Datum objave: 26. 01. 2009.

Procjenjuje se da Amerikanci godišnje potroše oko 50 milijuna dolara na „nutrikozmetiku“ – napitke, tablete, čak i slatkiše za koje se tvrdi da hrane kožu, izglađuju bore ili izbjeljuju mrlje. Nutrikozmetika je rezultat uske suradnje kozmetičke industrije i nutricionista koja je dovela do cijelog niza dijetetskih pripravaka i prehrambenih dodatka čiji je osnovni cilj borba protiv starenja kože. Glavni adut ovakvih proizvoda jest da ne hrane samo vanjske slojeve kože kao što to čine tradicionalni pripravci, već nutrijenti sadržani u njima prehranjuju dubljeve slojeve kože gdje je zapravo korijen procesa starenja. I dok neki dermatolozi i nutricionisti smatraju da nutrijenti u svim oblicima, bilo da je izvor hrana, dodaci prehrani ili krema za lice, imaju važnu ulogu u postizanju i održanju zdravog tena, drugi se, pak, stručnjaci slažu da ključ zdrave kože leži jedino u uravnoteženoj i raznolikoj prehrani.

Moćni zaštitnici kože
Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili naprosto o nezdravom izgledu kože, predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina najbolji je saveznik u obnavljanu epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože. Ovakva prehrana osigurat će sve potrebne nutrijente koji će doslovce nahraniti svaki sloj kože i pomoći u postizanju mladolikog izgleda.

Vitamini koji čine temelj zdrave kože su vitamini C, E i A te vitamini B kompleksa. Od minerala valja izdvojiti selen, bakar i cink.

[u]Vitamini C i E[/u]
Jedno od značajnijih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C i E da se suprostave negativnim posljedicama izlaganja suncu. Naime, pokazalo se da vitamini C i E mogu spriječiti nastanak oštećenja na koži uzrokovanih predugim boravkom na suncu te time pružiti vrijednu pomoć u borbi protiv karcinoma kože. Osim toga, pomažu i obnovu već oštečenog tkiva.

Vitamini C i E djeluju na način da smanjuju djelovanje slobodnih radikala koji uzrokuju štetu na tkivima koji imaju važnu ulogu u strukturi kože poput kolagena i elastina. Dokaz tome pruža istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Investigative Dermatology koje je pokazalo da osobe koje dugoročno uzimaju suplemente vitamina C i E imaju manji rizik od opeklina uzrokovanih UVB zrakama. Dodatno, znanstvenici su utvrdili da su vitamini antioksidativnom aktivnošću zaštitili DNA od oštećenja uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima.

Bez obzira na snažno zaštitno djelovanje ovih dvaju antioksidansa nije preporučljivo uzimati ih u velikim dozama i neograničeno se odmarati na suncu. Rizik od karcinoma kože nekontroliranim izlaganjem suncu je neosporan. No, unos ovih vitamina svakako može biti od velike pomoći u održavanju zdrave kože.

Prehranom se može osigurati dovoljno vitamina C unosom obilja citrusnog i bobičastog voća paprike, brokule, zelenog lisnatog povrća. Dobri izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašasto voće, sjemenke suncokreta, avokado i pšenične klice.

[u]Beta karoten i vitamin A [/u]

Još jedan važan zaštitnik kože od sunca je antioksidans beta-karoten. Beta-karoten štiti kožu od opasnog sprekta UV zračenja pa se osim u kremama za sunčanje preporučuje i unos putem suplemenata nekoliko tjedana prije jačeg izlaganja suncu. No, kako sunce ne bi iznenadilo vašu kožu najpametnije je organizmu tijekom cijele godine osigurati dovoljno voća i povrća žute do crvene boje kojima boju daje upravo beta-karoten. Na taj način ćete koži pružiti zaštitu od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu, ali i pružiti prijeko potreban „materijal“ za proizvodnju važnog vitamina A.

Vitamin A je ključan za zdravlje kože. On djeluje na mlade stanice u dubljim dijelovima kože tako da one sazrijevaju te zamjenjuju nepotrebne odumrle stanice. Pri tome je vrlo bitna razina vitamina A u organizmu jer se čak i najmanji pad te razine ispod normale manifestira nekim poremećajima – primjerice koža postaje suha i lako se ljušti.

[u]Vitamini B kompleksa[/u]
Vitamini B kompleksa su ključni za čist i mladolik izgled kože. U tom kontekstu je nemoguće izdvojiti pojedini B vitamin kao važniji od drugog. Tako vitamin B2 štiti kožu od pucanja, vitamin B3 pomaže kod suhe i upaljenje kože, vitamin B5 vlaži kožu i pomaže u borbi protiv problematične kože, a biotin sprečava sitno perutanje kože.

Namirnice bogate vitaminom B skupine uključuju integralne žitarice, mahunarke, orašasto voće i meso.

[u]Selen[/u]
Mnoštvo je studija pokazalo da je selen važno oružje u prevenciji karcinoma kože. No, čini se da ovaj mineral može pomoći i oboljelima. Naime, studija objavljenja u časopisu The Journal of the American Medical Association utvrdila je da su osobe oboljele od karcinoma kože koje su dnevno unosile 200 μg selena značajno smanjile rizik od smrti uzrokovane karcinomom.

Najbolji prehrambeni izvori selena uključuju integralne žitarice, plodove mora, češnjak i luk te gljive.

[u]Bakar[/u]

U suradnji s vitaminom C i mineralom cinkom, bakar pomaže izgradnju elastina, važne strukturne komponente kože. Dobri izvori cinka su plodovi mora, crveno meso, jaja, tofu, te grah i grašak.

Prekomjeran unos bakra putem suplemenata može uzrokovati zdravstvene poteškoće, no prema saznanjima, primjena krema obogaćenih bakrom učvršćuje kožu te pomaže u očuvanju njene elastičnosti.

[u]Cink[/u]
Adekvatan unos cinka pomaže postizanju čistog lica, osobito ako osoba ima problema s aknama. Štoviše, ponekad su akne simptom deficita cinka. Stoga je za čistu kožu poželjno u jelovnik uvrstiti meso peradi, ribu i morske plodove, sjemenke suncokreta i sezama te jaja.

Neki novi prijatelji kože...

Osim vitamina i minerala na svjetlo dana su izišle i neke druge tvari čiji unos može imati nevjerojatno pozitivan učinak na kožu. Tu se prije svega misli na alfa-lipoičnu kiselinu i esencijalne masne kiseline.

[u]Alfa lipoična kiselina[/u]
Alfa lipoična kiselina je snažan antioksidans koji štiti kožu od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Osim toga, pomaže ostalim vitaminima da učinkovitije obnove stanice kože oštećene okolišnim čimbenicima poput zagađenja ili pušenja. Zbog uspješnog obnavljanja kože alfa lipoična kiselina se često smatra anti-aging agensom.

Alfa lipoična kiselina se nalazi u špinatu, brokuli i pivskom kvascu.

[u]Esencijalne masne kiseline[/u]
Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos pa će tako jelovnik čiji važan dio čine biljna ulja, sjemenke, orašasto voće i riba pridonijet će vitalnom i mladolikom izgledu kože.

I na kraju, valja spomenuti vodu. Adekvatan unos vode pomaže otklanjanje otpadnih tvari i „čisti“ kožu. S druge strane, nedovoljan unos vode se prvo primjećuje upravo na koži. Stoga, kako bi se osigurala optimalna vlažnost i uklonili vidljivi znaci starenja kože potrebno je unijeti barem 1.5 l tekućine dnevno, najbolje putem mineralne ili izvorske vode, biljnih čajeva te prirodnih sokova.

Dipl.ing. Sandra Krstev

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža,

Komentari