Mirja Zupčić

Datum objave: 07. 11. 2023.

Rano otkrivanje karcinoma dojke i dobivanje najsuvremenije i adekvatne onkološke terapije najvažnije su strategije za sprječavanje smrti od karcinoma dojke. Karcinom dojke koji se otkrije rano, prije pojave simptoma, uspješnije se liječi stoga je važno redovito provoditi testove probira koji su najpouzdaniji način ranog otkrivanja karcinoma dojke. 

Simptomi karcinoma dojke

Karcinom dojke može imati različite simptome, međutim, najčešći simptom je pojava kvržice u dojci. Svaka šesta žena kojoj je dijagnosticiran karcinom dojke u trenutku dijagnosticiranja nema prisutnu kvržicu, međutim, mogu biti prisutni drugi simptomi poput promjene u veličini i obliku dojke (oticanje dojke, crvenilo, nabiranje ili uvlačenje kože dojke „poput kore naranče“, smanjenje volumena dojke), pojave iscjetka, osipa oko bradavice, kvržice u pazuhu i promjene na bradavici (uvlačenje bradavice, crvenilo ili stvaranje krasti). 

Koliko je samopregled dojki korisna metoda prevencije?

U dijagnostici karcinoma dojke često se spominje samopregled dojke. Preporučuje se sa samopregledom dojki započeti već s 20 godina starosti, po mogućnosti svaki mjesec između 5. i 10. dana ciklusa. Prema američkom društvu American cancer society istraživanja nisu pokazala jasnu korist od redovitih samopregleda ili kliničkih pregleda od strane liječnika i postoji vrlo malo dokaza da ti pregledi pomažu u ranom otkrivanju karcinoma dojke kod žena s prosječnim rizikom od razvoja karcinoma dojke. Međutim, samopregledi mogu biti korisni za žene koje su u visokom riziku od razvoja karcinoma dojke kao i za žene koje se osjećaju sigurnije uz redovite samopreglede.

Visok rizik od karcinoma dojke imaju žene s povećanim rizikom od genetske predispozicije (mutacije u BRCA1 i BRCA2), određene reproduktivne povijesti ili rase i etničke pripadnosti i preporučuje se svim ženama porazgovarati sa svojim liječnikom o riziku. Uz samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija također se smatraju važnim dijelom prevencije. 

Ultrazvučni pregled je metoda izbora za žene mlađe od 45 godina

Ultrazvučni pregled za žene mlađe od 45 godina smatra se zlatnim standardom i kod značajnog broja žena uz ultrazvučni pregled nije potrebno činiti dodatne dijagnostičke preglede. Ultrazvuk dojke osobito je pogodan za mlade žene i žene s gustim žljezdanim tkivom u dojkama, kod kojih je osjetljivost mamografije u detektiranju promjena na dojci smanjena. Ponekad se u dijagnostici bolesti obavlja ciljani ultrazvučni pregled nakon prethodno obavljenih pregleda poput mamografije ili magnetske rezonance. 

Prema Inicijativi Europske komisije za borbu protiv raka dojke (ECIBC) mamografski pregledi prema europskim smjernicama nisu preporučljivi za žene mlađe od 45 godina bez simptoma bolesti i s prosječnim rizikom od razvoja karcinoma dojke jer prema trenutnim saznanjima šteta od zračenja tijekom pretrage nadilazi njene koristi. Stoga je kod prevencije, ultrazvuk metoda izbora za žene mlađe od 45 godina. 

Pobliže o mamografiji

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari