Mirja Zupčić

Datum objave: 07. 08. 2023.

Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje.

U nastavku pročitajte prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.

Rajčica s brokulom

Kada je rajčica u sezoni, iskoristite je najviše što možete jer nam one osiguravaju mnogo korisnih tvari poput vitamina C, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija i likopena. Rajčice su jedna od rijetkih vrsta povrća kojoj kuhanjem ne smanjujemo nego čak povećavamo nutritivnu vrijednost.

Kuhanjem rajčice likopen, glavni karotenoid u rajčici zaslužan za njezinu crvenu boju, iz prirodnog trans oblika prelazi u cis formu čime se povećava njegova iskoristivost u organizmu.

Organizam će još bolje iskoristiti likopen prisutan u rajčici ako se rajčica termički obradi u prisutnosti ulja. Stoga bi idealan ljetni obrok bio primjerice umak od rajčice pripremljen na maslinovom ulju, poslužen s integralnom tjesteninom. Pridodamo li ovom obroku i juhu od brokule, dobit ćemo kombinaciju za koju je istraživanje na miševima objavljeno 2013. godine u časopisu PloS One pokazalo kako djeluje antikarcinogeno.

Slanutak sa svježom paprikom

Mahunarke prirodno sadrže obilje željeza, međutim željezo biljnog podrijetla organizam teško apsorbira. Dodatkom C vitamina, može se povećati apsorpcija željeza, stoga se savjetuje kombinirati mahunarke s namirnicama koje prirodno sadrže obilje C vitamina. Primjerice, paprika koja je bogata vitaminom C pomoći će u apsorpciji željeza iz slanutka koji je pripremljen kao namaz, slično kao što će limunada pomoći iskoristiti željezo iz špinata.

Cvjetača s kupus salatom

Biljke iz porodice krstašica poput brokule, cvjetače, kupusa i kelja sadrže spojeve glukozinolate koji se u doticaju s enzimom mirozinazom hidroliziraju i nastaju novi korisni spojevi. Naime, in vitro studije pokazuju kako produkti te razgradnje imaju antikarcinogeno djelovanje. U netaknutoj biljci glukozinolati su odvojeni od enzima, no rezanjem ili žvakanjem povrća oni dolaze u kontakt i stvaraju se vrlo korisni spojevi. Kuhanjem se uništava enzim mirozinaza, no zdravstvene prednosti prekuhane brokule ili cvjetače možemo očuvati ukoliko ju u istom obroku konzumiramo s nekuhanim povrćem iz iste skupine poput rotkvica, kupusa, potočarke ili pak hrena.

Meso začinjeno ružmarinom

Tijekom pečenja mesa na roštilju, a i tijekom same probave može doći do stvaranja potencijalno štetnih spojeva koji se povezuju s pojavom nastanka plakova na krvnim žilama i razvitkom karcinoma.

Istraživanja pokazuju kako se dodatkom začina koji sadrže ružmarinsku kiselinu poput ružmarina, origana, limuna, kadulje, timijana te paprene metvice, prije pripreme mesa, može smanjiti koncentracija štetnih spojeva u mesu i organizmu. Stoga je rješenje, prije svakog pečenja, meso marinirati.

Crno vino i riba

Studija objavljena 2008. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju vino imaju višu razinu omega – 3 masnih kiselina u organizmu. Znanstvenici smatraju kako je moguće da upravo vino, ali ne i pivo ili žestoka pića, povećava apsorpciju omega – 3 masnih kiselina iz primjerice lososa, srdela ili pastrve.

Voćne salate

Znanstvenici su otkrili tisuće biološki aktivnih spojeva u voću, povrću, mahunarkama, orašastim polodovima i cjelovitim žitaricama, a novija istraživanja pokazuju kako neke od tih fitokemikalija slabije djeluju samostalno, a njihovu snagu mogu pojačati druge fitokemikalije. Primjer pametnog kombiniranja je kvercetin iz jabuke s katehinom iz grožđa ili pak elagičnom kiselinom iz malina. Stoga se umjesto pojedinačne voćke u međuobroku, češće odlučite za voćnu salatu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, nutrijenti, obrok,

Komentari