Vitaminoteka

Datum objave: 02. 09. 2019.

Gastritis predstavlja upalu i oštećenje sluznice želuca, a može biti akutni ili kronični. Akutni gastritis karakterizira jaka, nagla upala, a više je poznatih uzročnika ove bolesti.

Pojavu akutne upale najčešće uzrokuju određeni lijekovi poput salicilata (aspirin), nesteroidnih antireumatika (NSAR), te često korištenje antibiotika. Nadalje, učestala konzumacija alkohola, gaziranih napitaka te začinjene i masne hrane može biti uzrokom gastritisa. No, ipak najčešći uzročnik je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja igra značajnu ulogu u razvoju kroničnog gastritisa koji se javlja kao posljedica dugotrajnog nadražaja želučane sluznice.

Što je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je gram negativna bakterija spiralnog oblika koja je odgovorna za jednu od najčešćih infekcija u svijetu. Pripada obitelji bakterija Proteobacteria, a posebnost ove raširene bakterije je njena sposobnost preživljavanja u izrazito kiselim uvjetima u želucu. Pretpostavlja se kako je prisutna u više od 50% svjetske populacije u zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama sjeverne Europe i Amerike situacija je nešto drugačija, gdje je H.pylori prisutna kod trećine odrasle populacije.

Osobe kod kojih je utvrđena prisutnost H.pylori, imaju i promijenjen sastav drugih bakterijskih vrsta te se sve više govori o disbiozi želučanog mikrobioma koja se reflektira na ravnotežu mikrobioma u čitavom probavnom sustavu. U H.pylori pozitivnih osoba smanjena je raznolikost bakterijskih vrsta, a prevladavaju bakterije iz rodova Firmicutes, Bacteroidetes i Actinobacteria.

Prisutnost H.pylori u većini je slučajeva bez simptoma. Međutim, nekim osobama može zadavati poznate probleme poput gastritisa te pojave ulkusa želuca ili dvanaesnika. Isto tako, ima ključnu ulogu u nastanku karcinoma želuca, stoga ju je izuzetno važno u potpunosti eradicirati, odnosno iskorijeniti.

Simptomi infekcije H. pylori

Kako se ova opasna bakterija prenosi, još uvijek nije potpuno jasno. Pretpostavlja se kako je najvjerojatniji put prijenosa oralno-fekalni put odnosno putem kontaminirane vode i hrane.

Neposredno nakon infekcije, H. pylori ulazi u sluznicu želuca i dolazi do nastanka akutne upale. U većini slučajeva ovo stanje prolazi klinički nezapaženo, uz minimalne ili gotovo nikakve simptome. Kada bakterija počne uzrokovati određene probleme, simptomi koji se javljaju karakteristični su za gastritis:

  • Bolovi u želucu, posebice kad je prazan
  • Regurgitacija (povrat sadržaja iz jednjaka ili želuca u usnu šupljinu)
  • Osjećaj nadutosti i mučnine
  • Žgaravica
  • Manjak apetita i nenamjeran gubitak kilograma

Dijagnoza i liječenje infekcije H. pylori

Dijagnostički postupci koji se koriste za otkrivanje prisutnosti H. pylori u organizmu uključuju neinvazivne i invazivne metode. Neinvazivni testovi temelje se na dokazivanju prisutnosti bakterije u dahu, krvi ili stolici bolesnika, dok invazivne metode uključuju endoskopski pregled gdje se analizira uzorak želučane sluznice. Liječenje infekcije Helicobacter pylori provodi se tzv. „trojnom terapijom“ koja uključuje uzimanje dva antibiotika u kombinaciji s lijekom koji smanjuje lučenje želučane kiseline. Postoje različite kombinacije navedenih lijekova, koje će odrediti liječnik specijalist.

Jedan od gorućih problema u liječenju H.pylori je antimikrobna rezistencija, odnosno otpornost koju mikroorganizmi razvijaju na antimikrobne lijekove, u ovom slučaju na tzv. „trojnu terapiju“. Prema posljednjim istraživanjima, učinkovitost trojne terapije drastično je smanjena zahvaljujući upravo rezistenciji na antimikrobne lijekove. Nadalje, lijekovi koji se koriste za kontrolu lučenja želučane kiseline također negativno utječu na sastav mikrobiote što može dodatno naštetiti ravnoteži bakterija u probavnom sustavu osoba koje su na tzv. „trojnoj terapiji“.

Znanstvenici su se dosjetili kako riješiti problem rezistencije na trojnu terapiju pa su uključili još jedan antibiotik čime su se rezultati značajno poboljšali. Međutim, neugodne nuspojave su i dalje prisutne stoga se potraga za pomoćnim sredstvima u liječenju i eradikaciji ove uporne bakterije širi, a probiotički pripravci nameću se kao logično rješenje.

Prema literaturi, određeni probiotički pripravci u kombinaciji sa primarnom antibiotskom terapijom mogu značajno poboljšati eradikaciju uporne H.pylori.Isto tako, probiotici mogu smanjiti pojavnost neželjenih nuspojava antibiotika poput mučnine, proljeva, bolova u želucu te nadutosti koje mogu rezultirati i prestankom uzimanja terapije.

Prijateljska potpora dobrih bakterija u liječenju H. pylori

Danas su probiotici predmet značajnog znanstvenog interesa. Proučavaju se njihove brojne blagovorne uloge, a posebno se ističe istraživanje primjene visokodoziranih pripravaka s većim brojem različitih bakterijskih sojeva.

Prema meta analizi objavljenoj 2016. u renomiranom časopisu United European Gastroenterology Journal, koja je uključivala 19 znanstvenih istraživanja, najbolje rezultate u potpunoj eradikaciji bakterije H. pylori imaju visokodozirani probiotički pripravci s više sojeva u kombinaciji s primarnom antibiotskom terapijom. Studije koje su pokazale stupanj uspješnosti liječenja preko 90%, preporučuju uzimanje probiotičkih pripravaka tri do pet tjedana u visokim dozama.

Dobre bakterije iz roda Lactobacillus najučinkovitije su bakterijske vrste koje pomažu potpuno iskorijeniti ove tvrdoglave bakterije. Kao i sama H.pylori, bakterije Lactobacillus mogu preživjeti u kiselim uvjetima želuca, a istraživanja su pokazala kako one sprječavaju kolonizaciju H. pylori na sluznicu želuca, što uvelike pospješuje tijek liječenja. Ove dobre bakterije proizvode i posebne antimikrobne tvari koje služe kao vrlo učinkovito oružje u borbi protiv tvrdoglavih bakterija, kao što je i H. pylori.

Bakterije obitelji Lactobacillus nisu same u borbi protiv patogenih bakterija u našem probavnom sustavu. Pomažu im i dobre bakterije obitelji Bifidobacterium, koje također proizvode antimikrobne supstance što također može poboljšati eradikaciju H. pylori.

Prema posljednjim istraživanjima, dodatak visokodoziranih višesojnih probiotičkih pripravaka primarnoj antibiotskoj terapiji ne predstavlja značajan financijski trošak za pojedinog pacijenta. S obzirom na brojne prednosti, uključujući smanjenje neugodnih nuspojava terapije te  povećanje učinkovitosti liječenja, smatra se da je dodatak visokodoziranih probiotičkih pripravaka s velikim brojem različitih bakterijskih sojeva sasvim opravdan te bi trebao postati dio standardnog liječenja infekcije H.pylori.

Istraživanja posebno naglašavaju specijalnu mješavinu 8 bakterijskih sojeva, uključujući četiri bakterijske vrste roda Lactobacillus (acidophilus, bulgaricus, casei, plantarum), tri bakterijske vrste roda Bifidobacteria (breve, infantis, longum) i jedan soj bakterije roda Streptococcus. Ova kombinacija je poznata i kao de Simone formulacija, a na tržištu se može pronaći pod imenom Vivomixx. Prema provedenim istraživanjima, navedena specijalna mješavina probiotičkih bakterija pokazala se vrlo učinkovitom u iskorjenjivanju H. pylori. Osim uspješne borbe s ovom tvrdoglavom bakterijom, de Simone formulacija pokazuje i antiulkusno djelovanje.

Naime, studija objavljena 2013. godine u časopisu PLoS ONE, prva je studija uopće koja je proučavala utjecaj Vivomixx-a na proces zacjeljivanja već nastalih ulkusa želuca. Kao što je već prethodno spomenuto, H. pylori može biti uzrokom nastanka ulkusa želuca. Rezultati navedene studije pokazali su kako su visoke koncentracije bakterijskih sojeva iz de Simone formulacije omogućile potpunu obnovu sluznice želuca. Drugim riječima, Vivomixx je odgovoran za potpuno zarastanje ulkusnih promjena želuca u svega 14 dana. Dakle, ova posebna visokodozirana mješavina probiotičkih bakterija osim što pomaže i u iskorjenju H. pylori koja može uzrokovati ulkuse, sudjeluje i u zacjeljivanju već nastalih ulkusnih promjena. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari