Datum objave: 05. 09. 2011.

Gole grančice listopadnog grma konopljike, koji raste uz obalu našega mora, u rano proljeće ničime ne daju naslutiti da će se do ljeta razviti u prekrasan i bogat grm bujnih ljubičastih grozdastih cvjetova. Još manje nam, taj neugledan izgled, može ispričati ponešto o tome da se od plodova biljke rade pripravci za regulaciju ženskih spolnih hormona prirodnim putem i da bi konopljika lako mogla napraviti revoluciju u prirodnom liječenju hormonskog disbalansa kod žena- samo kada bi joj se to dopustilo.

Vitex agnus castus, konopljika ili fratrov papar, biljka je iz porodice sporiša koja je, uz gospinu travu i ehinaceju, jedna od klinički najistraživanijih biljaka dokazane djelotvornosti.

Uz konopljiku su fratri čuvali svoju čednost
U stara je vremena konopljika zasađivana u klaustrima i oko samostana jer su pripravci napravljeni od njenih plodova pomagali redovnicima obuzdati spolni nagon kako bi mogli ostati čedni i neokaljani grijehom. O jednom tako krupnom zahtjevu postavljenom pred jednu biljku svjedoče i njeni latinski nazivi- agnus i castus koji uspoređuju biljku sa čistoćom nevinog janjeta.

Koliko je konopljika bila uspješna u izvršavanju te zahtjevne zadaće ostat će tajnom sakrivenom iza samostanskih zidina jer se o uporabi antiafrodizijaka u to vrijeme šutjelo. Ono što je žalosno jest da se o konopljici voli šutjeti i danas. Bolje rečeno, pokušava se ne pričati baš previše o konopljici iako je jedna od istraženijih i izuzetno potentnih biljka.

Biljka o kojoj se previše ne priča
Zbog dugog popisa indikacija na koje ta biljka djeluje, vremenom je od fratrovog papra postala ženskom biljkom i više se ne koristi u antiafrodizijačke svrhe kao nekad. Netko će reći- nažalost.

Bez obzira na njenu djelotvornost i činjenicu da je u nekim zapadnim zemljama registrirana kao biljni lijek koji se koristi uz bok sa sintetskim lijekovima, rijetko će koji liječnik u našoj zemlji za liječenje lagane hiperprolaktinemije, povišene razine hormona prolaktina, preporučiti tinkturu konopljike umjesto, recimo, bromergona.

I bromergon i konopljika djeluju na komandni most veličine graška smješten na donjoj strani mozga u tzv. turskom sedlu koji kontrolira lučenje svih hormona u našem organizmu- na hipofizu, žlijezdu sa unutarnjim lučenjem.

Za razliku od fratara kod kojih je gasila spolni nagon, kod žena konopljika može donijeti jedno pravo malo čudo u obliku dugo očekivanog i dugo željenog djeteta. Naime, velik je broj žena koje su pile konopljiku kako bi regulirale svoje hormone i-zatrudnjele.

U literaturi je zabilježen i slučaj 32-godišnjakinje kojoj su se, nakon uzimanja konopljike na jajniku razvila četiri folikula, a hormonskom stimulacijom u prethodnim pokušajima umjetne oplodnje nastajao je samo jedan jedini folikul. Unatoč tome što se trudnoća u kliničkim istraživanjima vezanim uz djelovanje konopljike navodi samo kao popratna pojava pri reguliranju ženskih spolnih hormona i ne naglašava baš prečesto, fitoterapijska praksa i iskustva žena koje su uzimale kvalitetnu tinkturu, govore nam drugačije.

Biljka sadrži iridoidne glikozide (aukubin i agnuzid) te flavonoide (kasticin) kao i 0,7- 1,8% eteričnog ulja. Dokazano je da uzimanje pripravaka od konopljike, prvenstveno tinkture od ploda konopljike, uzrokuje smanjenje hormona prolaktina preko djelovanja na hipofizu te da regulira i balansira ravnotežu estrogena i progesterona u organizmu.

Za što se sve koristi konopljika?
Pripravci konopljike stoga se u fitoterapiji često koriste kod problema sa menstrualnim ciklusom, kod bolnih i neredovitih menstruacija, kod izraženog PMS- a te za liječenje hiperprolakinemije. Upotrebljavaju se i kod mastopatije, za olakšavanje klimakteričnih poteškoća, liječenje endometrioze i policističnih jajnika.

Kada prođe vrijeme cvjetanja biljke, negdje u srpnju, treba još sasvim malo pričekati kako bi biljka stvorila sitne plodiće, nalik na papar. Kada stvori te sitne plodiće, treba još sasvim malo pričekati kako bi plodići lagano potamnjeli i ubrali se rukom. Ako se čeka predugo, riskirate da plodovi padnu na zemlju gdje će ih biti nemoguće prikupiti jer su presitni. U branju konopljike tajming je jako važan kao, uostalom, i u svemu u životu.

Što napraviti kada ste ubrali plod?
Plod konopljike dalje se može destilirati kako bi se iz njega iscrpilo eterično ulje ili se od njega može napraviti alkoholna tinktura.

Tinktura konopljike priprema se tako da se 100 g konopljike prelije sa 500 ml 50-70 vol% alkohola. Nakon tri tjedna, tinktura se procijedi, profiltrira i čuva u tamnoj boci, na hladnom mjestu, zaštićena od svjetlosti. Pije se 25-50 kapi tri puta dnevno razmućenih u pola čaše mlake vode.

Esencijalno ulje može se koristiti dermalno kod policističnih jajnika, mioma maternice, endometrioza, bolnih i neredovitih menstruacija i svih ostalih ženskih bolesti kod kojih je prisutan disbalans hormona. Eterično ulje koristi se samo ili u kombinaciji sa nekim drugim eteričnim uljima (ljekovita i muškatna kadulja, anis, komorač, čempres i dr.) i biljnim uljima i pripravcima (biljno ulje noćurka, boražine, tinktura konopljike, pripravci stolisnika, rusomače, gospinog plašta i dr.) prema preporuci i u koncentacijama koje odredi vaš fitoaromaterapeut.

Pripravci konopljike kontraindicirani su kod uzimanja hormonske kontracepcije i hormonske nadomjesne terapije pa ih, u tom slučaju, treba izbjegavati. Konopljika se ne smije uzimati za vrijeme trudnoće i dojenja, inače je sigurna za uporabu.

Andrea Šitum

Izvor: [url="http://www.naturala.hr/"]Naturala.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari