Datum objave: 27. 08. 2007.

Preplanuli ten, vitka linija, bolji mišićni tonus i „napunjene baterije“ samo su neke od asocijacija na učinke ljeta. Ljeto, odmor, more i sunce blagotvorno djeluju na tijelo i duh. Učinke ljeta želimo zadržati što duže, a u pritom nam mogu biti korisni i mali prehrambeni trikovi i način života.

S mora se uvijek vraćamo u punoj snazi i “napunjenih baterija”. Možda ne bi očekivali, ali za to postoji pravo znanstveno objašnjenje. Boravkom na Jadranskom moru izlažemo se sinergijskom ljekovitom učinku morske vode, mediteranske klime i aromatičnog raslinja. Mediteranska klima, kao složeni prirodni ljekoviti činitelj, odlikuje se naglašenom insolacijom, koja može izazvati posebne, ciljano korištene ljekovite učinke.

Zaštitimo se od sunčevih zraka hranom

Kada je riječ o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, na prvom je mjestu nezaobilazna krema sa zaštitnim faktorom, zatim slijedi šešir, izbjegavanje sunca od 11 do 17 h, a potencijalnim zaštitnikom pokazao se i odabir hrane.

Ljetna prehrana mora obilovati svim vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože te sprečavaju boranje i prijevremeno starenje kože. U ljetnim mjesecima, voće i povrće su dragocjene namirnice jer sadrže visoki udio vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.

Hrana bogata antioksidansima - vitaminima A, C i E, selenom i fitokemikalijama – pomaže u popravku oštećenih stanica kože. Najbolji izvori tih nutrijenata su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein, te fitokemikalije koji su najveći predmet interesa - polifenole, a posebice katehine. Vjeruje se da su polifenoli najodgovorniji za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi. Katehini iz zelenog čaja posjeduju niz farmakoloških učinaka; posjeduju antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno i protuupalno djelovanje. Nekoliko znanstvenih studija ukazalo je na zaštitnu ulogu epigalokatehin-3-galata, flavonoida iz zelenog čaja na karcinogene utjecaje UVB zračenja.

Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidativno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. Znakovito je i to što ovi plodovi sazrijevaju upravo ljeti – međuigra čovjeka i prirode određena je i uređena vijekovima.

Kožu je prije izlaganja suncu korisno pripremiti i dodatnim uzimanjem beta karotena putem suplemenata. Konzumiranjem hrane bogate karotenoidima i posebice beta karotena možemo koži osigurati „unutrašnju“ zaštitu te dulje zadržati preplanuli ten.

Hrana koja sadrži nukleinske kiseline pomaže u energetskoj obnovi stanice, a namirnice najbogatije ovim supstancama uključuju tunu, losos, bakalar, školjkaše, jetru, perad, mahunarke i grahorice. Konzumacija masne ribe preporučljiva je i zbog sadržaja nezasićenih masti i vitamina E koji pomažu u zaštiti od štetnog zračenja.

Kvalitetno maslinovo ulje može zaštititi kožu iznutra i izvana. Naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži vitamin E i brojne fitokemikalije sa snažnim antioksidativnim učinkom.

Koža mora biti adekvatno hidrirana jer se tada lakše bori protiv oštećenja. Stoga ne smijemo zanemarivati dnevni unos tekućine tijekom izlaganja suncu.

Kako održati vitkost?
Iako se u posljednje vrijeme hrana sve češće naziva neprijateljem, na hranu bi ispravnije bilo gledati kao na saveznika kako u postizanju i održavanju željene tjelesne mase, tako i u promicanju zdravlja i vitalnosti.

Karakteristika «savezničke» namirnice je visoka nutritivna gustoća, odnosno, istovremeno niska kalorijska vrijednost, nizak udio masti i bogatstvo nutrijenata. Osvrnemo li se pažljivije oko sebe, mogli bi uočiti da je izbor poprilično širok. Od raznovrsnog voća i povrća, žitarica, orašastih plodova, ribe i posnog mesa pa sve do mliječnih proizvoda čija se uloga u postizanju i održavanju vitkosti kao i važnost uključivanja u svakodnevni jelovnik posljednjih nekoliko godina posebno naglašava.

Želimo li lijepo izgledati i dobro se osjećati u svojemu tijelu te pri tome biti zdravi, svoju tjelesnu masu moramo stalno održavati adekvatnom i to uz pomoć pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Samo tako možemo imati i jedno i drugo - i zdravlje i ljepotu. Dobro izbalansirana prehrana znači da omjer ugljikohidrata, masti i proteina mora biti točno određen, a pri tome 55-60% ukupnog energetskog unosa moraju osigurati ugljikohidrati, do 30 % masti te 12 – 15 % proteini. Na taj način, čak i kada je ukupan dnevni kalorijski unos smanjen, organizmu ne nanosimo štetu je dobiva osnovne hranjive tvari u uravnoteženim omjerima.

Kako zadržati mišićni tonus?
Jednostavno, ovoga ljeta plivajte što više! Plivanjem dolazimo u dodir s novim elementom – vodom koja ima sasvim druge značajke nego zrak ili tlo. Voda utječe na fiziološke promjene organizma i uvjetuje drugačiju biomehaniku gibanja od gibanja na suhom. Gibanje u vodi naliči laganoj masaži izvođenoj na otvorenom prostoru negdje daleko od lošeg gradskog zraka. Zrak tik nad površinom vode čist je i bez primjesa praha i druge nečistoće karakteristične za gradsku sredinu. Tjelesni pokreti pri plivanju aktiviraju kompletnu muskulaturu i stoga je razvitak muskulature cjelovit i skladan. Plivanje utječe na pravilno držanje tijela i predstavlja preporučljiv oblik korektivne gimnastike.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Pošalji prijatelju na email

Komentari