Mirja Zupčić

Datum objave: 24. 04. 2023.

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka  čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani.

Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihovog dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije jer se na taj način osim nečistoća uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni odnosno netopivi u vodi.

Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida, međutim, ispiranje je potrebno provoditi najmanje 5 minuta.

Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja međutim, dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Što kaže znanstvena literatura?

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je koliko je učinkovito uranjanje jabuka sorte gala u 1% otopinu sode bikarbone u uklanjaju dvije vrste pesticida (tiabendazola i fosmeta). Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80% tiabendazola te čak 95,6% fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini. Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno, ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.

Zašto potpuno uklanjanje pesticida nije moguće?

Tijekom vremena određena vrsta pesticida s površine voća i povrća prodire dublje u plod. Nažalost, ispiranjem namirnica sa sodom bikarbonom nije učinkovito kada su u pitanju pesticidi koji su dublje u plodu.

U tim je slučajevima guljenje najbolje rješenje, no s druge strane, guljenjem kore uklonit ćemo i obilje korisnih tvari koje se nalaze u kori te neposredno ispod kore voća i povrća.

Učinkovitost ostalih metoda uklanjanja pesticida upitna

U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći ispitivanja o učinkovitosti uklanjanja pesticida iz hrane uz pomoć ozona i elektrolize. Naime, podaci uranjanju voća i povrća u kupke koje sadrže vodu s ozonom ili vodu u kojoj je provedena elektroliza vode i soli govore kako su ove kupke učinkovite u uklanjanju ostataka pesticida iz namirnica. No, valja naglasiti kako je provedenih istraživanja premalo da bi se donio zaključak.

Pošalji prijatelju na email

Komentari