Darija Vranešić Bender

Datum objave: 14. 03. 2011.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Do sada su iskušani brojni načini liječenja koji uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative.

Ponekad se sindrom iritabilnog crijeva naziva i trbušnom glavoboljom ili „nervoznim crijevima“. Također, crijeva se popularno nazivaju „drugim mozgom“ zbog postojanja dvosmjerne komunikacije na osovini mozak-crijeva, a i zbog činjenice da je u crijevima smješteno čak 100 milijuna neurona.

„Iritabilci“ su perfekcionisti

Prije nekoliko godina u časopisu "Gut" objavljena je studija koja možda može objasniti zašto se kod nekih osoba nakon bakterijske infekcije crijeva razvije sindrom iritabilnog crijeva, a u nekih ne. Osobe pogođene ovim sindromom najčešće imaju visoka očekivanja od sebe i drugih i smatraju da sve što naprave mora biti savršeno. Osobe koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanju i kod kojih je dijagnosticiran IBS, liječnicima su se žalile na visok stupanj stresa, tjeskobe i psihosomatske simptome, za razliku od onih kod kojih se ovo stanje nije razvilo.

Stoga se oboljelima često savjetuje i kognitivno-bihevioralna terapija koja može postići značajne rezultate, no to ipak ne znači da je kod IBS-a problem u potpunosti psihološke prirode.


Pomaže li prehrana?

Približno 60 % osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da alergija na hranu može biti „okidač“ za simptome sindroma iritabilnog crijeva. Dijete koje isključuju sporne namirnice pokazale su se uspješnima u 12,5 – 67 % osoba.

Identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, preosjetljivost na laktozu, sorbitol i fruktozu, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Ipak, postoje namirnice koje mogu pomoći kod ovoga stanja te se preporučuje konzumiranje voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica (odnosno namirnica bogatih prehrambenim vlaknima) i fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama. Ujedno se preporučuje izbjegavanje određenih namirnica poput onih sa visokim udjelom masnoća i kofeina, što također može imati blagotvorno djelovanje.

Nova analiza koja je obuhvatila 38 studija provedenih tijekom 25 godina utvrdila je da ulje paprene metvice, topljiva prehrambena vlakna i lijekovi protiv grčeva mogu pomoći osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Pritom sva vlakna nisu jednako djelotvorna, a korisna su topljiva (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome. U kliničkim pokusima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakterija) u intestinalnom sustavu te sintezi kratkolančanih karboksilnih kiselina kojima se koriste stanice koje oblažu debelo crijevo.

Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže ulje paprene metvice, probiotike, prebiotike i topljiva vlakna te i L-triptofan.

Top 4 prirodna sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva

Ulje paprene metvice djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Metaanalize su ukazale na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva.

Probiotici odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u adekvatnom broju, utječu na zdravlje domaćina, također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju u kapsuliranom obliku.

Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju izvor supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori. Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik.

L-triptofan. Od koristi može biti i dodatno uzimanje aminokiseline L-triptofana jer stimulira serotoninergičku aktivnost. Izravan lokalni učinak manifestira se preko 5–HT receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod IBS-a s predominantnom konstipacijom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBS, probava, Probavne smetnje, probiotici,

Komentari