Datum objave: 09. 12. 2013.

Vaše dojenče vam je najdragocjenije biće u životu. Najljepše vam misli prolaze kroz glavu dok gledate njegovo lijepo malo lice. Odjednom veselo i nasmiješeno djetešce počinje plakati uz bolne grimase lica. Šakice su mu stisnute, noge savijene u koljenu i privučene prema trupu. Trbuščić je napet i djeluje napuhnuto. Plač ovog djeteta je intenzivan, neutješan i neprekidan. Iznenada, dojenče prestaje plakati i zaspi kao da se ništa nije niti dogodilo.

U ovom ćemo članku objasniti mitove i činjenice o dojenačkim kolikama. Savjetima ćemo pokušati pomoći prestrašenim roditeljima kako ublažiti dojenačke kolike i vratiti mirnu i prospavanu noć u njihov dom.

Što su dojenačke kolike?
Dojenačke kolike ili grčeve možemo opisati kao specifično stanje malog djeteta koje se javlja iz punog zdravlja te spontano prolazi bez ikakvih posljedica na zdravlje, da bi se sutradan ili za nekoliko sati ponovilo. Prema uglednom pedijatru prim. dr.sc. Jovančeviću dojenački se grčevi javljaju najčešće u prva tri mjeseca života. Neka istraživanja pokazuju da se ovakvi grčevi javljaju u 10-30% dojenčadi. Počinju se javljati već s nekoliko tjedana, a najizraženiji su u dobi od šest tjedana. Obično spontano nestaju do kraja trećeg ili četvrtog mjeseca života. Slika neutješnog uplakanog djeteta vrlo je uznemirujuća i za same roditelje. Stoga je kod pristupa i liječenja dojenačkih kolika potrebna i snažna potpora te razumijevanje okoline i pedijatra.

U velikog broja djece s kolikama vlada problem prevelikog nakupljanja zraka u trbuhu. Progutani zrak dolazi u crijevo i prilikom hranjenja širenje želuca dovodi do pojačanog rada crijeva. U normalnim okolnostima djeca često imaju stolicu za vrijeme ili neposredno nakon obroka. Ako je u crijevima zrak, javlja se nadutost te bolni grčevi. Dijete prekida hranjenje i nastupaju gore opisani znakovi tijela.

Utječe li prehrana djeteta na pojavu dojenačkih kolika?
Najnovija istraživanja pokazuju da promjena prehrane djeteta neće pomoći u rješavanju problema dojenačkih kolika. Svakako je važno majkama pružiti potporu da ustraju u dojenju bez obzira na učestalost i intenzitet kolika.

Dokazano je da majčino mlijeko od samog rođenja djetetu osigurava prirodnu zaštitu od najčešćih infekcija poput uha, pluća, probavnog sustava i drugih bolesti te na taj način pomaže u sazrijevanju imunološkog sustava djeteta.

Brojne studije pokazuju značajnu razliku u mikroflori dojene djece i djece hranjene dojenačkim formulama. Također, uz spomenute imunoregulatorne tvari iz majčinog mlijeka važno je navesti i metaboličke funkcije mlijeka. Metaboličkim funkcijama majčinog mlijeka doprinose esencijalne masne kiseline nužne za brojne fiziološke procese u organizmu kao što su izgradnja membrana stanica u tijelu, zatim metabolizam masnoća te zdrav intelektualan i psihički razvoj. S druge strane brojne molekule iz majčinog mlijeka predstavljaju „hranu“ za sojeve dobrih bakterija i tako pospješuju njihovu nazočnost u zdravom probavnom traktu. Te su molekule u najvećem broju po svom molekulskom sastavu oligosaharidi (prema dr.sc. Ivi Hojsak).

Prekid dojenja ili pak rano uvođenje kravljeg mlijeka, odnosno industrijskog mlijeka (koji sadrži proteine kravljeg mlijeka) može dovesti do pojave alergije na kravlje mlijeko, što može dodatno pogoršati situaciju. Moguća je pojava intenzivnijih grčeva, proljeva ili pak slabije napredovanje djeteta.

Gore navedena pojašnjenja idu u prilog činjenici da u današnje vrijeme medicinsko osoblje, majke te razne udruge za promicanje roditeljstva propagiraju i potiču dojenje također i kod pojave dojenačkih kolika.

Čarolija majčinog dodira
Dijete u trenutku napada kolika plače neutješno, no novija istraživanja pokazuju da bliski kontakt djetetove i majčine kože može smanjiti intenzitet i trajanje grčeva. Prema pedijatru Jovančeviću, dva su položaja koja mogu pomoći u ključnom trenutku:

Klokan položaj
Majka neka legne na povišeno uzglavlje, a gornji dio košulje ili pidžame treba zakopčati preko djeteta, tako da mu je samo glavica vani. Dijete neka bude samo u pelenici i priljubljeno na majčin prsni koš. Ovu metodu osobito zagovara dr. Nils Bergman, liječnik švedskog podrijetla koji ističe da je kontakt koža na kožu najvažniji poticaj razvoju djeteta. Dr. Bergman također tvrdi kako je kontakt majke i djeteta najvažniji uvjet za zdrav razvoj osnovnih struktura mozga. Važan uvjet za stimulaciju mozga je svakako kontakt očima djeteta i roditelja te tjelesna potreba djeteta da ga roditelji nose. Kad dijete prolazi kroz stresne situacije osobito je važan kontakt kože na kožu, što vrijedi i kod pojave dojenačkih kolika.

Kontakt očima („eye to eye contact“)
Majka neka sjedne i osloni svoja stopala na stolčić, pri čemu su joj natkoljenice nagnute pod kutom od 45˚. Dijete treba postaviti na svoje natkoljenice licem okrenutim prema sebi. Ovaj položaj osigurava veliku dodirnu površinu tijela majke i djeteta, a također i direktan kontakt očima. U tom položaju majka može milovati dijete ili masirati trbuščić, što se također pokazalo korisnim kod napada dojenačkih grčeva.

Masaža trbuščića
Masaža dječjeg trbuščića za ublažavanje dojenačkih kolika preporučuje se i u tradicionalnoj i modernoj medicini. Iskustvo je također pokazalo da se masaža trbuha može primijeniti i kod odraslih kod određenih tegoba probavnog sustava.

Prije same masaže preporuka je osigurati opuštajuću atmosferu i ugodnu sobnu temperaturu. Svjetlo neka bude prigušeno, a pozadinski zvukovi neka budu minimalni. Pjevušenje djetetove omiljene melodije ili puštanje opuštajuće glazbe također mogu pomoći. Dijete se položi na ravnu, mekanu i udobnu podlogu. Preporuka je zauzeti sjedeći položaj koji će omogućiti da se za masažu koriste obje ruke. Potrebno je masirati laganim, nježnim i malim kružnim pokretima. Počinje se od donje desne strane trbuha (u odnosu na dječji pogled). Masaža se nastavlja u smjeru kazaljke na satu prema gornjem lijevom dijelu trbuha, što odgovara položaju debelog crijeva. Pritisak na površinu djetetovog trbuha treba biti ravnomjeran, nježan i ne smije izazivati osjećaj boli ili nelagode. Nakon 10 do 15 kružnih pokreta slijedi kraća stanka. Postupak se može također ponoviti onoliko puta koliko odgovara djetetu i roditelju. U pauzi i na kraju masaže roditelj neka nježno pritisne skupljene nožice djeteta prema trbuhu, kako bi se olakšao izlazak plinova.

Također valja napomenuti da se nakon masaže dijete odjene toplo radi sprječavanja mogućnosti prehlade. Nakon obroka, a prije masaže potrebno je pričekati najmanje 30 minuta. Kod akutnih poteškoća zbog nadutosti korisno je dijete prisloniti na rame ili s njim u naručju malo prošetati. Pritom lagani pritisak na trbuh i kretanje mogu smanjiti probavne tegobe. Masirati se također može u tzv. „eye to eye contact“ položaju.

Preparati koji mogu ublažiti probavne smetnje dojenčadi
Za ublažavanje dojenačkih kolika su se kroz povijest koristili brojni pripravci. Najčešće su to bili biljni pripravci koji su sadržavali osušene dijelove ili ekstrakte komorača, kima, kamilice i sličnih biljaka s povoljnim učinkom na probavu. Preparati su se koristili u obliku čajeva, kapi ili pripravaka za lokalnu primjenu. Novija istraživanja dala su različite rezultate za pojedine preparate. Svakako treba napomenuti da pojedine metode mogu biti više ili manje djelotvorne ovisno o djetetu.

Simetikon je kemijska tvar koja je indicirana za ublažavanje i simptomatsko liječenje gastrointestinalnih smetnji izazvanih prekomjernim nakupljanjem plinova kao što je npr. meteorizam. Siguran je za primjenu u novorođenčadi. Simetikon je farmakološki i fiziološki inertan te ne reagira kemijski. Pri peroralnom uzimanju se ne apsorbira te se izlučuje metabolički nepromijenjen. Navedena svojstva mu osiguravaju sigurno korištenje u svih dobnih skupina.

Potrebno je naglasiti da prije svakog davanja bilo kakvog preparata djetetu treba potražiti savjet pedijatra i(li) ljekarnika. Ovo je osobito važno kod novorođenčadi i male djece kod koje se i javljaju tegobe poput dojenačkih grčeva.

Dojenačke kolike su tegobe koje pogađaju 10-30% dojenčadi. Zbog visoke nazočnosti u spomenutoj populaciji one predstavljaju izvor zabrinutosti i brige roditelja, osobito roditelja s prvim djetetom. Intenzitet i trajanje dojenačkih kolika možemo ublažiti odgovarajućim metodama i preparatima. Pritom valja naglasiti da svako dijete reagira na individualan način, tako da se određeni postupci mogu pokazati više ili manje uspješnim kod pojedine djece. Za dodatne savjete i pomoć valja se obratiti zdravstvenim djelatnicima, prvenstveno pedijatrima te ljekarnicima, koji će dati najbolji savjet kako pomoći vašem djetetu.

Autor: Iva Vianello, mag.pharm., farmaceutkinja u ljekarni Farmacia Velika Gorica

Tekst preuzet iz časopisa [url="http://www.bebe.hr/"]Bebe[/url], prosinac 2013.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari