Datum objave: 04. 07. 2011.

Majčino mlijeko je osnovna hrana za dojenče, no samo mlijeko nije dovoljno da zadovolji povećane potrebe za hranjivim tvarima kako ono raste.

Između 17 i 26 tjedna života, dojenče bi trebalo početi dobivati i druge vrste namirnica, kako bi se djetetuosiguralo dovoljno energije, bjelančevina, i ostalih prijeko potrebne hranjive tvari. Na taj način dojenče će se ujedno priviknuti no različite okuse i teksture hrane

Pri tome, osim o tome koje namirnice su prikladne za određenu dob dojenčadi, vrlo je važno voditi i brigu o hrani koja se nikako ne bi smjela naći u prehrani vašeg mališana.

Med (do navršenih 12 mjeseci)
Med može sadržavati spore botulinuma koje kod dojenčadi mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Med se ne smije dodavati u hranu koja se priprema za djecu mlađu od 12 mjeseci.

Čaj i kava
Čaj i kava sadrže kofein. Biljni čajevi sadrže i druge supstancije koje nisu primjerene za dojenčad i malu djecu.

Sirova ili kratko kuhana jaja
Zbog opasnosti od zaraze Salmonellom, sirova jaja valja izbjegavati do prve godine života.

Orašasti plodovi
Djeca ne mogu adekvatno žvakati orašaste plodove i stoga postoji opasnost od gušenja. Preporučuje se da djeca ne konzumiraju cijele orašaste plodove do 5. godine života. Ranije se u prehranu mogu uvrstiti mljeveni orašasti plodovi i maslac od kikirikija, najbolje umiješani u kašice.

Suviše kruta hrana
Kod male djece lako može doći do gušenja hranom poput sirovog graška, sirove mrkve, kokica, komada tvrdog sira, velikih komada jabuke, bombona, cijelih oraha i bobica grožđa.

Kravlje mlijeko (do navršenih 12 mjeseci)
Nerazrijeđeno kravlje mlijeko nije prilagođeno za probavni sustav djeteta, stoga ga se u pravilu ne daje do navršene prve godine. U situacijama kada drugo mlijeko nije dostupno dojenčadi se može davati kravlje mlijeko razrijeđeno u adekvatnim omjerima.

Grickalice
Poželjno je izbjegavati tzv. „prazne kalorije“ u prehrani dojenčadi i male djece. Takva hrana izuzetno je bogata energijom, međutim, ne osigurava važne nutrijente koji su potrebni organizmu koji raste i razvija se.

Gazirana pića, zaslađeni sokovi, alkohol
Gazirana pića i zaslađeni industrijski sokovi ne osiguravaju nikakav nutritivni doprinos i stoga ih valja izbjegavati. Alkohol je u potpunosti neprihvatljiv.

Šećer i sol
Ne preporučuje se dodavanje šećera i soli u prehranu dojenčadi, budući da se sklonost slatkom i slanom razvija od najranije dobi.

Sirovo ili nedovoljno kuhano meso, suhomesnati proizvodi
Suhomesnati proizvodi i sirovo meso nisu prihvaljive namirnice za dojenčad i malu djecu.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje,

Komentari