Petra Bračić

Datum objave: 29. 05. 2024.

Ketogena dijeta posljednjih je godina doživjela veliku popularnost, posebice od  kada su istraživači počeli otkrivati njezine potencijalne prednosti.

Naime, pretpostavlja se da stanje ketoze, koje se postiže primjenom ove dijete, može potencijalno djelovati povoljno na različita psihotična stanja, ali i pojedine vrste malignih te kroničnih bolesti.

Temeljni principi ketogene dijete

Ovu dijetu karakterizira visok unos masti i proteina te, nizak unos ugljikohidrata. Klasična ketogena dijeta temelji se na točno određenom omjeru masti i ugljikohidrata. Izvorna ketogena dijeta dizajnirana je u omjeru 4:1 ili 3:1 kada govorimo o odnosu udjela masti prema udjelu ugljikohidrata, dok su kasnije osmišljene i manje restriktivne verzije u omjeru 2:1. Namirnice koje su u najvećoj mjeri zastupljene u ketogenoj dijeti su jaja, različite vrste mesa, punomasni sirevi, orašasti plodovi te maslaci od istih kao i različite vrste masti i ulja.

Vrsta masti koja se koristi također može imati važnu ulogu pa su u nekim slučajevima glavni izvori masti srednjelančani trigliceridi (engl. medium-chain triglycrides, MCT). U tom slučaju, kao osnovni izvor masti hrani se često dodaje MCT  pripravak ili komercijalna formula.

Ono što je posebno važno za istaknuti kod ove dijete jest da ju je potrebno provoditi pod nadzornom stručne osobe, odnosno liječnika i dijetetičara. Posebno je važno neprestano pratiti razine ketona, kao i kolesterola te triglicerida u krvi, ali i simptome poput pospanosti, nemira ili mučnine koji se mogu javiti na samom početku provođenja dijete.

Ketogena dijeta kao intervencija kod mnogih bolesti

Ketogena dijeta kao prehrambena intervencija u terapiji epilepsije pojavila se 1920. godina kada je otkriveno da gladovanje može ublažiti ili u potpunosti ukloniti pojavu epileptičkih napadaja. Brojni lijekovi dostupni su za liječenje epilepsije i sličnih psihotičnih stanja, no upravo zbog ranije navedenih razloga, važnost prehrane ponovno dolazi do izražaja devedesetih godina prošlog stoljeća. Određeni udio djece ne reagira na lijekove protiv epilepsije te su  u njih i dalje prisutni nekontrolirani epileptički napadi zbog čega se provedba ove dijete nameće kao potencijalni učinkoviti oblik nefarmakološkog liječenja. U odraslih osoba koje pate od epilepsije, a djelovanje lijekova ne postiže željene rezultate, također može biti indiciran ovakav način prehrane.  

Za osobe koji žive s ozbiljnim mentalnim poremećajima poput shizofrenije ili bipolarnog poremećaja, standardno liječenje antipsihotičkim lijekovima može biti dvosjekli mač. Iako ovi lijekovi pomažu u reguliranju kemije mozga, često izazivaju metaboličke nuspojave poput smanjene osjetljivosti na inzulin i pretilosti, što dovodi do toga da mnogi bolesnici prestanu uzimati lijekove.

Glioblastom je jedan od najagresivnijih oblika tumora mozga, a dosad provedena istraživanja ukazuju kako ketogena dijeta može biti učinkovita potporna terapija standardnom onkološkom liječenju. Mehanizam dijete u glioblastomu temelji se na činjenici da se zdrave stanice mozga i tumorske stanice razlikuju u mogućnosti iskorištavanja ketona kao „goriva“ za rast. Tumorske stanice ovisne su ponajprije o glukozi kao izvoru energije obzirom da uslijed pojave tumora dolazi do smanjenog djelovanja ključnih ketolitičkih enzima. Upravo zbog navedenog, dostupnost i mogućnost iskorištavanja glukoze svodi se na minimum.

Ketogena dijeta i psihičke bolesti - crtice iz znanosti

Pilot-studija koju su proveli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford otkrila je da ketogena dijeta ne samo da obnavlja metaboličko zdravlje kod pacijenata sa psihijatrijskim stanjima dok nastavljaju s liječenjem, već dodatno poboljšava njihove psihijatrijske simptome te ističe kako je vrlo ohrabrujuće da se prehranom može preuzeti kontrolu nad bolešću, osim uobičajenog standardnog liječenja.

Sudionici su slijedili ketogenu dijetu s približno 10% energije iz ugljikohidrata, 30% iz proteina i 60% iz masti, te im nije savjetovano brojanje kalorija.  Fokus prehrane bio je na cjelovitim, neprocesiranim namirnicama uključujući kvalitetne izvore proteina i neškrobno povrće, bez ograničavanja masti. Ispitanicima su dani primjeri keto-obroka, kuharica te su na raspolaganju imali i zdravstvenog savjetnika.

Prije početka studije, 29% sudionika zadovoljavalo je kriterije za dijagnozu metaboličkog sindroma, definiranog kao prisutnost barem tri od pet stanja: abdominalna debljina, povišena razina triglicerida, niska razina HDL kolesterola, povišeni krvni tlak i povišene razine glukoze natašte. Nakon četiri mjeseca na ketogenoj dijeti, nijedan sudionik više nije imao metabolički sindrom. U prosjeku, sudionici su izgubili 10% svoje tjelesne mase, smanjili su obujam struka za 11% i imali su niže vrijednosti krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, triglicerida, razine šećera u krvi i otpornosti na inzulin. Simptomi povezani s psihijatrijskim stanjima također su bili poboljšani.

Na psihijatrijskoj skali procjene mentalne bolesti, poznatoj kao klinička globalna skala dojma, ispitanici su zabilježili prosječno poboljšanje od 31%, pri čemu je tri četvrtine skupine pokazalo klinički značajno poboljšanje. Općenito, sudionici su također prijavili bolji san i veće zadovoljstvo životom.

Važno je uzeti u obzir potencijalne nedostatke ketogene dijete kao i pridržavati se preporučenih krvnih analiza koje je potrebno činiti obzirom da može doći do znatnog povećanja kolesterola i triglicerida. Dosadašnja istraživanja ukazuju na važnu ulogu prehrane u potencijalnom liječenju različitih psihičkih stanja te se ističe kao vrijedni nefarmakološki način liječenja ili pak kao nadopunu farmakološkoj terapiji.

Literatura:
McGaugh, E., & Barthel, B. (2022). A Review of Ketogenic Diet and Lifestyle. Missouri medicine, 119(1), 84–88.

L. Kathleen Mahan JLR. Krause’s Food & The Nutrition Care Process. 14th ed. St. Louis: Elsevier; 2017.

Sampaio LP. Ketogenic diet for epilepsy treatment. Arq Neuropsiquiatr. 2016 Oct;74(10):842-848.

Shebani Sethi, Diane Wakeham, Terrance Ketter, Farnaz Hooshmand, Julia Bjornstad, Blair Richards, Eric Westman, Ronald M Krauss, Laura Saslow. Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial. Psychiatry Research, 2024; 335: 115866

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: keto, ketogena dijeta, psihotična stanja,

Komentari