Datum objave: 25. 02. 2009.

NE ŠPARAJTE NA ŠPAROGAMA Galen je još u drugom stoljeću hvalio šparoge i njihova svojstva čišćenja i liječenja. Moderna je znanost potvrdila njegova razmišljanja otkrivši da šparoge sadrže antioksidanse. Šparoge su i dobar izvor folata prijeko potrebnog za stvaranje novih stanica imunološkog sustava, a razina folata u krvi kod prehlade opada.

STAVITE LEĆE – U ŽELUDAC Selen je važan za imunološki sustav, a ima ga u leći, integralnim žitaricama i ribi.

POCINČAJTE SE Cink je također potreban imunološkom sustavu. Izvori su školjke, rakovi, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.

JUHUU Pileća juha ima protuupalna svojstva koja mogu ublažiti prehladu.

UPOTREBLJAVAJTE VINOBRAN Španjolci su otkrili da 2 čaše vina na dan (ali ne i drugog alkohola) smanjuje rizik od prehlade za 60 %.

ĐUMBIR Seskviterpeni iz đumbira pomažu u borbi protiv virusa.

VADITE SI MAST Smanjen unos masti jača imunitet.

BAZGA Laboratorijska istraživanja sugeriraju da bobice bazge mogu spriječiti replikaciju nekoliko vrsta virusa prehlade. Bobice bazge sadrže enzim za koji se smatra da može otupiti šiljke s vanjske strane virusa – tako da ne mogu probiti staničnu membranu. Izraelci su ih koristili u vrijeme epidemije gripe i otkrili da dramatično ubrzavaju oporavak.

DA VAM NE CURRY NOS Mnogi začini koje sadrži curry imaju antivirusna svojstva, a kajenski je papar npr. ekspektorant i pomaže pročistiti sinuse. Kapsaicin, tvar koja čiliju daje ljutinu potiče proizvodnju antitijela. Čili također stimulira proizvodnju endorfina – prirodnih analgetika.

NAUČITE INTEGRALE Nastojte 3 puta dnevno jesti integralni kruh ili žitarice – oni sadrže nutrijente koji jačaju imunitet.

Izvor: Men'sHealth

Pošalji prijatelju na email

Komentari