Mirja Zupčić

Datum objave: 28. 06. 2023.

Melatonin, glavni hormon kronobiologije, proizvodi se u žlijezdi epifizi i regulira naš unutarnji sat. 

Melatonin se proizvodi uz pomoć plavog svjetla vidljivog spektra svjetlosti. Točnije, radi se o plavo-tirkiznom svjetlu koje se razlikuje od štetnog plavog dijela spektra kojeg proizvode električni uređaji poput telefona, računala i televizora. Kada se smanji količina sunčeve svjetlosti koja pada na mrežnicu oka, hipotalamus dobiva tu informaciju i krene poticati epifizu da proizvodi melatonin. Kada mrežnice oka osjete svjetlost u rano jutro, melatonin se prestaje proizvoditi, a umjesto njega kreće proizvodnja hormona budnosti.

Melatonin ima vrlo kratko vrijeme poluraspada koje iznosi oko 30 minuta. S obzirom da se tako brzo razgrađuje, mora se kontinuirano proizvoditi tijekom noći kako bi osigurao kvalitetan san. Kod osoba sa zdravim cirkadijalnim ritmom razina melatonina brzo naraste i organizam održava vršnu vrijednost melatonina u krvi stabilnom tijekom noći sve do ranog jutra. Stoga, visoka razina melatonina nije ključna samo za uspješno usnivanje već i za duboki san koji osigurava kvalitetan odmor.

Melatonin je komponenta koju možemo naći u hrani (u višnjama, mlijeku, ribi, jajima i orašastim plodovima), a uzima se i kao dodatak prehrani kao pomoć kod nesanice i kod prilagodbe na različite vremenske zone.

Nesanica jedan od glavnih simptoma disbalansa hormona štitnjače

Poremećaji štitnjače često su povezani s problemima spavanja. Hipertireoza odnosno pretjerano aktivna štitnjača uzorkuje probleme sa spavanjem zbog nervoze i iritabilnosti, ali i zbog noćnog znojenja i česte potrebe za mokrenjem što ometa san. Hipotireoza odnosno nedovoljno aktivna štitnjača također uzrokuje probleme sa spavanjem uslijed osjećaja hladnoće, boli u mišićima i zglobovima, a pokazalo se i kako osobe s nedostatkom hormona štitnjače teže usnivaju i kraće spavaju.

Melatonin koristan kod hipotireoze

Unos melatonina na kvalitetu sna osoba s bolestima štitnjače nije puno istraživan. Objavljeno je tek nekoliko kliničkih istraživanja u kojima su sudjelovale zdrave žene u menopauzi, a u kojima je praćen utjecaj unosa melatonina u obliku dodatka prehrani na razinu hormona štitnjače. U istraživanju iz 2001. godine sudjelovale su 54 žene koje su tijekom šest mjeseci unosile ili melatonin u obliku dodatka prehrani ili placebo. Ispitanicama je izmjerena razina hormona štitnjače na početku istraživanja, na sredini i na kraju. Rezultati su pokazali kako je melatonin ženama s niskom razinom hormona štitnjače (T3 i T4) uspio značajno povećati razinu hormona što je pokazalo kako melatonin ima blagotvorno djelovanje kad je u pitanju hipotireoza.

Melatonin i autoimune bolesti

U pozadini bolesti štitnjače može biti autoimuna bolest. Melatonin je hormon s antioksidativnim djelovanjem te ima utjecaj na imunosni sustav.

S obzirom da se unos imunomodulatora ne preporučuje u slučaju autoimunih bolesti, melatonin nije prikladan za osobe s Hashimotovim tireoiditisom ili Gravesovom bolešću.  

Kvaliteta života nakon operacije karcinoma štitnjače

Iako oboljeli od karcinoma štitnjače imaju dobru prognozu, istraživanja pokazuju kako je nakon operacije karcinoma kvaliteta života ipak narušena. Najčešće pritužbe odnose se na iscrpljenost i probleme sa spavanjem. Moguće objašnjenje za pojavu ovih simptoma je umor povezan s karcinomom (cancer-related fatigue) koji je zajednički čimbenik svim osobama koje su u remisiji bez obzira na vrstu tumora i liječenja. Također, uzrok umora može biti psihološki stres, a smatra se kako nakon uklanjanja štitnjače, nadoknada hormona možda ne može potpuno replicirati fiziološko stanje koje postiže sama žlijezda.

Na što još obratiti pozornost

S obzirom da stručna literatura ne odaje puno informacija o utjecaju melatonina na nesanicu iza koje stoji poremećaj u radu štitnjače, za sada možemo reći da osobe koje nemaju autoimune bolesti, a imaju nedovoljno aktivnu štitnjaču mogu pokušati ublažiti svoju nesanicu unosom melatonina. No, prije unosa melatonina važno je savjetovati se sa svojim liječnikom i redovno pratiti razinu hormona štitnjače. Također, važno je i obratiti pozornost na konkretan proizvod koji se unosi jer je nekoliko istraživanja provedenih u Europi i Sjevernoj Americi pokazalo kako je kvaliteta dodataka prehrani s melatoninom loša. Dodaci nerijetko sadrže količinu aktivne tvari koja je daleko ispod deklarirane, mogu sadržavati serotonin te kontaminante poput triptofana.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari