Datum objave: 08. 07. 2013.

Jedna litra – to je toliko tekućine koliko stane u normalni čajnik, bokal za vodu ili bocu za sok. I otprilike toliko, koliko dnevno treba popiti dijete vrtićkog uzrasta. Ljeti još i više. To nije ogromna količna. No usprkos tome, većina djece pije znatno manje. U tome se razlikuju od odraslih, samo što je uzimanje dovoljne tekućine za djecu još važnije. Jer djeca disanjem i znojenjem gube više vode od velikih zbog toga što imaju veću površinu tijela u odnosu na svoju težinu.

Uzimanje tekućine važnije je od jela. Voda je osnovni sastavni dio našeg tijela i ona je temelj za sve biološke procese u organizmu. Dijete ne bi moglo rasti bez vode, organi ne bi funkcionirali, ne bi bilo prijenosa hranjivih tvari i izlučivanja otpadnih materija, ne bi se mogla regulirati tjelesna temperatura. Ništa bez tekućine, no u osjećaj žeđi se ipak ne možemo pouzdati. Glad se javlja redovito, a žedni smo tek kada postane ozbiljno - konkretno: kada u tijelu nedostaje količia vode koja iznosi jedan posto tjelesne težine. Dakle, kada tijelom cirkulira pola litre vode premalo, ne događa se još ništa. Tek kada tijelo ima manjak tekućine veći od te količine, mozak signalizira žeđ i istodobno “guši” aktivnost bubrega. Oni tada izlučuju manje urina, sve dok se žeđ ne utaži i dok se ponovno ne izjednači bilanca vode u tijelu.

Ako se ne uzme tekućina, tjelesne funkcije su i dalje ograničene sve dok na kraju organizam ne klone – to se događa ako u tijelu nedostaje 10% vode. Život je tada u opasnosti. Najbolje je dakle spriječiti žeđ. Za to ima samo jedan put – redovito piti. Navika pijenja stječe se između prve i četvrte godine života. Dijete se najbolje može animirati da redovito pije vodu dobrim primjerom. Djeca, čiji roditelji tijekom dana piju puno vode, čine to isto. Piti zajedno s djecom djeluje mnogo uvjerljivije od opomena koje često izazivaju prkos. Dakle, uvijek imajte bocu s vodom pri ruci i nastojte da se djeca mogu sama poslužiti, a da ne moraju tražiti. Djeca koja vole piti vodu su zdravija jer je njihova sluznica u nosu, ustima i ždrijelu jedra i otporna i ne propušta lako uzročnike bolesti.

Koliko je vode potrebno djetetu?
Kako raste dijete, tako raste i njegova potreba za tekućinom. Dijete do tri godine treba popiti dnevno 900 mililitara tekućine. Od četiri do sedam godina jednu do jednu i pol litru. Naravno, ne možemo stalno mjeriti koliko je dijete popilo. Jedna od mogućnosti kontrole je pogled u zahod: što je mokraća svijetlija, to je dijete popilo vše vode.

Koliko je vode potrebno bebi?
Bebe koje se hrane majčinim mlijekom ne trebaju dodatne tekućie, pa čak ni kada je vani vruće. Majčino mlijeko sadrži dovoljno tekućine da beba ne mora ni preko ljeta dodatno piti.

Najbolja zamjena za vodu
Mineralna voda je “bockajuća alternativa” vodi iz slavine. Pri kupovini gazirane mineralne vode treba obratiti pozornost na to da sadržaj kuhinjske soli (natrij klorid) i ugljične kiseline (hidrogen karbonat) budu po mogućnosti što manji. Najbolje piće za djecu su, osim vode, nezaslađeni voćni i biljni čajevi te razrijeđeni sokovi. Voće i povrće sadrži puno tekućine (npr. krastavci, paprika, trešnje, lubenica) služe kao nadomjestak piću i preko njih djeca, koja ne vole piti, dobivaju dodatnu tekućinu.

Maštovite kockice leda
Kako je rečeno, idealno piće za djecu je voda. No tko želi animirati djecu da više piju, moraj mu ponuditi nešto posebno. S jednim od naših slatkih, brzih ljetnih napitaka sigurno ćete imati uspjeha.
Igra s kockicama leda
• Igra u dvije boje: posudice za led najprije napuniti žutim, pa crvenim sokom te zamrznuti.
• Kockice iznenađenja: u posudice za led najprije uliti malo svijetlog soka ili prokuhane vode i zamrznuti(dobiju se prozirne kockice leda). Na svaku kockicu staviti jagodu, krišku mandarine, gumeni bombon ili listić metvice. Nadopuniti tekućinom i zamrznuti.
• Ledeno voće: posudice za led nadopuniti jagodama, slatkim sokom ili razrijeđenim limunovim sokom.

Klasični napitci

Čaj s narančinim sokom
Skuhati crveni voćni čaj, ohladiti i dodati ledeni sok od naranče.

Sok s mineralnom vodom
Pomiješati tri dijela mineralne vode i jedan dio soka. Posebno ukusno da svježe iscijeđenim voćem.

Dječja bola
U četiri do pet litara hladnog soka s mineralnom vodom dodati komadić voća, npr. kriške naranče, polovice bobica grožđa, trešnje, jagode, maline, kupine i komadiće ananasa. Ili ako želimo brže: pomiješati staklenku kompota od trešanja s jednom litrom crvenog soka, bocom mineralne vode i vrčem voćnog čaja. Ohladiti.

Hladni punč
Mješavinu voćnog čaja i prerezanu mahunu vanilije preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procijediti, zasladiti voćnim sirupom i ostaviti da se ohladi. Najbolje je pripremiti dan ranije.

Osvježavajući napitci

Longdrink
U visoku čašu staviti vesele kockice leda i preliti hladnom mineralnom vodom. Ili kockice leda od limuna preliti sokom od jabuke ili višnje.

Crunch od lubenice
Izdubiti meso rashlađene lubenice, izmiksati, dodati limunov sok.

Hranjivi napitci
Djeca vole napitke s dodatkom mlijeka, koji zbog hranjivih sastojaka i kalorija i nisu napitci, nego kompletan obrok.

Voće s hladnim mlijekom
Pomiješati voće s hladnim mlijekom i izmiksati. Po želji dodati usitnjene voćne kockice leda ili kuglice sladoleda odgovarajućeg voćnog okusa, što napitak čini još hranjivijim. Ukusnija varijanta: odmah izmiksati dvije ili više vrsta voća s mlijekom, npr. banane i ananas.

Zavodnik

Sorbet od limuna
U čašu za šampanjac ili tanjurić za desert staviti kuglicu sladoleda od limuna i preliti mineralnom vodom. Izmiksati kupine ili borovnice. Staviti u visoku čašu i na voće jednu kuglicu sladoleda. Prelit hladnom mineralnom vodom.

Hladne juhe

Hladna juha od krastavaca
Sastojci: dva krastavca, dva jogurta (po 150 mL), 1/8 litre hladne juhe od povrća, 1 češanj češnjaka, sol, papar, 1 vezica kopra
Priprema: krastavce oguliti, izvaditi sjemenke, nasjeckati i izmiksati. Dodati jogurt, zgnječeni češnjak i juhu. Posoliti, popapriti i ukrasiti koprom. Držati na hladnom.

Gazpacho (španjolska hladna juha od povrća)
Sastojci: 1 velika konzerva oguljenih rajčica, 2 srednje velika luka, 2 češnja češnjaka, 1 krastavac, po 1 žuta, crvena i zelena paprika, 1 žlica blagog octa, 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar
Priprema: trećinu krastavca, 1 luk i po jednu polovicu svake paprika izrezati na male kockice. Ostale sastojke zajedno izmiksati, dodati povrće narezano na kockice, posoliti i

Tekst preuzet iz časopisa [url="http://www.bebe.hr/"]Bebe[/url], srpanj 2013.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari