Ljepota uz pravilnu prehranu

Datum objave: 05. 06. 2007.

Bezbroj puta ponovljena izreka «Ljepota dolazi iznutra» uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote svake žene. Nekoliko kilograma viška ne može zasjeniti prirodnu ljepotu žene, a nedostižne ideale ljepote koje nam nameću današnji modni i medijski autoriteti ponekad je za dobrobit zdravlja korisno zanemariti. Kod odviše restriktivnog plana prehrane često se javljaju neželjene pojave poput umora, letargije, psihičkih tegoba, loše kvalitete kose, kože i noktiju, a ponekad i anemija. Brz gubitak tjelesne mase uzrokuje naglu redistribuciju tjelesnih tekućina te ponekad i slabljenje vezivnog tkiva što rezultira nastankom strija i «obješene kože», što često najviše pogađa upravo žene.

Zdrava kosa, nokti i koža te lijep osmjeh prvi su vanjski znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge - svoj vanjski izgled.

Obilje tekućine, svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, ribe, posnog mesa te brižno odabranih izvora masnoća formula su za održanje zdravlja i ljepote. Prehrana bogata prehrambenim vlakanima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.

Voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju od otrova te je preporuka da dnevno treba popiti 8 čaša vode. Alkohol, kofein te druge stimulanse i otrove treba izbjegavati, a tijelo valja osnažiti svakodnevnom tjelovježbom.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom. Izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo maksimalno odgoditi slab rast i sijeđenje kose, sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa te lomljenje noktiju.

Održite kožu lijepom i zdravom

Koža je naš najveći tjelesni organ. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, a nerijetko je ogledalo našega zdravlja i prehrane. Stoga nas koža može odati. Suha, izborana i beživotna koža i kosa često su znak neadekvatne prehrane i možda još češće neadekvatno isplanirane redukcijske dijete. Stoga treba pomno birati namirnice tijekom redukcijske dijete kako bi se dobro osjećali «u vlastitoj koži».
Za ljepotu i zdravlje kože važan je adekvatan unos vitamina B-skupine u kombinaciji s beta-karotenom (prekursorom vitamina A) koji podržavaju njezino nesmetano obnavljanje. B kompleks nalazimo u žitaricama, jetri, mliječnim proizvodima, pivskom kvascu, zelenom lisnatom povrću. Prirodni su izvor beta-karotena voće i povrće (posebno narančaste, žute i crvene boje) te prirodni sokovi. Oni potiču metabolizam stanica kože, što za rezultat ima baršunastu i meku kožu. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina E u prehrani zasigurno će se ogledati na koži. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova, sjemenki i drugih vrijednih izvora masti, poput meslinovog ulja, neobično važna.
Hrana bogata antioksidansima - vitaminima A, C i E, selenom i fitokemikalijama – pomaže u popravku oštećenih stanica kože. Najbolji izvori tih nutrijenata su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i zeleni čaj.

- Suha koža
Suha koža može biti znak nedostatka vitamina B i A. Prehrana koja uključuje veće količine svježeg povrća, voća (posebice žuto i narančasto koje sadrži sumpor), sjemenki i orašastih plodova dobar je izbor za osobe sa suhom kožom. Vrlo je važno unositi dovoljne količne tekućine te izbjegavati alkohol, kofein, kao i ostale tvari koje imaju diuretičko djelovanje te tako mogu uzrokovati gubitak vode i esencijalnih minerala.

- Osjetljiva koža
Osjetljiva koža može biti nadražena određenom hranom, primjerice začinjenim namirnicama, alkoholom, vrućim napicima ili ekstremnim temperaturama. Masna hrana, posebice zasićene masnoće ponekad znaju izazvati upalne reakcije. Potrebno je iz prehrane izbaciti sve što na bilo koji način narušava zdravlje kože, uključujući i potencijalne prehraambene alergene (npr. jagode, soju, rakove, kikiriki).

- Akne
Pojava akni najčešće se povezuje hormonalnim disbalansom tj. pretjeranim lučenjem androgenih (muških) hormona. Mnogi ljudi povezuju pojavu akni sa određenim namirnicama, iako je to uglavnom individualno i nepouzdano. Dodatak vitamina A, vitamina B kompleksa i cinka može pomoći kod problematične kože lica, a vitamin E u formi ulja može se nanositi direktno na zahvaćena područja. Vitamin A i beta-karoten igraju važnu ulogu u spriječavanju nastanka akni, isušivanja kože te mogu djelovati kao zaštita od raka kože lica. Deficit vitamina A može dovesti do različitih problema sa kožom, ipak, ženama u reproduktivnom razdoblju, posebice trudnicama, preporuča se oprez kod uzimanja suplemenata vitamina A je u prevelikim koičinama može izazvati malformacije ploda.

- Bore
Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen i cink) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, a smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos antioksidansa, koji djeluju zajednički, u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu. Dragocjene kreme protiv bora nerijetko svoje djelovanje temelje na snažnim antioksidansima porijeklom iz voća i bilja. Osim dobro poznatih vitamina, biljni svijet sadrži mnoštvo biljnih kemikalija s antioksidativnim djelovanjem, koje svoje povoljno djelovanje polučuju primjenjeni i 'izvana' i 'iznutra'. Proslavljeni autor knjiga o prehrani protiv starenja, Dr. Nicholas Perricone savjetuje bogat unos tamnog bobičastog voća (poput borovnica i crnog ribiza), divljeg lososa, orašastih plodova i obilje izvorske vode u svrhu 'prehrambenog face-liftinga'.

- Podočnjaci i podbuhlost
Podočnjaci su najčešće znak nedovoljno sna, ali mogu ukazivati i na neke ozbiljnije zdravstvene poremećaje. Primjerice, tamni, izraženi podočnjaci mogu biti znak neadekvatnog rada bubrega ili anemije. Podbuhao izgled može biti rezultat poremećaja ravnoteže tekućina u organizmu, odnosno tendencije zadržavanja vode. Pripazite da unosite dovoljne količine vode, najbolje čiste izvorske. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode te ju treba ograničiti u prehrani. Priuštite organizmu redovito čišćenje od toksina. Izlučivanje toksina mokraćom potaknut će različiti biljni čajevi, primjerice od koprive, dok problem konstipacije uspješno rješavaju suhe šljive, pšenične klice, laneno sjeme i zobena kaša.

- Lomljivi i nokti
Pojava lomljivih noktiju koji lako pucaju, oštećuju se i listaju problem je s kojim se bore mnoge žene. Iako ova pojava može biti nasljedna, adekvatna prehrana zasigurno može ublažiti ovaj problem. Nutrijenti koji su važni za čvrste nokte su primarno vitamini B kompleksa, posebice biotin te vitamini A i C, te kalcij i željezo. Pojava bijelih točkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a nokti konkavnog izgleda s uzdužnim prugama mogu ukazivati na anemiju. Hrana bogata vitaminima B kompleksa poput pivskog kvasca, žitarica, jetre, mliječnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju, a nije naodmet ni posezanje za suplementom B kompleksa s visokim udjelom biotina.

- Slaba kosa
Nutrijenti odgovorni za lijepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiselime, posebice omega-3, vitamini B6, B12 i folna kiselina te proteini u adekvatnim količinama. Omega -3 masne kiseline organizmu možemo osigurati putem plave ribe poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki. Dobri izvori vitamina B6 su banane, krumpir i špinat. Folnu kiselinu dobivamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja.
Proteine možemo dobiti i kombiniranjem biljnih izvora, a najbolja kombinacija su žitarice i mahunarke.

- Celulit
Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita. Mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita su podijeljena. Dok jedni smatraju da je celulit isključivo genetičkog nasjeđa, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu ili svega navedenoga.
Kako bi spriječili nastanak i potakli oslobađanje od postojećeg celulita pazite na adekvatan unos tekućine. Najbolje je piti običnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospješuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina. Kavu pokušajte zamijeniti biljnim čajevima. Za prevenciju celulita posebno je dobar čaj od koprive jer potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potiče izlučivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograničiti. Pokušajte usvojiti pravilne prehrambene navike. Smanjite unos hrane bogate zasićenim masnoćama i proteinima životinjskog podrijetla, radije odaberite ribu, te meso peradi. Povećajte dnevni unos voća i povrća, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima. Osim što prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana čini dobro cijelom organizmu. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email

Komentari