Datum objave: 28. 03. 2011.

Kažu da muški pogled najviše plijeni bujna i sjajna ženska kosa, dok ženino oko prvo primjećuje ruke i nokte muškarca. Zdrava kosa, koža i nokti nesumljivi su znaci vanjske ljepote, ali i pokazatelji naših prehrambenih navika i zdravstvenog stanja. Poznato nam je da milijuni stanica kože, kose i noktiju zahtijevaju svakodnevnu opskrbu hranjivim tvarima, prvenstveno vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Posljedično svaka neželjena pojava, bilo da je riječ o starenju kože, aknama, krhkoj i beživotnoj kosi ili naprosto o lomljivosti noktiju, predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma.

Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina najbolji je saveznik u postizanju zdravog i njegovanog izgleda. Ipak u doba neprestanog manjka vremena i konstantnog stresa, nepravilna i jednolična prehrana lišena brojnih nutrijenata postala je svakodnevnica, a posljedice se prvo očituju upravo na koži, kosi i noktima. Tu je činjenicu dobro iskoristila farmaceutska industrija koja kontinuirano plasira na tržište brojne dodatke prehrani namijenje „hranjenju“ kože, kose i noktiju.

Kada posegnuti za dodacima prehrani?
Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože, kose i noktiju. Istraživanja pokazuju da prodaja takvih proizvoda neprestano raste i zauzima važnu poziciju na ljestvici dodataka prehrani.

Dodaci prehrani namijenjeni ljepoti mogu biti od velike koristi osobama čija je prehrana iz bilo kojeg razloga jednolična, neredovita i lišena vrijednih namirnica bogatih vitaminima, mineralima i aminokiselinama poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda, posnog mesa. Osobe izložene pojačanom stresu i psihofizičkim naporima, kronični bolesnici, kao i osobe koje slijede posebne prehrambene režime – primjerice redukcijske dijete, veganstvo, makrobiotiku – u većoj su opasnosti da razviju prehrambene propuste. Uzimanje određenih lijekova, također, može biti uzrokom prehrambenih nedostataka, a pušači i osobe koje pretjerano uživaju alkohol posebno su izložene prehrambenim propustima. Nabrojene skupine ljudi mogu profitirati korištenjem dodataka prehrani namijenjih njezi kože, kose i noktiju. Ipak njihovo nekritično uzimanje, osobito visokodoziranih pripravaka, može napraviti više štete nego koristi i biti čak i pogubno za zdravlje. Stoga je prije posezanja za dodacima prehrani uputno posavjetovati se s nutricionistom ili liječnikom (osobito ako je riječ o trudnicama ili dojiljama) kako bi odabrali proizvod koji Vam najbolje odgovara u postizanju besprijekorno blistave kože, zdrave kose te lijepih i čvrstih noktiju.

Moćni prijatelji ljepote
Vitamini i minerali, bez izuzetka, esencijalni su kako za zdrav život uopće, tako i za zdravlje kože, kose i noktiju. Ipak valja izdvojiti nekoliko vitamina i minerala koji se najčešće koriste u programima njege kože, kose i noktiju

Vitamini B skupine sprječavaju dermatitis
Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da postane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom. Izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo značajno odgoditi slab rast i sijeđenje kose, sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa te lomljenje noktiju.

Antioksidansi smanjuju nastanak bora
Za kožu su iznimno bitni i antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale jedne od glavnih uzročnika starenja kože, nastanka bora i staračkih mrljica Poznato je da pravilan unos antioksidansa koji djeluju sinergijski u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu.

Tako je zasigurno jedno od značajnijih dermatoloških otkrića otkriće sposobnosti snažnih antioksidansa - vitamina C i E da se suprostave negativnim posljedicama izlaganja suncu. Naime, pokazalo se da vitamini C i E mogu spriječiti nastanak oštećenja na koži uzrokovanih predugim boravkom na suncu te time pružiti vrijednu pomoć u borbi protiv karcinoma kože. Osim toga, pomažu i obnovu već oštečenog tkiva.Vitamin C igra i ključnu ulogu u formiranju kolagena te stimulira rast noktiju, dok vitamin E ubrzava oporavak oštećene kože te pomaže u jačanju kose i noktiju.

Vitamin A je ključan za zdravlje kože. On djeluje na mlade stanice u dubljim dijelovima kože tako da one sazrijevaju te zamjenjuju nepotrebne odumrle stanice. Pri tome je vrlo bitna razina vitamina A u organizmu jer se čak i najmanji pad te razine ispod normale manifestira nekim poremećajima – primjerice koža postaje suha i lako se ljušti.

Alfa lipoična kiselina je snažan antioksidans koji štiti kožu od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Osim toga, pomaže ostalim vitaminima da učinkovitije obnove stanice kože oštećene okolišnim čimbenicima poput zagađenja ili pušenja. Zbog uspješnog obnavljanja kože alfa lipoična kiselina se često smatra anti-aging agensom.

Minerali za čistu kožu
Kada je riječ o mineralima za ljepotu su najkorisniji selen i cink, oligoelementi učinkoviti u neutraliziranju štetnog djelovanja slobodnih radikala. Adekvatan unos cinka pomaže i u postizanju čistog lica, osobito ako osoba ima problema s aknama. Štoviše, ponekad su akne upravo simptom deficita cinka. Valja izdvojiti i bakar, koji u suradnji s vitaminom C i cinkom, pomaže izgradnju elastina, važne strukturne komponente kože. Prekomjeran unos bakra putem dodataka prehrani može uzrokovati zdravstvene poteškoće, no prema saznanjima, primjena krema obogaćenih bakrom učvršćuje kožu te pomaže u očuvanju njene elastičnosti

Masne kiseline za vlažnost kože
Dragocjene omega-3, omega-6 i omega -9 masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama. Budući da ove masne kiseline imaju i protuupalno djelovanje korisne su i kod raznih kožnih oboljenja.

Kada odabirete dodatak prehrani koji sadrži masne kiseline na deklaraciji proizvoda provjerite sadrži li EPA, DHA i GLA – masne kiseline od iznimne važnosti za zdravlje, ali i ljepotu.

Aminokiseline izgrađuju kosu, kožu i nokte
Među svim aminokiselinama posebice se ističu l-cistein i l-metionin - aminokiseline koje sadrže sumpor neophodan za izgradnju kose, kože i noktiju. Zbog toga proizvodi namijenjeni postizanju zdrave i lijepe kože, kose i noktiju moraju u sebi sadržavati i ove dvije aminokiseline.

Koji dodatak prehrani je Vama potreban?
Ukoliko je Vaš problem...
...suha koža – posegnite za dodatkom prehrani koji sadrži vitamine B skupine te vitamin A, kao i esencijalne masne kiseline i aminokiseline cistein i metionin

...koža puna akni – posegnite za proizvodom koji osigurava vitamin A (ili beta –karoten kao njegov prekursor), vitaminima B skupine te cink

...bore
– pomoći će Vam dodatak prehrani koji sadrži antioksidanse, prije svega beta- karoten odnosno vitamin A te vitamine C i E, selen i cink. Osim dobro poznatih vitamina i minerala, biljni svijet sadrži mnoštvo biljnih kemikalija s antioksidativnim djelovanjem, koje svoje povoljno djelovanje polučuju primjenjeni i 'izvana' i 'iznutra'. U borbi protiv bora pomoći će i oralno uzimanje koenzima Q10, osnovnog tjelesnog koenzima, čija se sinteza smanjuje starenjem. Osim što štiti od štete izazvane UV zračenjem koenzim Q10 primjenjen lokalno na koži i oralno u dozi 60 mg/dan ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Mehanizam njegovog djelovanja na koži je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje. Važno je napomenuti da antioksidanski imaju sinergijsko djelovanje, drugim riječima najbolji se rezultati postižu njihovim kombiniranim unosom.

...podočnjaci – od koristi mogu biti dodaci prehrani koji sadrže odgovarajuće doze vitamina C, kalija i sumpora

..ožiljci koji sporo zacjeljuju – od koristi mogu biti proizvodi koji osiguravaju vitamin K i vitamin C

...lomljivi nokti – posegnite za dodatkom prehrani koji osigurava vitamine B skupine posebice biotin te vitamine A i C kao i kalcij i željezo

...bijele točkice na noktima – pomoći će Vam cink

...slaba i beživotna kosa – posegnite za proizvodom koji osigurava esencijalne masne kiseline, posebice omega-3, vitamine B6, B12 folnu kiselinu i biotin kao i aminokiseline cistein i metionin

Do rezultata strpljivo
Svjež i blistav izgled kože, zdrava kosa i lijepi, čvrsti nokti postižu se isključivo kontinuiranom izgradnjom iznutra, stoga ne postoje instant rješenja. Kada se govori o periodu uzimanja dodataka prehrani za ljepotu kože, kose i noktiju u obzir valja uzeti činjenicu da složeni procesi obnove traju određeno vrijeme: kosa naraste oko 1 cm mjesečno, nokti 3-4 milimetra, a potpuna obnova površinskog sloja kože traje 28-32 dana. Stoga su prvi učinci uzimanja takvih proizvoda vidljivi tek nakon 4-5 tjedana ako je riječ o koži, dok rješavanje problema s kosom i noktima zahtijeva najmanje 3 mjeseca.

Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari