Tena Škunca

Datum objave: 30. 01. 2023.

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili neželjeni porast tjelesne mase? Određene vrste malignih bolesti, ali i terapije te lijekovi mogu biti uzrokom povećanja tjelesne mase. Kao i gubitak tjelesne mase, neželjeni porast tjelesne mase, odnosno nakupljanje prekomjernog masnog tkiva, ne trebamo podcjenjivati jer može imati negativni utjecaj na prognozu bolesti, ali i činiti podlogu za razvoj nove bolesti.

Što sve utječe na nenamjerni porast tjelesne mase kod dijagnoze maligne bolesti?

Porast tjelesne mase naročito se javlja u osoba s karcinomom dojke, jajnika ili prostate koji uzimaju određene lijekove, hormonsku terapiju, određene vrste kemoterapije ili ciljane terapije. Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vaša tjelesna masa raste, svakako se obratite svojem liječniku kako biste utvrdili uzrok ove promjene.

Mnoge žene koje boluju od karcinoma dojke tijekom liječenja primijete porast na tjelesnoj masi, a uzrok tome uglavnom su promjene u razinama hormona.

Nadalje, u osoba s određenim vrstama karcinoma može se javiti oticanje u području abdomena koje može uzrokovati porast tjelesne mase. Porast tjelesne mase se može javiti i zbog uzimanja određenih lijekova koji za nuspojavu imaju zadržavanje tekućine u organizmu. Osim toga, mučnina, zabrinutost i stres zbog bolesti također mogu biti okidači za povećani unos hrane koji u konačnici može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Neželjeni porast masnog tkiva tijekom vremena može dovesti i do razvoja drugih bolesti, kao što je dijabetes ili visoki krvni tlak.

Pojava simptoma poput porasta tjelesne mase od 2 kg u tjedan dana ili manje, otečenih zglobova, kratkoće daha, osjećaja nadutosti svakako je znak da biste trebali posjetiti svojeg liječnika.

Što mogu učiniti da održim svoju tjelesnu masu stabilnom?

Održavanje tjelesne mase stabilnom najbolja je moguća podrška tijelu u borbi protiv maligne bolesti. Međutim, ako trenutno prolazite kroz neki oblik terapije, a vaša tjelesna masa je prekomjerna, mršavljenje svakako nije poželjno. Sada je snagu potrebno usmjeriti na oporavak te izbjegavati dodatno opterećenje organizma i stres. Nakon uspješnog završetka terapije moguće je započeti s kontroliranim gubitkom tjelesne mase, no prije svega potrebno je razgovarati s liječnikom koji će najbolje znati je li smanjenje tjelesne mase u vašem slučaju poželjno i preporučljivo.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari