Vitaminoteka

Datum objave: 11. 11. 2019.

Proces stvaranja crvenih krvnih stanica, eritrocita, poznat i kao eritropoeza, odvija se u koštanoj srži pod budnim nadzorom hormona eritropoetina. Osim eritropoetina, za pravilnu proizvodnju crvenih krvnih stanica potrebne su i druge tvari, posebice željezo, folat i vitamin B12.

Željezo kao sastavni dio hemoglobina

Željezo je esencijalni element koji čini sastavni dio hemoglobina, kao i respiratornih te drugih enzima. Sudjeluje u transportu kisika, rastu i diobi stanica te u mnogim drugim biokemijskim procesima.

Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza i ne – hem željeza. Zanimljivo je da riječ hem kojom opisujemo oblike željeza dolazi iz grčkog jezika, a u prijevodu znači krv.

Najbolji izvori hem željeza su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu. U odnosu na ne – hem željezo, apsorpcija hem željeza je učinkovitija, iznosi od 15 – 45%, te na nju ne utječu prehrambeni čimbenici i želučana kiselina. S druge strane, ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost.

U našem tijelu željezo se taloži u vrlo malim količinama, ali upravo su te male zalihe izuzetno važne. Za pravilnu sintezu hemoglobina nezrelim crvenim krvnim stanicama, eritroblastima, potrebna je velika količina željeza. Kada se pokaže potreba za željezom – primjerice u razdoblju rasta i razvoja, tijekom trudnoće, ili kod gubitka menstrualne krvi – željezo se troši iz zaliha. Tek kada dođe vrijeme da se zalihe ponovo napune, apsorpcija se pojača, te organizam, ako su prehrambeni izvori adekvatni, nadomješta izgubljene zalihe. Ako izvori željeza nisu adekvatni dolazi do nedostatka željeza, proizvodnje manjih eritrocita s manjom koncentracijom hemoglobina, te posljedično razvoja anemije koja je rezultat tog nedostatka.

Vitamin B12 i folat neophodni za proizvodnju crvenih krvnih stanica

Vitamin B12 ili kobalamin je esencijalni vitamin kojeg naše tijelo ne može proizvesti, a svakodnevno nam je potreban u vrlo malim količinama. Prirodno je prisutan u namirnicama životinjskog podrijetla, ali ga često možemo pronaći i u obogaćenim proizvodima te u obliku dodataka prehrani.

Osim uloge u održavanje normalne funkcije živčanih stanica i sintezi DNA, vitamin B12 nam je izuzetno potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica. Naime, niske razine ovog vitamina uzrokuju smanjenje proizvodnje crvenih krvnih stanica te sprječavaju njihov pravilni razvoj. Zdrave crvene krvne stanice možemo prepoznati po njihovoj maloj veličini i pravilnom okruglom obliku. U slučaju nedostatka vitamina B12 crvene krvne stanice postaju veće i ovalnog oblika zbog čega dolazi do usporavanja njihovog prolaska iz koštane srži u krvotok, te se posljedično razvija megaloblastična anemija.

Folat je prirodni oblik vitamina B9, a ime mu potječe od latinske riječi folium, što u prijevodu znači list. Zanimljivo je kako je lisnato povrće ujedno i jedan od najboljih izvora folata. Vitaminu B9 pripisuju se važne uloge u organizmu, kao što je ključna uloga u rastu stanica te sintezi DNA.

Osim željeza, nezrele crvene krvne stanice, eritroblasti, za daljnji pravilni razvoj zahtijevaju vitamin B12 i folat.

Nedostatak folata i vitamina B12 inhibira enzime koji sudjeluju u sintezi DNA narušavajući tako pravilnu sintezu DNA. Zbog toga dolazi do programirane smrti eritroblasta i razvoja anemije kao posljedice neučinkovite eritropoeze.

Željezo, vitamin B12 i folat tri su esencijalna nutrijenta koja imaju ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, eritrocita. Budući da nedostatak ovih hranjivih tvari može dovesti do nepravilnosti u sintezi eritrocita, te posljedično razvoja anemije, vrlo je važno prehranom i dodacima prehrani osigurati njihov dostatan unos.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: folat, globifer, hemoglobin, vitamin B12, željezo,

Komentari