Petra Vlak

Datum objave: 01. 04. 2020.

Ljudska narav vrlo je zanimljiva i nepredvidiva, stoga se većina u ovim kriznim razdobljima počinje ponašati neobičnije nego prije. Između ostalog, gomila se zaliha namirnica koje se inače koriste u neznatnim količinama. 

Tako smo u posljednjih nekoliko dana svjedoci nestašice kvasca u svim oblicima. No, postoji rješenje kako svaki dan imati svježi kruh bez izlaska iz topline vašeg doma. Kruh od kiselog tijesta možete napraviti bez kupovnog kvasca, koji zahtijeva nešto dužu pripremu, ali vrijedi svake minute utrošenog vremena.

Vrijeme u karanteni iskoristite za brušenje novih vještina, a između tečaja šivanja, plesa ili čitanja novih knjiga, pokušajte izraditi vlastito kiselo tijesto od kojeg ćete moći izraditi svježi kruh svaki dan.

Prednosti kruha od kiselog tijesta

Već smo ranije pisali o izradi kruha od kiselog tijesta. Ovdje ćemo istaknuti samo najvažnije prednosti i blagodati kruha od kiselog tijesta u usporedbi s kruhom koji se izrađuje na klasičan način.

  • Jedna od prednosti zbog koje ljudi najčešće biraju kruh od kiselog tijesta je lakša probavljivost, koju možemo zahvaliti već spomenutom dugom procesu fermentacije tijekom kojeg se većina sastojaka kruha razgradi.
  • Bioraspoloživost i apsorpcija hranjivih tvari, te vitamina i minerala uključujući kalij, magnezij i cink, značajno je veća kod kruha od kiselog tijesta.
  • Kruh od kiselog tijesta ima niži glikemijski indeks što znači da utječe na polagano otpuštanje šećera u krvotok i sprječava nagli porast šećera u krvi kao nakon konzumacije običnog bijelog kruha.
  • Tijekom dugotrajne fermentacije razvijaju se posebne komponente arome te se na taj način poboljšava okus, ali i tekstura kruha od kiselog tijesta. Također, kvaliteta čuvanja dugo fermentiranog kruha od kiselog tijesta značajno je bolja zbog prisutnih mliječnih i octenih kiselina, pa se ovakav kruh ni nakon nekoliko dana ne mrvi niti se raspada.

Za start – izrada startera

Ako smo vas uvjerili kako bi se zaista trebali odvažiti i odlučiti pripremiti vlastiti kruh od kiselog tijesta, važno je znati gdje cijela priča počinje. Starter ili točnije starter kulturom naziva se smjesa brašna i vode, od koje ova pomalo čarobna priča počinje. Starter se prihranjuje šest do sedam dana, nakon čega je spreman za izradu kruha. No, krenimo korak po korak.

Dan prvi

Pomiješajte 50 g brašna po želji (primjerice 25 g pirovog brašna i 25 g integralnog raženog brašna) i 50 g mlake vode u većoj staklenci. Promiješajte i staklenku poklopite tako što ćete poklopac samo nasloniti, a ne hermetički zatvoriti. Gumicom ili markerom označite visinu startera u staklenci i stavite ga na sobnoj temperaturi. 

Dan drugi

Starter promiješajte i prebacite ga u čistu staklenku. Dodajte još 25 g brašna i 25 g vode, promiješajte. Poklopite isto kao i jučer, te označite gumicom ili markerom visinu startera. 

Dan treći

Starter promiješajte i polovicu bacite. Preostalu polovicu prebacite u čistu staklenku. Opet dodajte 25 g brašna i 25 g vode. Promiješajte i poklopite kao i prethodnih dana. Gumicom ili markerom označite visinu startera i ostavite ga na sobnoj temperaturi.

Dan četvrti do dan sedmi

Ponavljajte iste korake kao i prethodnog dana. Pažljivo promatrajte izgled, miris i boju vašeg startera. Već treći dan bi moglo doći do pojave mjehurića i mogao bi narasti u odnosu na oznaku gumicom ili markerom. Međutim, takve promjene mogu nastati i tek peti ili šesti dan hranjenja startera, stoga budite uporni

Kada je naš starter spreman za izradu kruha?

Kada primijetite pojavu većih mjehurića, odnosno kada je starter izrazito rupičaste strukture i narastao je iznad oznake gumicom ili markerom, vaš starter je spreman. Važno je napomenuti kako i dalje starter treba hraniti, dakle što je starter stariji to je kruh punijeg okusa. 

Od ovako pripremljenog startera možete izrađivati različite vrste kruha, slatkih i slanih peciva. Za početak, držite se jednog recepta dok se ne upoznate s načinom izrade kruha koji je malo drugačiji od klasične pripreme. 

Za pripremu klasičnog kruha pripremite: 

  • 100 g startera
  • 350 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 500 g brašna po želji

Za početak starter rastopite u vodi, pa dodajte brašno i sol. Zamijesite glatko tijesto, bit će prilično mekano. Ostavite poklopljeno sat vremena. Lagano premijesite tijesto i ostavite poklopljeno još sat vremena. Tijesto izvadite iz posude i oblikujte štrucu. Stavite ju u posudu za dizanje koju ste prethodno pobrašnili i dobro ju poklopite. Ovako pripremljeno tijesto ostavite u hladnjaku 15-20 sati. Kruh pecite u posudi s poklopcem koju ste prethodno zagrijali u pećnici na najvećoj temperaturi. Kruh pecite poklopljen u posudi 30 minuta, zatim posudu otklopite i pecite još 15 minuta. 

Kada usavršite vlastiti recept, mogućnosti i varijante su mnogobrojne. Isprobajte kruh od pirovog, raženog ili kukuruznog kruha, različite verzije slatkih peciva, uključujući pincu. 

Ovaj slatki kruh simbol je uskrsnog blagdanskog stola. Bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj nadolazeće blagdane najvjerojatnije nećemo provesti sa svojim obiteljima, možemo barem dio blagdanskih okusa i mirisa uvesti u svaki dom. Ovog Uskrsa pripremite pincu ili sirnicu od vlastitog startera i bez obzira na nestašicu kvasca, korona virus i ostale nedaće, barem uskrsno jutro neka bude mirno i mirisno.

Pošalji prijatelju na email

Komentari