TEMA TJEDNA - KURKUMA

Koristite li kurkumu?

Darija Vranešić Bender

Datum objave: 14. 09. 2021.

Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji.

Osim apsolutnog aduta kurkumina koji se najviše istražuje, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Brojne provedene studije pokazale su da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa te neurodegenerativnih bolesti.

Začin koji obećava

Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume.  Prije nekoliko godina, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom „Čest indijski začin budi nadu“ u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih šest godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

No čini se da kurkuma ne štiti samo od bolesti, ona može biti od koristi i za pospješenje funkcije mozga. Naime, istraživanje objavljeno u American Journal of Epidemiology pokazalo je kako starije osobe koje često hranu začinjaju curryjem, rjeđe pate od slabljenja kognitivnih funkcija, od onih koji curry ne koriste nikad ili rijetko

Rezultati su to studije provedene u Singapuru na skupini starijih osoba u dobi od 60-93 godina koje su ispunjavale testove za procjenu mentalnih sposobnosti. Najbolje su rezultate postigli oni koji češće uživaju u curryju. Zasluge se pripisuju kurkuminu, tvari iz kurkume koja je sastavni dio curry-ja.

Nadalje, kurkumin, sastojak začina kurkume, može pomoći imunološkom sustavu. Naime, kurkumin povećava količine proteina koji ima važnu ulogu, kao dio prirođene imunosti, u sprečavanju infekcija kod ljudi i životinja. Radi se o katelicidin antimikrobnom peptidu (CAMP). Smatra se da ovaj peptid ima sposobnost uništavanja širokog spektra uzročnika infekcija.

Kako prenosi Journal of Nutritional Biochemistry, kurkuma, odnosno njezin sastojak kurkumin, regulira ekspresiju CAMP gena i na taj način prodonose njegovoj ulozi u prirođenoj imunosti, osobito u borbi protiv infekcija želuca i cijelog probavnog sustava.

Najnovija istraživanja ukazala su kako kurkuma može poslužiti i kao potencijalna zaštita od karcinoma prostate. Studija objavljena u časopisu Cancer Research zabilježila je kako kurkuma ima sposobnost sprječavanja odvijanja reakcija u organizmu koje dovode do razvitka karcinoma. Ono što je važno je da može djelovati u dozi čiji je unos moguće ostvariti.

Kako uključiti kurkumu u prehranu?

Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Pravila su vrlo jednostavna: ako želite dobiti jarko žutu boju jela, slobodno upotrijebite kurkumu. Dodatkom kurkume u tijesto za kruh i peciva dobit ćete zanimljive kreacije. Kurkuma kao dodatak rižotu također će stvoriti sasvim novi doživljaj. Odlično se slaže i s jogurtom, jelima od piletine i drugih vrsta mesa, grahoricama (osobito lećom), plodovima mora te salatama i preljevima za salatu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, začini,

Komentari