Datum objave: 24. 04. 2008.

Svake godine police knjižara pune se desecima novih knjiga o dijetama i mršavljenju namijenjene hordama potrošača koji su čvrsto odlučili konačno izgubiti suvišne kilograme. Ove godine ponuda dijeta seže od onih s niskim udjelom ugljikohidrata, preko veganskih do antikofeinskih i čajnih dijeta. I dok se neke temelje na nutricionističkim preporukama, a druge baš i ne, od svih se očekuje dobra zarada.

Slijedi pregled 10 najznačajnijih dijetnih knjiga u 2008. godini prema odabiru časopisa Time.

Jedite ovo, a ne ono! (Eat This, Not That!)

Autor ove knjige je glavni urednik američkog izdanja časopisa Men's Health David Zinczenko, a svoj je program prehrane namijenio poglavito muškoj publici koja se hrani u fast food restoranima, a pravilna prehrana im je uglavnom nepoznanica. Preporuke koje ćete pronaći u knjizi su primjerice: zamijeniti Whopper sa sirom (Burger King) koji sadrži 760 kalorija sa Big Macom (McDonald's) koji sadrži 540 kalorija. Ni sam pogled na hamburger na naslovnici ne asocira pretjerano na zdravu prehranu. No, knjiga sadrži i neke korisne savjete poput zamjene sladoleda sorbetom ili tzv. „popis oružja masovnog uništenja“ – masna predjela koje je nužno izbjegavati.

Jedite poput zavodnice (How to Eat Like a Hot Chick)

„Jedite što volite, volite sebe“ je temeljna parola ove knjige dviju autorica: Jodi Lipper i Cerine Vincent. Iako knjiga djeluje kao kopija knjige Mršava kuja u kuhinji, nudi i korisne savjete za žene koje žele poraditi na svojem samopoštovanju. Poruka ženama je da uzdignu glavu bez obzira na svoju težinu („ Mi već znamo da ste privlačni i da imate potencijala da budete i osjećate se još privlačniji“). Suprotno knjizi Jedite ovo, a ne ono! fast food je poželjno izbjegavati, a pohana piletina i hot dog su zabranjeni. Autorice preporučuju i izbjegavanje napitaka koje u svom nazivu sadrže riječ „lattes“ ili „mocha“, jer to nije kava već desert.

Mršava kuja u kuhinji (Skinny Bitch in the Kitch)

Autorice ove kuharice su Rory Freedman i Kim Barnouin. Knjiga je nastavak kuharice Mršava kuja (Skinny Bitch), vesele knjige koja je postala bestseller prošlog ljeta nakon što je Victoria Beckham fotografirana kako nosi svoj primjerak. Dijeta koju knjiga preporučuje je prilično restriktivna: veganska prehrana bez šećera i bijelog brašna. Zabranjuje se i kava, dijetni napitci i umjetni zaslađivači. Odlazak u teretanu je obavezan. Što je dozvoljeno? Voće, povrće i integralne žitarice.

Vitki do kraja života (Slim for Life)

Knjiga Vitki za život je kao da imate pametnog nutricionista u džepu. Autor dr. Gillian McKeith za početak preporuča vođenje dnevnika prehrane ( bez varanja) tjedan dana kako bi mogli procijeniti vlastite prehrambene navike. Preporuka je sačuvati pakiranja od svega što ste pojeli i popili u tih tjedan dana. Nakon što se upoznate sa vlastitom prehrambenom situacijom potrebno je izbaciti šećer, junk food, sol i bijelu rižu, a jesti više svježeg voća i povrća. Za zdravlje, bolji san, bolje raspoloženje, čak i bolji seksualni život potrebno je vježbati svaki dan. Još neka od preporuka jest da pijete više vode i nikad ne idete u trgovinu ako ste gladni. Ukratko, ova je knjiga koristan pregled nutricionističke mudrosti.

Dijeta prema genotipu (The GenoType Diet)

Autor dr Peter J D'Adamo *(autor Prehrane po krvnim grupama) u suradnji sa Catherine Whitney identificirao je 6 „GenoTipova“ : Lovac, Sakupljač, Učitelj, Istraživač, Ratnik i Nomad. „Vaš je GenoTip rezultat gena koje ste naslijedili od roditelja, ali i prenatalnog iskustva.“ U analizama koje zvuče poput horoskopa autor iznosi dozvoljene i zabranjene namirnice za svaki GenoTip, no nedostaju znanstveni dokazi koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

U prednosti s novom Atkinsonovom dijetom (The All-New Atkins Advantage)

Stuart L. Trager i suradnica Colette Heimowitz su zaslužni za ponovno oživljavanje Atkinsonove dijete. Kao i u originalu, proteini su zakon: dozvoljeno je gotovo bez granica crveno meso, piletina, riba, sir, orašasto voće, avokado i masline. Nije novost da ova dijeta preporuča izbacivanje „loših“ ugljikohidrata poput onih iz prženih krumpira ili peciva. Ono što ovu knjigu razlikuje od prethodne jest što je ovaj put dio programa tjelovježba. Ako je vaš cilj „na brzinu“ skinuti kilograme viška i onda se vratiti na stare navike, ova knjiga nije za vas, ističu autori.

Dijeta bez žudnje (The No-Crave Diet)

Žudnja za hranom može obeshrabriti i najpredanije, tvrdi bračni par Reed. „ Sve započne s jednim čipsom i prije nego što postanete svjesni izgubljeni kilogrami se povrate“. Mnoštvo je razloga zbog kojih žudimo za hranom: stres, emocionalna nestabilnost, neodoljiva hrana i suviše restriktivne dijete. Ključ uspješnog odolijevanja hrani jesu 3 obroka dnevno bez grickalica. Autori smatraju da mi nismo „dizajnirani“ da jedemo 5 ili 6 puta dnevno jer se naš metabolizam nije promijenio od doba pračovjeka kada su i dva obroka dnevno bila luksuz. Dijeta se sastoji od dvije faze. Prva faza dijete je faza sa niskim unosom ugljikohidrata dok je druga faza faza održanja kada je dozvoljeno unositi zabranjene namirnice u ograničenim količinama. Nakon savladavanja druge faze preporuča se tjelesna aktivnost.

Spektrum (The Spectrum)

Osjećajte se bolje! Živite dulje! Izgubite kilograme! Budite zdravi! Autor Spektrum dijete Dean Ornish na veliko nudi obećanja glede vaše zdrave budućnosti te nimalo sramežljivo navodi svoje medicinske reference. Ornish ističe da jednostavne promjene mogu imati velikog utjecaja na kvalitetu života – ono što jedemo, pušimo li ili ne, koliko se krećemo, kvaliteta naših ljudskih odnosa – sve to utječe na naše zdravlje. Autor čitateljima iznosi alate kako postići vitkost i žive život bez suvišnih masti. Kada pročitate ovu opširnu knjigu imat ćete osjećaj kao da ste dobili medicinsku diplomu.

Ultimativna čajna dijeta (The Ultimate TEA Diet)

Autor knjige Mark Ukra tzv. „Dr. Čaj“ vlasnik je specijalizirane trgovine čajem u Los Angelesu. Mark tvrdi da čaj pomaže ne samo u gubitku suvišnih kilograma, već i smanjuje želju za slatkim, smanjuje apetit, povećava učinkovitost inzulina, smanjuje kolesterol te stimulira termogenezu što povećava iskorištavanje masti za dobivanje energije. Prema autoru, ključ vitkosti, ali i smirenosti leži u izbalansiranoj prehrani, tjelesnoj aktivnost te neograničenim količinama čaja (bilo u tekućem obliku bilo u obliku hrane).

Women's Health dijeta za savršeno tijelo (Women's Health Perfect Body Diet)

Autorica Cassandra Forsythe ne obećava „savršeno“ tijelo već najbolje tijelo za vas. Osim što se propagira 5 do 6 obroka dnevno i tjelovježba 6 puta tjedno, osnovna je ideja obrocima dodavati prehrambeno vlakno pod imenom glukomanan. Prema autorici, glukomanan ima najveću sposobnost upijanja vode od svih topivih vlakana i zbog toga trenutno „zadovoljava“ glad. Jedno je sigurno, ova dijeta obiluje prehrambenim vlaknima koja imaju brojna povoljna djelovanja na zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijete,

Komentari