Marta Kraljević

Datum objave: 08. 11. 2017.

Voće i povrće su jedna od glavnih komponenti pravilne i uravnotežene prehrane. Pravilna prehrana se između ostalog temelji na unosu vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala, a upravo ih u značajnim količinama pronalazimo u voću i povrću.

Također, voće i povrće će nam osigurati bogatstvo okusa i mirisa. Pitate li se zašto stručnjaci stalno napominju kako je unos voća i povrća važan, iako je to već svima dobro poznato? Upravo zato što rezultati pokazuju kako opća populacije ne unosi dovoljnu količinu svježih i cjelovitih namirnica, poput voća i povrća, već prehranu bazira na brzoj i visokoprocesiranoj hrani. Samim time ne unose preporučenih 25 g vlakana na dan za koje je dokazano da pridonose prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Međutim, koliko je voća i povrća potrebno dnevno unijeti kako biste ostvarili zdravstvene blagodati za vaš organizam? Pet porcija dnevno, odnosno dva serviranja voća te tri serviranja povrća, poznata je formula za zdravlje. Takav unos povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca za 16%, od moždanog udara za 18%, za 4%, od razvoja karcinoma te je čak smanjen rizik od preuranjene smrti za 16%. Navedeni rezultati studije provedene na Imperial College London su ohrabrujući, međutim vrijedi li za voće i povrće pravilo „više je bolje“? Doktor Dagfinn Aune, glavni voditelj istraživanja, sa School of Public Health at Imperial, navodi da su rezultati pokazali kako je unos od pet serviranja voća i povrća na dan dobro, ali 10 serviranja osigurava veće zdravstvene dobrobite.

Konzumacijom 800 g voća i povrća na dan, što je ekvivalent navedenim 10 serviranja dnevno, povezano je sa smanjenim rizikom od bolesti srca za 24%, od moždanog udara za 33%, razvoja karcinoma za 13% te za 31% od preuranjene smrti. Navedeni rezultati potvrđuju kako upravo za voće i povrće vrijedi pravilo - veća konzumacija, bolje zdravlje.

Međutim, kako postići unos od 800 g voća i povrća na dan? Takav se unos odnosi na 10 serviranja voća i povrća u količini od 80 g. Praktičnim primjerom predočeno, riječ je primjerice o unosu:

  • 2 kivija
  • 1 jabuke
  • 1 kruške
  • ½ grejpa
  • 1 banane
  • 8 manjih cvjetova cvjetače
  • 2 manja cvjeta brokule
  • 1 šalice soka od naranče
  • 3 žlice graška
  • 1 rajčice.

U slučaju da vam se unos navedenih količina voća i povrća čine nedostižnima, podsjećamo vas da ga možete kombinirati u sklopu glavnih obroka i međuobroka. Također, voće možete iskoristiti za različite šarene smoothije te na taj način unijeti veću količinu pri jednoj konzumaciji. Povrće uvijek izvrsno oplemenjuje glavno jelo dok slatke i slane zalogaje, u vidu slatkiša i grickalica, uvijek možete zamijeniti voćem i povrćem.

Stručni tim PETICA-igrom do zdravlja Vas poziva na besplatne  i zabavne aktivnosti  8. i 10. studenoga koje predstavljaju savršenu priliku da saznate imate li Vi i vaša obitelj zdrave životne navike. Pridružite im se na Događanju 5 u 1.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: petica, povrće, voće,

Komentari