Datum objave: 19. 11. 2008.

Nutricionisti će se složiti: maslinovo ulje je kralj među uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.

Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom i karotenoidima koji mu uz karakterističnu boju osiguravaju i antioksidativna svojstva te sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnu aktivnost potencira i vitamin E koje se u maslinovom ulju nalazi u najiskoristivijem obliku te fenoli i polifenoli. Maslinovo ulje svoj blagotvoran učinak na zdravlje duguje i povoljnom profilu masnih kiselina koje sadrži. Najveći dio čini jednostruko nezasićena oleinska kiselina djelom zaslužna za njegovu laku probavljivost. Nadalje, maslinovo ulje sadrži i zasićene masne kiseline poput palmitinske i stearinske kiseline, ali i dragocjene višestruko nezasićene: linolnu i linolensku kiselinu.

Ističe se maslinovo ulje i drugim vrijednim tvarima od kojih posebno valja izvojiti biljni sterol beta-sitosterol koji se pokazao dobrim saveznikom u sniženju povišene razine kolesterola.

Blagotvorni učinak maslinovog ulja
Lijekovita svojstva maslinovog ulja su dobro dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu.

Maslinovo ulje štiti od kroničnih degenerativnih bolesti
U mnogim se dijelovima svijeta visok unos masti povezuje sa razvitkom degenerativnih bolesti poput ateroskleroze, dijebetesa, astme, karcinoma debelog crijeva i artritisa. Isto ne vrijedi za području Mediterana, unatoč visokom unosu masti njegovih stanovnika. Naime, glavni izvor masti u mediteranskoj prehrani čini maslinovo ulje čiji redoviti unos pridonosi dugovječnosti i smanjenom pobolu od degenerativnih bolesti. U prilog tome govori i studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition. U studiji je sudjelovalo 5 611 osoba starijih od 69 godina. Ispitanici koji su slijedili mediteranski režim prehrane što je podrazumijevalo visok unos maslinovog ulja, svježeg povrća, juha i mesa piletine su imali znatno manji rizik od smrtnosti. Rezultati su naveli znanstvenike na zaključak da mediteranska prehrana čiji važan dio čini maslinovo ulje pridonosi dugovječnosti i zaštiti od bolesti.

Maslinovo ulje i zdravlje kardiovaskularnog sustava
Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline i snažnih antioksidansa, maslinovo ulje štiti tzv. dobar HDL kolesterol, a smanjuje udio lošeg LDL kolesterola. Znanstvenici s Odjela za hranu i nutricionizam, Sveučilišta u Barceloni te s Odjela za lipide i kardiovaskularnu epidemiologiju mjerili su utjecaj oleinske kiseline i antioksidansa na LDL kolesterol nakon naglog i kratkotrajnog konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Istraživači su otkrili da oleinska kiselina i antioksidansi čuvaju LDL kolesterol od oksidacije sprečavajući na taj način razvoj ateroskleroze.

Maslinovo ulje regulira krvni tlak
Znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni su se pozabavili pitanjem da li mediteranska prehrana ili samo maslinovo ulje povoljno utječe na povišeni krvni tlak. Rezulati su pokazali da iako mediteranska prehrana u cjelini snizuje povišeni tlak, zasluge za povoljno djelovanje najviše pripadaju maslinovom ulju.

Čak i umjereno konzumiranje maslinovog ulja, uspješno smanjuje krvni tlak, pokazuje nedavno provedeno istraživanje na stotinjak zdravih muškaraca iz mediteranskih (Italija i Španjolska) i ne-mediteranskih zemalja (Njemačka, Finska i Danska). Ispitanici su dnevno konzumirali po 25 mL maslinovog ulja. Zanimljivo je da su izraženije povećanje razine oleinske kiseline u krvi i smanjenje krvnog tlaka bili izraženiji kod osoba nenaviknutih na mediteransku prehranu (Nijemci, Danci i Finci).

Maslinovo ulje i prevencija karcinoma
Brojne su studije ukazale da unos maslinovog ulja štiti od raznih vrsta karcinoma, poglavito karcinoma dojke i debelog crijeva.

Rezultati dvogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo 755 žena sa Kanarskog otočja otkriva da unos ulja bogatih jednostuko nezasićenim msnim kiselinama poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja štiti od karcinoma dojke. Ispitanice koje su unosile najviše jednostruko nezasićenih masnih kiselina imale su za čak 48 % manji rizik od razvoja karcinoma dojke u usporedbi sa ženama čiji je unos tih kiselina bio najmanji.

Nadalje, rezultati studija provedeni u 28 zemalja na četiri kontinenta ukazuju da se 76 % varijacija incidencije karcinoma kolorektuma između zemalja može objasniti s tri značajna prehrambena čimbenika: unosom mesa, ribe i maslinovog ulja. Pokazalo se da je konzumacija maslinovog ulja u negativnoj korelaciji s incidencijom karcinoma kolorektuma.

Maslinovo ulje uravnotežuje razinu šećera u krvi
Vjeruje se da maslinovo ulje ima povoljan učinak na razinu šećera u krvi. Naime, istraživanje na dijabetičarima otkrivaju da obroci koji sadrže nešto maslinovog ulja bolje djeluju na razinu šećera u krvi od zdravih obroka s niskim udjelom masti. Dodatno, kada su znansvenici osobama s dijabetesom tipa 2 davali ili prehranu bogatu ugljikohidratima ili prehranu bogatu zasićenim mastima ili mediteransku prehranu s obiljem maslinovog ulja, prehrana koja je sadržavala maslinovo ulje je poboljšala osjetljivost na inzulin.

Maslinovo ulje kao zaštita od peptičkog ulkusa
Polifenoli u maslinovom ulju mogu spriječiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori za koju se vjeruje da je uzročnik milijuna slučajeva gastritisa i ulkusa želuca dijagnosticiranih svake godine.

Novo istraživanje koje su proveli španjolski istraživači, izvještava da, u in vitro stimuliranim uvjetima, ekstra djevičansko ulje bogato polifenolima, polučuje protubakterijsko djelovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori. Istraživanjem je utvrđeno da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca, štoviše, više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova gdje čak i polučuje najsnažniju anti - H. Pylori aktivnost.

Protuupalno djelovanje maslinovog ulja
Redovito konzumiranje maslinovog ulja smanjuje rizik oboljevanja od astme i reumatoidnog artritisa. Znanstvenici vjeruju da oleinska kiselina sprečava nastanak upalnih spojeva, a tome znatno pripomažu i antioksidanski sadržani u ulju.

Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i kemijski spoj oleokantal koji djeluje poput lijekova za ublažavanja boli. Oleokantal je prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo,

Komentari