporavlja crijevnu mikrofloru. Sadrži HOWARU® restore - jedinstvenu kombinaciju 5 sojeva čistih Lactobacillus i Bifidobacterium kultura u ukupnoj količni od više od 20 milijardi (2x1010) aktivnih probiotskih bakterija u trenutku proizvodnje.

U formulaciji ovog proizvoda zadovoljeni su svi zahtjevi za njegovu učinkovitost: snaga, sigurnost, otpornost na uvjete u probavnom sustavu i klinički dokazan učinak. Biorela® sadrži kombinaciju sojeva koja ima klinički dokazan učinak na oporavak crijevne mikroflore kod proljeva izazvanog antibioticima, a sadrži više od 20 milijardi aktivnih probiotskih bakterija u trenutku proizvodnje što znači da je najčešće dovoljno uzeti jednu dozu dnevno. Dvostruko slijepa, randomizirana, placebo kontrolirana klinička studija objavljena prošle godine dokazala je koristan učinak BIORELE® na oporavak i normalizaciju crijevne mikroflore nakon antibiotske terapije.

Kulture sadržane u Bioreli® otporne su na uvjete u probavnom sustavu, želučanu kiselinu i žučne soli, zbog čega ostaju aktivne i sposobne za djelovanje na ciljno mjesto u crijevima.

Više: [url="http://www.biorela.com"]www.biorela.com[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari