Vitaminoteka

Datum objave: 16. 07. 2018.

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje ili kraće - "jutro poslije". Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem smo popili više nego što naš organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu, stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema.

Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.

Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sljedećoj izreci: «Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio».

Danas imamo i znanstveno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomjernom konzumacijom alkohola na proslavi ili sličnoj prigodi naviknemo tijelo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotičkih spojeva koji se «jutro nakon» putem metaboličkih procesa otklanjaju iz organizma.

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usljed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, znajući da će samo rijetki primjeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.

Savjeti kako ublažiti simptome mamurluka

 • Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.
 • Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja molekule tiramina koju nalazimo i u zrelim sirevima.
 • Prije konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.
 • Prije i poslije slavlja popijte veće količine obične vode. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti vas od mamurluka.
 • Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi tijekom 24 sata. Mamurluk se ne može «istjerati» trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom, međutim svježi zrak i šetnja su dobrodošli.

 • Pijte voćne sokove. Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.
 • Jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
 • Korijen đumbira poznata je prirodna pomoć kod mučnine, a njegovu djelotvornost kod simptoma mamurluka potvrdilo je i nekoliko znanstvenih istaživanja. S obzirom da đumbir ima vrlo intenzivan okus, konzumirajte ga u obliku čaja ili dodajte u svježe cijeđene sokove od voća i povrća.
 • Ukoliko nakon epizode pretjerivanja u jelu i piću imate dugotrajan osjećaj «žgaravice», uzmite antacid koji će otkloniti neželjene simptome.
 • Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
 • Ako osjećate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Također, ne posežite niti za paracetamolom. Iako se paracetamol često koristi kao zamjena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ovog spoja na jetru.
 • Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.

Ono što sigurno liječi mamurluk je vrijeme. Odmor, blaga hrana bogata vitaminima i obilje vode, juha i svježih voćnih sokova mogu biti od velike pomoći u smanjenu simptoma mamurluka.

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, mamurluk,

Komentari