Kako se riješiti mamurluka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje, ili kraće: «jutro poslije». Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem smo popili više nego što naš organizam smatra pristojnim.. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema.
Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.
Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sljedećoj izreci:
«Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio».
Danas imamo i znanstveno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomjernom konzumacijom alkohola na proslavi ili sličnoj prigodi naviknemo tijelo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotičkih kemikalija, ali se one «jutro nakon» putem metaboličkih procesa otklanjaju iz organizma. Preosjetljivost na zvuk ili svjetlo tjelesna je manifestacija nadraženog živčanog sustava. Jutarnje piće tek odgađa istinski oporavak tijela od intoksikacije izazvane prekomjernim unosom alkohola. Stoga današnji stručnjaci poručuju da se u slučaju alkohola klin klinom ne izbija, a i još su naše bake govorile: «Tko vino večera, vodu doručkuje».

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usljed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, znajući da će u ovo blagdansko doba rijetki primjeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.
• Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.
• Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja molekule tiramina koju nalazimo i u zrelim sirevima.

• Vino, pjenušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva. Međutim popijemo li previše bilo kojeg alkoholnog pića, glavobolja se može javiti i zbog samog alkohola.
• Prije konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.
• Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.
• Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata, Mamurluk se ne može «istjerati» trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.
• Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.
• Jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
• Ukoliko nakon epizode pretjerivanja u jelu i piću imate dugotrajan osjećaj «žgaravice», uzmite antacid koji će otkloniti neželjene simptome.
• Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
• Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamjena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ove supstance na jetru.
• Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.
• Ono što sigurno liječi mamurluk je vrijeme. Odmor, blaga hrana bogata vitaminima i obilje vode, juha i svježih voćnih sokova također mogu biti od pomoći.
Kada pijete, pijte manje količine alkohola kroz duže vrijeme i povremeno ga «presijecite» čašom vode. Također, treba imati na umu da sve osobe ne podnose jednako alkohol, stoga slobodno preskočite poneku «rundu», posebice ako ste žena. Naime, žene brže osjećaju utjecaj alkohola, budući da posjeduju nižu razinu enzima koji je potreban za razgradnju alkohola. Žene su podložnije utjecaju alkohola neposredno prije mjesečnice, budući da tada oksidacija alkohola u jetri najsporija.

Izbjegavajte obojena pića, postoji sumnja da tvari u ovim pićima utječu na razvoj simptoma mamurluka. Prije spavanja popijte čašu vode. Čašom voćnog soka nadoknadit ćete izgubljenu tekućinu,a fruktoza iz voća pomoći će organizmu da brže «sagori» alkohol. Juhe, voće i povrće trebali bi biti sastavni dio jelovnika «dana nakon». Teško probavljiva hrana samo će dodatno opteretiti želudac. Ukoliko ste u stanju, krenite u šetnju i nadišite se svježeg zraka, može Vam pomoći da razbistrite glavu.
I na poslijetku, pustite vrijeme da «izliječi» rane. Jedini, stopostotno dokazani lijek protiv mamurluka su 24 sata.

Pošalji prijatelju na email

Komentari