Vitaminoteka

Datum objave: 01. 02. 2023.

Riba u svom sastavu ima nekoliko aduta koji pomažu štitnjači da pravilno funkcionira. Osim što je odličan izvor omega – 3 masnih kiselina, sadrži i visoko vrijedne proteine, vitamine poput vitamina D i minerale uključujući jod i selen koji su iznimno važni za zdravlje štitnjače.

Štitnjača je organ koji sadrži najviše selena, a zadaća selena je očistiti štinjaču od nakupljenih toksina koji se u njoj prirodno nakupljaju. Jod je pak nužan za proizvodnju hormona štitnjače poznatih kao T3 i T4. Hormoni štitnjače utječu na brojne funkcije u organizmu uključujući tjelesnu temperaturu i cirkulaciju, apetit, razinu energije, rast i razvoj kostiju, tonus i gipkost mišića, srčani ritam, razinu glukoze u krvi, središnji živčani sustav i rad crijeva, razinu kolesterola i metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina.

Kako omega-3 masne kiseline pomažu kod Hashimotovog tireoiditisa

Stručna literatura obiluje istraživanjima koja govore o blagodati unosa ribe i omega – 3 masnih kiselina kod različitih oboljenja, uključujući i autoimune bolesti. Najčešća autoimuna bolest u populaciji je Hashimotov tireoiditis, autoimuna bolest štitnjače koja uzrokuje hipotireozu odnosno dovodi do usporenog rada štitnjače.

Istraživanja su otkrila kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu u organizmu koja ugrožava funkciju štitnjače. Naime, kod hipotireoze i Hashimotovog tireoiditisa prisutna je prekomjerna upala u organizmu, a smanjenje upale jedan je od načina kako smanjiti simptome koji se javljaju zbog bolesti štitnjače, poput suhe kože, lošeg raspoloženja i nakupljanja viška kilograma. Kada se u našem organizmu sintetiziraju potrebne omega-3 masne kiseline iz EPA i DHA koje dobivamo iz ribe, dolazi do stvaranja rezolvina. Rezolvini su metabolički nusprodukti koji pomažu smanjiti upalu u tkivima.

Što je viši udio EPA i DHA u prehrani, u organizmu se stvara više rezolvina, što je osobito korisno kod autoimunih bolesti u kojima imunosni sustav napada štitnjaču i uzrokuje upalu.

Nastala upala oslobađa antitijela štitnjače i može dovesti do hipotireoze. Omega-3 masne kiseline osiguravaju integritet stanične membrane, što ih štiti od oštećenja i omogućuje stanicama dobru međusobnu komunikaciju na dobrobit cijelog organizma.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email

Komentari