Tena Škunca

Datum objave: 20. 09. 2022.

Sindrom umora je mnogo više od uobičajenog osjećaja umora i pospanosti. Ovaj simptom, ali i nuspojava liječenja karcinoma oboljeli često opisuju kao paralizirajući osjećaj nedostatka energije koji ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Konstantno je prisutan osjećaj tjelesne, emocionalne i mentalne iscrpljenosti, a nikakav odmor niti san ne daje željene rezultate. Kako si onda pomoći?

Što uzrokuje sindrom umora?

Pesimizam izaziva činjenica kako sindrom umora pogađa čak 80 do 100% oboljelih od malignih bolesti.

Ovisno o vrsti i stadiju karcinoma različiti su čimbenici koji uzrokuju sindrom umora:

  • anemija zbog nedostatka crvenih krvnih stanica
  • osjećaj boli
  • stres i depresija
  • niska ili visoka razina hormona
  • nedostatan unos energije i nutrijenata zbog lošeg apetita
  • nedostatak tjelesne aktivnosti
  • gubitak mišićne mase i snage
  • problemi sa spavanjem
  • poteškoće sa disanjem

Osim samog karcinoma i način liječenja, primjerice kemoterapija, radioterapija, kirurški zahvat ili imunoterapija, može biti uzrok sindroma umora. 

Kako si pomoći?

Nažalost, ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje. Primjerice, ako se utvrdi da je jedan od uzroka sindroma umora anemija ili hipotireoza, tada je potrebno započeti s liječenjem spomenutih stanja. Dakle, ovom je problemu zaista potrebno pristupiti individualno. 

Ipak, postoje neki univerzalni praktični savjeti koji mogu biti od koristi u borbi protiv sindroma umora:

Kvalitetan san treba biti prioritet

Održavanje higijene sna može pomoći lakše se nositi sa sindromom umora. Osim toga, i kratko drijemanje tijekom dana može pružiti trenutno olakšanje. Međutim, svakako izbjegavajte drijemanje vremenski blizu odlaska na počinak jer ono može negativno utjecati na ciklus spavanja.

Zastanite na trenutak i razmislite kako se vaša razina energije mijenja tijekom dana te pokušajte većinu važnih aktivnosti i obaveza riješiti tijekom razdoblja kada imate najviše energije, odnosno kada osjećate najmanji pad energije. Ostale manje važne zadatke ostavite za kasnije ili zamolite bližnje za pomoć.

Jedite hranjive obroke

Umor može dovesti do gubitka apetita ili manjeg unosa hrane tijekom dana te posljedično dovesti do neželjenog gubitka tjelesne mase i pothranjenosti, koji pak mogu smanjiti snagu i povećati propadanje mišićne mase, što u konačnici dovodi do pogoršanja stanja umora. Ovaj začarani krug izuzetno je važno spriječiti, odnosno prekinuti što je prije moguće.

Ne postoje specifične preporuke što je korisno jesti kod sindroma umora. Međutim, ono što je važno jest tijelo opskrbiti dovoljnom količinom energije i hranjivih tvari kako ne bi došlo do propadanja mišićne mase. Ako vam je apetit slab, pokušajte se natjerati da tijekom dana prehranom unesete što više energije, hranjivih tvari, vitamina i minerala. U ovom slučaju od velike koristi mogu biti i enteralni pripravci koji će značajno doprinijeti dnevnom unosu energije i nutrijenata.

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari