Vitaminoteka

Datum objave: 30. 12. 2019.

Zaronite s nama u morske i slatkovodne vode te upoznajte najznačajnije riblje predstavnike mora, rijeka i jezera Hrvatske.

Morski riblji primjerci

Prema posljednjim podacima, do danas je u Jadranu zabilježeno oko 450 ribljih vrsta i podvrsta, a ovaj broj iz godine u godinu raste. Među morskim ribljim primjercima Hrvati posebno vole uživati u srdeli, osliću, škarpini, oradi i brancinu.

Srdela 

Srdela je najvažnija riba hrvatskog morskog ribolova i jedan od predstavnika iz skupine sitne plave ribe. Othranila je generacije naših predaka uz obalu, ali i danas ima ulogu hraniteljice Mediterana. Skromna cijenom, ali bogata ključnim nutrijentima koji često nedostaju u modernoj prehrani, srdela je idealan sastojak jednog kvalitetnog ručka. Iako se najčešće priprema prženjem, srdelu možemo pripremiti na još mnoštvo zdravijih načina, kao što su srdele na gradele, brudet od srdela ili srdele pečene u pećnici s aromatičnim začinskim biljem.

Oslić

Oslić, mol ili tovar jedna je od bijelih morskih vrsta ribe koja se vrlo dobro udomaćila u našim kuhinjama, a jeftiniji je od bilo koje druge bijele ribe. Volimo ga i zbog njegovog sočnog i mekanog mesa te jednostavnog čišćenja i brze pripreme. Najčešće se priprema pohanjem, uvaljan u brašno ili pivsko tijesto, odličan je i pečen u pećnici s mediteranskim biljem, a poslužit će i za pripremu ukusne i brze riblje juhe.

Škarpina

Iako neuglednog i opasnog izgleda, škarpina se smatra jednom od najcjenjenijih oboritih riba. Okus škarpine najbolje dolazi do izražaja ako se priprema na brudet ili u obliku juhe, u umaku od bijelog vina, rajčice i mediteranskog začinskog bilja, a izvrsna je i pečena u pećnici sa različitim vrstama sezonskog povrća.

Orada

Orada ili komarča plemenita je vrsta jadranske ribe bijelog i sočnog mesa koje se može pripremiti na različite načine. Načešće se prži ili peče na žaru, ali pogoda je i za pirjanje, kuhanje ili pečenje u pećnici. Veliki primjerci orade veoma su dobri za filetiranje.

Brancin

Brancin, poznat i kao lubin, vrlo je tražena vrsta bijele morske ribe izrazito sočnog i ukusnog mesa. Ova poznata riba grabežljivica najčešće se priprema pečenjem na grillu ili u pećnici, a može se pripremiti i u obliku krepke riblje juhe ili pak na lešo.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Riba Hrvatske, riba,

Komentari