Mirja Zupčić

Datum objave: 27. 02. 2024.

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike.

Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu čak 100 tisuća komadića dnevno. Gledajući na godišnjoj razini, čovjek unese masu mikroplastike u vrijednosti jedne kreditne kartice.

Nove generacije djece rađaju se s plastikom?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Polymers po prvi je put otkrilo kako se mikroplastika nalazi čak i u majčinom mlijeku. Od 34 uzeta uzorka, u njih 26 pronađena je mikroplastika, a radi se o polietilenu, polivinil kloridu i polipropilenu veličine od 2 do 12 µg. Jedno ranije objavljeno istraživanje pokazalo je kako mikroplastika može prodrijeti čak i do posteljice. Metodom mikrospektroskopije utvrđeno je kako od šest analiziranih posteljica čak četiri sadrže mikroplastiku.

Plastična vremenska bomba?

Mikroplastika nastaje odlaganjem plastike u okoliš, pri čemu dolazi do razgradnje plastike djelovanjem atmosferskih čimbenika u kombinaciji s biološkim procesima.

Mikroplastika nalazi se posvuda, a izvori su rijeke i mora, kozmetički proizvodi i hrana u koje je „procurila“ plastika iz ambalaže, pa čak i sintetička vlakna s odjeće.

Danas plastiku, osim što unosimo ju putem hrane i kože, možemo čak i udisati pa se postavlja pitanje čini li plastika štetu u organizmu kao što to čini azbest. S obzirom na količinu od 400 mlijuna tona plastike koja se godišnje proizvede u svijetu, kakva će situacija biti za 20 godina i hoće li nas plastika u konačnici udaviti?

Djelovanje mikroplastike na zdravlje

Do sada nije utvrđen direktan učinak mikroplastike na zdravlje ljudi, no znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome kako nam plastika šteti. Maleni komadi plastike koji mogu ući u tkiva i stanice, mogu predstavljati strano tijelo i raditi iritaciju u organizmu, poput azbesta koji uzrokuje upalu plućnog tkiva i uzrokuje karcinom. Plastika se može usporediti i s onečišćivačima zraka industrijskog porijekla ili iz motornih vozila koji se mogu taložiti u plućima i oštetiti respiratorni sustav. Također, veće molekule poput plastifikatora, stabilizatora i pigmenata koji se koriste u proizvodnji plastičnih predmeta u našem organizmu uzrokuju kemijsku toksičnost i primjerice, upliću se u rad hormona. Također, postoji teorija kako bi mikroplastika na sebe mogla vezati štetne tvari i poput nosača olakšavati im ulazak u naš organizam. Najviše zabrinjava nanoplastika veličine manje od 1 µm, golom oku nevidljiva, a dovoljno malena da ulazi u stanice i potencijalno utječe na funkcioniranje stanice.

Do sada su istraživanja na životinjama pokazala kako se kod miševa hranjenih velikim količinama mikroplastike razvija upala u crijevima. Nekoliko je istraživanja pokazala kako miševi izloženi mikroplastici imaju niži broj spermija i njihovi su potomci manje brojni i manje veličine u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Kako smanjiti količinu plastike u hrani?

Znanstvenici smatraju kako su trenutno razine mikroplastike i nanoplastike u okolišu preniske da bi utjecale na ljudsko zdravlje, ali je njihov broj u stalnom porastu. Jedan od načina kako smanjiti količinu mikroplastike u okolišu je reciklirati i izbjegavati korištenje jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Toplina je glavni čimbenik koji uzrokuje „curenje“ plastike u hranu pa tako valja izbjegavati zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, unos vruće hrane i pića iz plastičnih posuda, kuhanje vode u plastičnim kuhalima ili pak pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad u plastičnim bocama.

Literatura:

Ragusa, A.; Notarstefano, V.; Svelato, A.; Belloni, A.; Gioacchini, G.; Blondeel, C.; Zucchelli, E.; De Luca, C.; D’Avino, S.; Gulotta, A.; Carnevali, O.; Giorgini, E. Raman Microspectroscopy Detection and Characterisation of Microplastics in Human Breastmilk. Polymers 2022, 14, 2700.

Nur Hazimah Mohamed Nor, Merel Kooi, Noël J. Diepens, and Albert A. Koelmans. Lifetime Accumulation of Microplastic in Children and Adults. Environmental Science & Technology 2021 55 (8), 5084-5096.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email

Komentari