Tamara Roman

Datum objave: 11. 07. 2022.

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu.

Uloga hidracije u održavanju zdravlja odavna je poznata, a studije na zdravim odraslim osobama pokazuju da čak i blaga dehidracija narušava niz važnih aspekata kognitivnih funkcija kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajno pamćenje.

Kako bi ostali adekvatno hidrirani, popularno je pravilo kako bi trebalo piti najmanje osam čaša vode na dan. Međutim, zbog svoje kiselosti, dovodi se u pitanje može li se i gazirana voda ubrojiti u tih preporučenih 8 čaša.

U nastavku ćemo razjasniti može li i kako gazirana voda zaista doprinijeti adekvatnoj hidraciji.

Što je to gazirana voda?

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu.

Kao što i samo ime sugerira, takva voda ima visok udio mineralnih tvari i elemenata u tragovima kao što su su magnezij, kalcij, bikarbonat, natrij, sulfat, klorid i fluorid. Vrsta i količina minerala ovise o tome iz kojeg se izvora voda crpi, a ovisno o tome razlikuje se i okus same vode.

Kada se ugljični dioksid otopi u vodi, pH vrijednost pada, što rezultira blago kiselim okusom napitka. Ovaj je napitak gaziran, što će ga mnogima učiniti privlačnijim za konzumaciju od obične vode.

Može li gazirana voda zakiseliti naše tijelo?

Ugljični dioksid i voda kemijski reagiraju te stvaraju ugljičnu kiselinu, slabu kiselinu za koju se pokazalo kako stimulira iste živčane receptore u ustima kao i senf. Ona uzrokuje peckajući, bodljikav osjećaj koji u isto vrijeme može biti i nadražujući i ugodan.

pH gazirane vode kreće se između  3 i 4, što znači da je blago kisela. Međutim, ispijanje kiselih napitaka poput gazirane vode ne čini ljudsko tijelo kiselijim kako neki sumnjaju. Bubrezi i pluća uklanjaju višak ugljičnog dioksida i na taj se način pH krvi održava pri blago alkalnom pH od 7,35–7,45, bez obzira na to kakvu hranu ili piće konzumirate.

Gazirana mineralna voda pridonosi hidraciji

Zadržavanje hidriranosti izuzetno je važno budući da dehidracija može dovesti do povećanja napetosti, osjećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i budnosti.

Jedna znanstvena studija istraživala je učinak hidracije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidracije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index). BHI je indeks koji procjenjuje volumen urina proizvedenog bilo kojim pićem u usporedbi s običnom negaziranom vodom.

Zaključak studije utvrdio je kako gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i kako je utvrđeno da pića s većim udjelom minerala pokazuju bolji učinak hidracije.

Odaberite vodu koja vam najviše odgovara

Kada birate između gazirane i negazirane vode, najbolje je odabrati onu koja će vam pomoći da unesete ukupno više vode tijekom dana, odnosno da zadovoljite preporučeni dnevni unos. Ako vam je taktilan osjećaj mjehurića ugljičnog dioksida ugodan, to svakako može pridonijeti većem dnevnom unosu vode.

Ako ste skloni nadutosti, ipak razmislite o izbjegavanju gazirane vode i ostalih gaziranih pića, jer može doći do pogoršanja ovog stanja. Također, prilikom odabira prirodne mineralne vode, preporučljivo je odabrati onu s najnižim mogućim udjelom natrija kako bi se spriječila neravnoteža elektrolita i povećanje krvnog tlaka.

Zaključno, zbog svojeg zanimljivog okusa, potpuno prirodnog podrijetla i čistoće prirodna mineralna voda preporučena je opcija za održavanje odgovarajućeg stupnja hidracije.

Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari