Tena Škunca

Datum objave: 17. 11. 2021.

Jetra je izuzetno važan organ uključen u više od 300 vitalnih funkcija, među kojima se posebno ističu apsorpcija, skladištenje i metabolizam nutrijenata, kao i detoksikacija toksičnih spojeva te proizvodnja žučnih kiselina. No jeste li znali da naša jetra može komunicirati sa crijevima? Da, dobro ste pročitali, naša jetra i crijeva imaju sposobnost uzajamne komunikacije.

Os crijeva – jetra

Posljednjih godina sve se više pažnje pridaje istraživanju i razumijevanju važne uloge mikrobioma u održavanju zdravlja jetre. Tako danas znamo da ova dva organa komuniciraju preko bilijarnog trakta i portalne vene. Spojevi koje jetra proizvodi utječu na sastav crijevne mikrobiote, ali isto tako je poznato da crijevna mikrobiota ima utjecaj na zdravlje jetre.

Jetra je prvenstveno tvornica žučnih kiselina koje preko žučnog mjehura dospijevaju u crijeva gdje sudjeluju u apsorpciji masti iz hrane te imaju važnu ulogu u održavanju homeostaze crijevnih mikroorganizama. Kada žučne kiseline dospiju do debelog crijeva, djelovanjem prisutnih bakterija u debelom crijevu, one se metaboliziraju do sekundarnih žučnih kiselina.

Narušena crijevna mikrobiota može negativno utjecati na ravnotežu između primarnih i sekundarnih žučnih kiselina, što zauzvrat može narušiti signalne puteve u jetri, kao i metabolizam kolesterola.

Crijevna propusnost također je važan čimbenik u održavanju zdravlja jetre. Stijenka crijeva sastoji se od posebnih stanica, enterocita, koje su međusobno vrlo snažno povezane kako bi održavale crijevnu nepropusnost. Međutim, određeni vanjski čimbenici, poput unosa alkohola i masne hrane, stresa ili intenzivne tjelesne aktivnosti mogu narušiti funkciju crijevne barijere, čime se oportunističnim mikroorganizmima ili njihovim produktima omogućuje ulazak u portalnu venu, krvnu žilu koja je direktno povezana s jetrom. Nakon što su došli do jetre, spomenuti mikrobni spojevi i nepoželjni mikroorganizmi tada mogu narušiti normalnu međusobnu suradnju jetre i crijeva te na taj način postaviti temelje za probleme u metabolizmu i zdravlju jetre.

Crijevna mikrobiota ima utjecaj i na nekoliko metaboličkih ciklusa koji utječu na zdravlje jetre. Tako je kolin, esencijalni nutrijent kojeg nalazimo u hrani, važan za održavanje metabolizma jetre. Ukoliko crijevna mikrobiota kolin iskorištava na odgovarajući način, u jetri se tada održavaju odgovarajuće zdrave razine masti, što pozitivno utječe na naše dugoročno zdravlje. Osim toga, kratkolančana masna kiselina koju proizvode bakterije u crijevima, butirat, olakšava održavanje crijevne barijere. Zdrave razine butirata imaju izuzetno snažan utjecaj na funkciju crijevne barijere, održavajući time i normalno međudjelovanje crijeva i jetre.

Kako probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre?

Zahvaljujući raznim načinima djelovanja, probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre. Prije svega, probiotici mogu pomoći održati integritet crijevne barijere, a to čine tako da se natječu s oportunističkim mikroorganizmima, proizvode antimikrobne spojeve te se vežu na epitelne stanice crijeva.

Budući da utječu na održavanje sastava zdrave crijevne mikrobiote, probiotici mogu pomoći i u održavanju odgovarajućeg metabolizma kolina koji sudjeluje u izlučivanju kolesterola vrlo niske gustoće (VLDL) u jetri te tako omogućuje normalan metabolizam triglicerida. Osim toga, probiotici pomažu i u održavanju metabolizma žučnih kiselina čime se omogućuje normalan metabolički ciklus kolesterola.

Postoji cijeli niz znanstvenih istraživanja koja su pokazala obećavajuće rezultate uzimanja probiotika i kod različitih bolesti jetre, poput ciroze jetre, jetrene encefalopatije, portalne hipertenzije, a posebice kod nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD, engl. Non-alcoholic fatty liver disease).

NAFLD i probiotici – crtice iz znanosti

Nealkoholna bolest masne jetre prevladavajući je metabolički poremećaj, a posljednjih godina bilježimo značaj porast incidencije ove bolesti. Uglavnom se javlja kao posljedica inzulinske rezistencije, loše prehrane i drugih čimbenika povezanih s načinom života, a može dovesti do fibroze, ciroze te hepatocelularnog karcinoma.

Cilj istraživanja koje je 2014. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics, a u kojem je sudjelovalo 44 pretile djece s nealkoholnim steatohepatitisom bio je ispitati promjene u stupnju bolesti 4 mjeseca nakon uzimanje visoko koncentriranog pripravka s 8 probiotičkih sojeva.

Zaključci koje su donijeli znanstvenici na temelju spomenutog istraživanja predstavljaju rezultat intervencije visoko koncentriranim probiotičkim pripravkom, a pokazali su sljedeće:

  • teški oblik masne jetre više nije imalo niti jedno dijete
  • 9% djece imalo je umjereni oblik masne jetre
  • 70% djece imalo je lakši oblik bolesti
  • 21% djece se potpuno oporavilo.

Za usporedbu, u skupini koja je primala placebo rezultati su pokazali: niti jedan slučaj preboljenja masne jetre, 7% slučajeva lakšeg oblika masne jetre, 74% slučajeva umjerenog oblika masne jetre te 17% slučajeva teškog oblika masne jetre. Osim toga, u skupini koja je uzimala probiotičku formulacija zabilježeno je i statistički značajno smanjenje indeksa tjelesne mase.

Pretilost je bolest koja često za posljedicu ima razvoj kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila te dijabetes. U dvostruko slijepom istraživanju objavljenom ove godine u časopisu BMC Gastroenterology sudjelovalo je 35 ispitanika kojima je nedavno dijagnosticirana NAFLD. Ispitanici su u prosjeku imali 57±8 godina te indeks tjelesne mase 32,6±5,0 kg/m2, a prije i nakon uzimanja visoko koncentriranog pripravka s 8 probiotičkih sojeva izmjereni su im sljedeći parametri: funkcija endotela krvnih žila, oksidativni stres, razina upale, inzulinska rezistencija te razina oštećenja jetre. Rezultati su potvrdili povezanost između funkcije endotela i upalnog stanja u osoba s NAFLD te ukazuju na činjenicu da je NAFLD povezan s razvojem inzulinske rezistencije.

U istraživanju koje je 2014. godine objavljeno u časopisu Mediators of Inflammation sudjelovalo je 60 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom dobi 40 do 60 godina. Ispitanici su ravnomjerno i nasumično raspoređeni u četiri skupine: placebo skupina, skupina koja je uzimala omega -3 masne kiseline, skupina koja je uzimala visoko koncentriranu probiotičku formulaciju s 8 sojeva bakterija te skupina koja je uzimala i omega-3 masne kiseline i visoko koncentriranu probiotičku formulaciju s 8 sojeva bakterija. Ispitivanje je trajalo 6 tjedana, a rezultati bilježe značajno smanjenje razine ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL kolesterola, VLDL kolesterola te povećanje razine dobrog, HDL kolesterola kod ispitanika koji su dobivali visoko koncentriranu probiotičku formulaciju. Osim toga, kod spomenutih ispitanika primijećeno je i poboljšanje osjetljivosti na inzulin te smanjenje razine C-reaktivnog proteina visoke osjetljivosti, kao i povoljne promjene u sastavu crijevne mikrobiote. Dodatak omega – 3 masnih kiselina probiotičkoj formulaciji imalo je dodatni pozitivan učinak na HDL kolesterol, osjetljivost na inzulin te poboljšanje razine markera stanja upale.

Vivomixx 450 milijardi – najsnažniji član Vivomixx obitelji dobrih bakterija

Vivomixx® 450 milijardi je dodatak prehrani koji u jednoj vrećici sadrži čak 450 milijardi probiotičkih bakterija. Ovaj visokokvalitetni probiotički pripravak sadrži mješavinu 8 različitih sojeva živih bakterija:

  • Streptococcus thermophilus DSM24731®/ NCIMB 30438
  • Bifidobacterium breve DSM24732®/ NCIMB 30441
  • Bifidobacterium longum DSM24736®/ NCIMB 30435
  • Bifidobacterium infantis DSM24737®/ NCIMB 30436
  • Lactobacillus acidophilus DSM24735®/ NCIMB 30442
  • Lactobacillus plantarum DSM24730®/ NCIMB 30437
  • Lactobacillus paracasei DSM24733®/ NCIMB 30439
  • Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734®/NCIMB 30440

Vivomixx® 450 milijardi predstavlja visoko koncentriranu probiotičku formulaciju koja brzo i djelotvorno vraća ravnotežu crijevne mikrobiote.

Literatura:

Alisi A, Bedogni G, Baviera G, Giorgio V, Porro E, Paris C, et al. Randomised clinical trial: The beneficial effects of VSL#3 in obese children with non-alcoholic steatohepatitis. Aliment Pharmacol Ther. 2014;39(11):1276-85. 10.1111/apt.12758

Chong PL, Laight D, Aspinall RJ, Higginson A, Cummings MH. A randomised placebo controlled trial of VSL#3®probiotic on biomarkers of cardiovascular risk and liver injury in non-alcoholic fatty liver disease. BMC Gastroenterol. 2021;21(1):144. 10.1186/s12876-021-01660-5

Rajkumar H, Mahmood N, Kumar M, Varikuti SR, Challa HR, Myakala SP. Effect of probiotic (VSL#3) and omega-3 on lipid profile, insulin sensitivity, inflammatory markers, and gut colonization in overweight adults: a randomized, controlled trial. Mediators Inflamm. 2014;2014:348959. 10.1155/2014/348959

Tripathi, A., Debelius, J., Brenner, D.A. et al. The gut–liver axis and the intersection with the microbiome. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 15, 397–411 (2018). https://doi.org/10.1038/s41575-018-0011-z

Pošalji prijatelju na email

Komentari