Petra Vlak

Datum objave: 15. 04. 2019.

Brzi način života, svakodnevne obaveze i neadekvatna prehrana zasigurno mogu dovesti do neravnoteže našeg organizma. Svjesni smo činjenice da je stres glavni neprijatelj dobrog zdravlja, ali većina nas samo prihvaća njegovo postojanje bez da uloži imalo truda suočiti se s njim.

Stres je jedan od vodećih uzročnika mnogih zdravstvenih problema koji pogađaju današnju populaciju i važno je prepoznati razliku između zdrave i opasne razine stresa. Svi događaji u životu, bili mali ili veliki, predstavljaju psihičke i emocionalne podražaje, stoga je veoma važno znati se nositi s njima. Također, kronični stres može smanjiti sposobnost obrane organizma, te postajemo podložniji različitim infekcijama i bolestima. Iako postoje mnogi načini kako se boriti protiv stresa, jedna od ključnih strategija je pravilna i uravnotežena prehrana bogata namirnicama koje obiluju nutrijentima koji pomažu u oblažavanju stresa. Jedan od ključnih mikronutrijenata je i magnezij.

Nekoliko je ključnih razloga zbog kojih se magnezij posljednjih nekoliko godina vrtoglavom brzinom penje na ljestvici dodataka prehrani. Prvi od njih zasigurno je njegova esencijalna uloga u osnovnim fiziološkim funkcijama u organizmu, uključujući proizvodnju energije te metaboličke procese, koje se bez magnezija ne bi mogle odvijati.

Najpoznatiji učinci magnezija su ublažavanje grčeva, blagi laksativni učinak, blago snižavanje krvnog tlaka, poticanje razvoja mišićno-koštanog sustava, prevencija preeklampsije u trudnica te prevencija srčanog udara.

Također, magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi, a činjenica da je čest sastojak preparata protiv zatvora stolice govori o njegovom blago laksativnom djelovanju.

Bogati izvori magnezija

Najbogatiji izvor magnezija prvenstveno su cjelovite žitarice, kao što su zob, pšenica, ječam ili riža. Slijede ih mahunarke, poput soje, graha, slanutka, leće i graška, te sjemenke i orašasti plodovi. Špinat i rajčica najistaknutiji su izvori magnezija iz skupine povrća, dok se datulje, grožđice i suhe šljive ističu u skupini voća. Također, riba je dobar izvor magnezija, posebice iverak i tuna. Zanimljivo je naglasiti kako je i tamna čokolada značajan izvor magnezija.

Znakovi i simptomi nedostatka magnezija

Studije pokazuju kako približno polovina ljudi u razvijenim zapadnim zemljama ne unosi preporučene količine magnezija. Budući da su namirnice biljnog podrijetla najbogatiji izvori magnezija, ne čudi što je prehrana siromašna tim mineralom, posebice uzmemo li u obzir da se tipična zapadnjački orijentirana prehrana temelji uglavnom na industrijski prerađenoj hrani i vrlo rijetko sadrži značajne količine namirnica bogatih magnezijem. U tim su situacijama posebno korisni dodaci magnezija, a osim za nadopunu prehrane i osiguravanje dobro poznatih blagotvornih učinaka, magnezij se u posljednje vrijeme razmatra u svrhu prevencije i terapije brojnih bolesti i stanja s kojima se ranije nije povezivao.

Prvi simptom koji se uvijek povezuje s nedostatkom magnezija su grčevi i trnci u stopalima i prstima na nogama. Osim toga, grčevi se mogu javljati i u rukama, bedrima i listovima, te u probavnom i urinarnom traktu. Nedostatak magnezija može uzrokovati i bolove u mišićima lica, vrata i kralježnice, ali i glavobolju, vrtoglavicu, slabu koncentraciju te aritmije.

Deficit magnezija često nije dijagnosticiran, te zbog ograničenih serumskih vrijednosti valja posegnuti za praktičnim mjerama identifikacije osoba s deficitom.

Brojne su blagodati povećanog unosa magnezija

Ukoliko pripadate skupini radno aktivne populacije, zasigurno patite od umora, učestalih glavobolja, a osjećate i smanjenje koncentracije te pad energije. Svakodnevne obaveze i sveprisutni stres kojeg donose lakše će se podnositi uz pomoć ovog svestranog minerala.

Magnezij doprinosi normalnom radu živčanog sustava

Adekvatan unos magnezija osigurava normalno funkcioniranje živčanog sustava i tako olakšava suočavanje tijela sa raznim dnevnim izazovima. Manjak magnezija povezuje se s razdražljivošću i slabijom koncentracijom. Poznata je uloga magnezija u održavanju električnog potencijala u živčanom tkivu i staničnim membranama. Zajedno s ostalim elektrolitima sudjeluje u upravljanju električnim impulsima – signalima koji putuju živcima, a povezuju mozak i mišiće te tako doprinose pravilnom radu živčanog sustava. Osim povoljnog djelovanja na živčani sustav, magnezij ima blagotvorni učinak na kognitivne funkcije te može povećati koncentraciju.

Magnezij doprinosi smanjenju umora

Manjak magnezija u organizmu povezuje se s mnogim simptomima poput umora u mišićima i iscrpljenosti. Magnezij je potreban za održavanje optimalne razine kisika u organizmu kao i za korištenje energije. Nedostatak magnezija dovodi do povećane potrebe organizma za kisikom i posljedično bržeg umaranja.

Magnezij je potreban je za pravilan rad mišića

Magnezij sudjeluje kao „pomagač“ u mnogim procesima u stanici. Utječe na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima, a njegov nedostatak uzrokuje pojavu slabosti u mišićima. Dodatno, nedostatak magnezija može dovesti do manjka kalija koji je ključan za transport energije u stanici.

Prirodno okruženje potpomaže bioraspoloživost

Jedna od studija novijeg datuma pokazala je kako uzimanje magnezija u kombinaciji sa plazmoliziraniim biljnim kvascem može povećati njegovu bioraspoloživost i apsorpciju.

Plazmolizirani biljni kvasac idealna je podloga i prirodno okruženje koje omogućuje povećanu iskoristivost magnezija u našem probavnom sustavu.

Jedna od brojnih prednosti ovog pripravka jedinstvenog sastava je sinergijski učinak svih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu koji povećavaju njegovu bioraspoloživost.

Kome su namijenjeni dodaci prehrani s magnezijem?

  • Sportašima i rekreativcima, kojima se vrijeme oporavka nakon izlaganja povećanim tjelesnim naporima može značajno skratiti. Isto tako, pripravak plazmoliziranog biljnog kvasca s dodanim magnezijem može utjecati na povećanje apetita, poboljšanja probave te kvalitete sna.
  • Učenicima i studentima, odnosno svima pred kojima su veliki kognitivni napori. Postoje brojni znanstveni dokazi kako plazmolizirani biljni kvasac u sinergiji s magnezijem može blagotvorno djelovati na povećanje koncentracije, učinkovitosti i izdržljivosti, a bolji rezultati su uočeni u rezultatima zadataka koji su uključivali testiranje memorije.
  • Plazmolizirani biljni kvasac s dodanim magnezijem može se koristiti za smanjenje svih posljedica brzog načina života, uključujući mentalni i tjelesni stres, umor ili pad energije tijekom dana. Istovremeno, može poboljšati i kvalitetu sna i probave, što značajno doprinosi vitalnosti cijelog organizma.
  • Pripravak plazmoliziranog biljnog kvasca s dodanim magnezijem idealno je rješenje za sve koji se žele boriti protiv stresa prirodnim putem. Naime, ovaj pripravak sadrži magnezij podrijetlom iz mora, koji najveću iskoristivost ima u prirodnom okruženju brojnih mikronutrijenata prisutnih u plazmoliziranom biljnom kvascu.

Literatura:

  • Engelhart-Jentsch K. (2017) Improvement of the bioavailability of minerals and vitamin B1 by Strath Original Herbal Yeast.
  • Engelhart-Jentzsch K, Schlöffel I, Winter S. (2018) Plasmolysed herbal yeast (Strath®) improves micronutrient bioavailability: An in vitro study using Caco-2 intestinal epithelial cells. Agro FOOD Industry Hi Tech. vol. 29(2).
  • Neukomm M. (1968) Increased concentration. Summary of a school trial with 24 secondary school pupils.
  • Dörling E. (1981) Bio-Strath® and increased performance, summary of a double-blind trial on 60 test subjects. SWISS PHARMA, 3 (11): 27-37.
  • Schwarzenbach, F. H. (1976) Experimental trial of a yeast preparation during a period of marked physical stress. Jungend and Sport; 33 (6). (11)
Pošalji prijatelju na email

Komentari