Vitaminoteka

Datum objave: 02. 05. 2023.

Nedostatak željeza u organizmu iznimno je čest problem s kojim se suočava velik broj ljudi diljem svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak željeza je najčešći prehrambeni deficit današnjice. Međutim, posebno zabrinjava njegov utjecaj na djecu, koja su zbog rasta i razvoja izložena povećanim potrebama za ovim nutrijentom.

Uloga željeza u organizmu

Željezo je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Sudjeluje u prenošenju kisika tjelesnim stanicama kao dio hemoglobina, a nedostatak izaziva nedovoljnu opskrbu stanica kisikom, što može dovesti do umora, opće slabosti, vrtoglavice, ubrzanog rada srca i nedostatka snage.

Kada dolazi do nedostatka željeza?

Do nedostatka željeza najčešće dolazi zbog kroničnih krvarenja, neadekvatne prehrane, otežane apsorpcije u probavnom sustavu ili zbog povećanih potreba, a kada su zalihe željeza jako male, proizvodnja hemoglobina opada, što uzorkuje smanjenje koncentracije hemoglobina i poremećaj procesa stvaranja eritrocita (crvenih krvnih stanica). U tom slučaju dolazi do anemije ili slabokrvnosti.

Simptomi nedostatka željeza u djece

Znakovi i simptomi manjka željeza kod djece mogu uključivati:

  • blijedu kožu
  • umor
  • hladne ruke i noge
  • usporeni rast i razvoj
  • slab apetit
  • ubrzano disanje

Preporuke za unos željeza u djece

Djeci u dobi od 4 do 8 godina potrebno je 10 mg. Starija djeca od 9 do 13 godina trebaju 8 mg za pravilan rast i razvoj. Dječaci u dobi od 14 do 18 godina trebali bi unositi 11 miligrama željeza na dan, dok djevojke 15 miligrama. Adolescencija je vrijeme brzog rasta, a potrebe za željezom su veće za djevojke u ovoj životnoj dobi zbog menstruacije koja tada nastupa.

Kako se boriti s nedostatkom željeza?

Uvođenje promjena u prehrani djece, odnosno pomno biranje namirnica bogatih željezom prvi je korak u borbi s anemijom zbog nedostatka željeza. Na jelovniku bi se tako češće trebalo naći crveno meso, riba, jaja te meso peradi. Ove namirnice bogate su hem – željezom, organskim oblikom željeza koji u organizmu ima visoku bioraspoloživost.

Namirnice poput žitarica, leće, tamno zelenog lisnatog povrća i sušenog voća također su vrijedni izvori željeza. No, ove namirnice sadrže ne – hem oblik željeza, anorgansko željezo koje se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost u organizmu.

Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C, kao što je citrusno voće.

Željezo u obliku dodataka prehrani – postoji li optimalan pristup primjeni?

Prema prethodnim istraživanjima, željezo u obliku dodatka prehrani pokazalo se kao sigurno i učinkovito u smanjenju anemije zbog nedostatka željeza kod djece. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se u područjima s učestalom pojavom anemije, djeci u dobi od 6 mjeseci do 12 godina daje svakodnevna oralna nadoknada željeza tijekom tri mjeseca godišnje. Međutim, smjernice iz 2016. godine naglašavaju važnost daljnjih istraživanja kako bi se odredio optimalan raspored, trajanje, doze i režim uzimanja željeza u obliku dodataka prehrani.

Meta-analizom koja je 2023. godine objavljena u časopisu BMJ Global Health obuhvaćeno je 129 randomiziranih kontroliranih studija koje su ispitivale uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani u trajanju minimalno 30 dana. Analiza je uključila 34 546 djece i adolescenata do 20 godina.

Dobiveni podaci otkrili su da su često (3-7 tjedana) i povremeno (1-2 tjedna) razdoblje uzimanja željeza bili podjednako učinkoviti u smanjenu anemije, nedostatka željeza i anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Kratkotrajno uzimanje dodataka željeza (1-3 mjeseca) u odnosu na duže (7 mjeseci i više), općenito je pokazalo slične dobrobiti, osim na razinu feritina, koja više povećava ako nadomjesna primjena traje dulje. Osim toga, uočeno je da su umjerene i visoke doze učinkovitije u poboljšanju razine hemoglobina, feritina i anemije uzrokovane nedostatkom željeza u usporedbi s niskodoziranim pripravcima. Također, kombinacija željeza s cinkom ili vitaminom A nije pokazala značajne razlike u učincima u odnosu na uzimanje samo željeza, osim smanjenog učinka na anemiju kada se željezo uzimalo u kombinaciji s cinkom.

Stoga su istraživači zaključili da su dodaci željeza koji se uzimaju kratkotrajno u umjerenim ili visokim dozama optimalan pristup za djecu i adolescente s nedostatkom željeza.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Literatura:

Andersen CT, Marsden DM, Duggan CP, Liu E, Mozaffarian D, Fawzi WW. Oral iron supplementation and anaemia in children according to schedule, duration, dose and cosupplementation: a systematic review and meta-analysis of 129 randomised trials. BMJ Glob Health. 2023 Feb;8(2):e010745. doi: 10.1136/bmjgh-2022-010745. PMID: 36849195; PMCID: PMC9972455.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, djeca, željezo,

Komentari