Darija Vranešić Bender

Datum objave: 15. 01. 2018.

Predviđanja trendova u prehrani obično se temelje na pokazateljima koji su se počeli javljati u prethodnoj godini i proteklih nekoliko godina.

Općenito, nezahvalno je predviđati univerzalne trendove za čitavu populaciju budući da oni uvelike ovise o kulturološkom spektru. Ipak, ulazak neke namirnice ili načina prehrane u mainstream dobar je indikator popularnosti i dosega pojedinog prehrambenog trenda.

Predviđanja za 2018. godinu kažu da će prehrana temeljena na biljnim namirnicama sve više dobivati na značaju, neovisno o tome deklariraju li se konzumenti kao vegetarijanci, vegani ili fleksitarijanci. Činjenica je da je prisutna sve veća dostupnost raznih novih biljnih namirnica, poput biljnih napitaka na bazi žitarica ili orašastih plodova, raznih sjemenki i mahunarki te prerađevina od tih namirnica. Brojne namirnice koje nam dolaze iz azijske kuhinje i dalje će dobivati na popularnosti, a nakon japanske, kineske, libanonske, tajlandske i vijetnamske kuhinje, na redu je filipinska kuhinja koja ubrzano osvaja svijet. Naša je prednost što živimo na Mediteranu i stoga nam je dužnost njegovati i razvijati našu lokalnu zdravu mediteransku kuhinju i ekstra djevičansko maslinovo ulje kao temeljnu poveznicu svih mediteranskih kuhinja.

Trgovine “zdrave hrane“ otvaraju se u sve većem broju, što očito pokazuje potražnju tržišta za domaćim proizvodima iz obiteljskih gospodarstava i općenito lokalno proizvedenom hranom koja je globalni trend u jačanju unatrag 10 i više godina.

U nastavku slijedu nekoliko trendova koje valja izdvojiti kao potencijalne „zvijezde“ 2018.

#1 Novi superfood sastojci

Prije nekoliko godina chia sjemenke i kurkuma bili su tek egzotični termini za većinu naših sugrađana. Danas se chia sjemenke mogu nabaviti i u manjih kvartovskim trgovinama, a napitke na bazi đumbira i kurkume, poput „zlatnog mlijeka“ ispija sve veći broj ljudi. Velika je šansa da će se pojaviti neki novi super-sastojak u godini u koju smo zakoračili, međutim, teško je predvidjeti koji će to sastojak biti. Prije nekoliko godina prognozirao se zvjezdani uspon baobabu, međutim, on je još uvijek u kategoriji egzotičnog sastojka.

Neka predviđanja kažu da će novi hit postati moringa, drvo koje uspijeva u podnožju Himalaja, a koristi se u Ayurvedi već stoljećima. Cijenjeno je jer sadrži brojne nutrijente i biološki aktivne tvari, a danas se prodaje u obliku praha koji se može dodavati napitcima i hrani.

#2 Avokado

Avokado je još jedna od onih namirnica koju danas lako možemo nabaviti i u manjim trgovinama. Iznimno je cijenjen zbog sadržaja „dobrih masti“, lagane probavljivosti i specifične teksture koja omogućuje laganu izradu namaza i dipova. Odlično se slaže s jajima, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, a odnedavno je i kod nas dostupno i ulje od avokada.

#3 "Sous vide" priprema hrane i "pulled pork" sendviči/burgeri

Tehnika „sous vide“ u restoranima je prisutna od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a u prijevodu s francuskog znači: pod vakuumom. Metodu je razvio Georges Pralus, chef u restoranu Troisgros koji se nalazi u gradu Roanne, u središnjoj Francuskoj. Pralus je meso pakirao u plastične vrećice, vakumirao ga te stavio u vodenu kupelj pod termostatom. Na taj način, dugotrajnim kuhanjem na niskoj temperaturi, od oko 60 stupnjeva Celzijusa, postiže se nenadmašna mekana tekstura primarno mesa, ali i drugih namirnica koje se na taj način pripremaju. Iako je dugi niz godina ovakav način pripreme mesa bio rezerviran za vrhunske restorane, startup „Anova“ omogućio je i kućnu upotrebu ovakvih aparata. S Anovom su očito napravili dobar posao, budući da je prošle godine Electrolux akvizirao spomenutu tvrtku za 250 milijuna dolara. Ta akvizicija omogućit će daljnji razvoj kućanskih aparata koji omogućuju „običnim ljudima“ da kuhaju kao profesionalni chefovi.

Potvrda sve većoj popularnosti sous vide tehnike u našim krajevima je sveprisutan trend pulled pork sendviča i burgera koji kao temeljni sastojak imaju svinjetinu pripremljenu upravo na taj način.

#4 Zdrave masti

I dalje raste interes za različitim vrstama masnoća i sjemenki poput chia sjemenki, bućinog, maslinovog, repičinog, lanenog, konopljinog i kokosovog ulja, ali i drevne ayurvedske namirnice – ghee masla ili pročišćenog maslaca. Dobre masti na cijeni su već nekoliko godina, a njihova će popularnost zasigurno rasti i u 2018. godini.

#5 Proteini, peptidi i dugo kuhane juhe

Proteini se sve više ističu kao bitan nutrijent i pojavljuju se razni proizvodi obogaćeni proteinima. U tzv. beauty segmentu razvijaju se proizvodi s peptidima kolagena koji se lakše apsorbiraju i koriste u tijelu te izgrađuju kolagen u koži, ali i drugim tjelesnim strukturama. Tzv. paleo-prehrana ima vrlo rastezljivo poimanje u populaciji, no može se reći da je taj prehrambeni trend doprinio smanjenju unosa jednostavnih ugljikohidrata, također, popularizirao je i neke dobro poznate tehnike naših baka koje su kuhale juhe „za jačanje“ na bazi kostiju i ozbiljnijih komada mesa. Bitno je da se juha dugo kuha i da se ekstrahiraju brojni vrijedni nutrijenti, poput proteina, elektrolita, masnoće i minerala. Juha je u svakom slučaju bitan, okrepljujući i zdrav obrok, a dobar temeljac je „duša“ brojnih jela.

#6 Smanjeni unos šećera i soli

Dodani šećer se smatra jednim od važnijih problema moderne prehrane. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da prehrana bogata jednostavnim šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na različita sladila, poput Stevije, a noviji trend je šećer od breze koji prirodno sadrži ksilitol – sladilo koje ujedno djeluje protiv karijesa te kokosov šećer.

Osim šećera, u fokusu je i sol te se nastoji smanjiti njen unos, što je u skladu i s našom nacionalnom strategijom i trendovima u prehrambenoj industriji. Istraživanja sustavno pokazuju da je povećan unos soli odgovoran za veći rizik prijevremene smrti, najčešće zbog tihog ubojice hipertenzije.  

#7 Sigurnost hrane

Moderni potrošači žele imati što više informacija o hrani koju jedu i o tome kako se ta hrana proizvodi. Akcije koje su provedene u 2017.godini usmjerene su na povećanje sigurnosti hrane koju jedu hrvatski potrošači. Trend organske hrane i dalje će rasti, a s vremenom bi se mogli pojaviti i trendovi o održivosti, fair-trade-u i očuvanju okoliša.  

#8 Clean label

Danas su trendovi na strani prirodnih, lokalno uzgojenih namirnica, tzv ”clean label” proizvoda koji ne sadrže aditive i posebice konzervanse. Primjerice, sve je traženiji i dostupniji clean label kruh.

Osim elementa prirodnog, mora biti zadovoljen i element okusa i teksture. Drugim riječima, osim što je zdrava i prirodna, hrana mora biti i dobrog okusa i primamljiva.

#9 Juicing

Ako još uvijek nemate blender i/ili sokovnik, svakako ga nabavite jer tekuća hrana ne gubi na popularnosti. Juhe, smoothiesi i shakeovi postaju sve češća hrana u hrvatskim domovima, ali i u raznim barovima i supermarketima. Raznovrsni miksani hranjivi obroci temeljeni na povrću i voću i obogaćeni raznim dodacima postali su sastavni dio prehrane velikog broja ljudi. Osim klasične tekuće hrane veće ili manje gustoće, sve su zanimljiviji tzv. „bowl“ obroci – gusti miksani deserti na bazi voća i povrća s dodatkom cijelog voća, sjemenki, žitarica i drugih dodataka koji su posebno privlačni djeci.

#10 Konoplja u kuhinji

Prvi siječanj značio je i legalizaciju primjene marihuane u Kaliforniji, a isto se najavljuje i u Kanadi. Stoga se očekuje i pojava kulinarskih kreacija i jela s marihuanom u tim državama. U Hrvatskoj će zasigurno rasti primjena prehrambenih, kozmetičkih proizvoda i jela na bazi industrijske konoplje koja sadrži brojne korisne tvari i vrlo povoljan sastav masnih kiselina.

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari