Petra Vlak

Datum objave: 19. 06. 2023.

Kupovina namirnica može biti težak zadatak, čak i za osobe koje su vrlo organizirane. Mnogo je primamljivih namirnica u nepreglednim redovima supermarketa, koje vas mame da prekršite svoje uobičajene prehrambene navike.  

Stoga je popis za kupovinu zgodan alat koji vam može pomoći da se nastavite pridržavati svojih uobičajenih prehrambenih navika, a osim toga može vam pomoći u smanjenju impulzivnih kupnji te samim time i u štednji novca. 

Još jedna prednost korištenja popisa za kupovinu je štednja vremena jer omogućuje pravilan odabir namirnica, a samim time i pravilan odabir sastojaka za obroke tijekom cijelog tjedna. 

Pozitivne učinke popisa za kupovinu potvrdile su i znanstvena istraživanja. Jedno od njih pokazalo je kako korištenje popisa za kupovinu pomaže u održavanju pravilnih prehrambenih navika, pa čak i u gubitku suvišnih kilograma. 

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pripremite vlasititi popis za kupovinu te omogućiti da svoju košaricu pametno napunite:

• Planirajte unaprijed

Ako kod kuće imate potrebne sastojke nužne za pripremu ukusnih i zdravih obroka tijekom cijelog tjedna, puno je lakše održavati pravilne prehrambene navike. Ukoliko su vaš hladnjak i smočnica prazni, vjerojatno ćete posegnuti za brzom hranom ili nazvati dostavu, pogotovo kada nemate vremena. Upravo zbog toga izuzetno je važno da napunite svoje police zdravim namirnicama kako ne bi posegnuli za grickalicama ili brzom hranom.

Istraživanje provedeno u Francuskoj na više od 40 000 ispitanika pokazalo je kako osobe koje planiraju obroke unaprijed imaju kvalitetniju prehranu te manju tjelesnu masu u usporedbi s osobama koje to ne čine.

Također, osobe koje planiraju obroke unaprijed, više kuhaju što se povezuje s kvalitetnijom prehranom i manjim postotkom masnog tkiva. 

Ako ne znate kako započeti s planiranjem obroka, idealan početak je izrada ploče s receptima obroka koje ćete konzumirati tijekom predstojećeg tjedna. Ovime ćete si olakšati izradu popisa za kupovinu, ali ćete odrediti i potrebne količine pojedinih namirnica

• Budite realni

Kada sastavljate popis za kupovinu, važno je da ostanete realni i navedete namirnice koje ćete zaista konzumirati
Kada odlučite promijeniti svoje prehrambene navike, vjerojatno ćete htjeti uvrstiti veliki broj novih namirnica na svoj jelovnik. Međutim, postoji mogućnost da vas široka lepeza novih namirnica obeshrabri, stoga se savjetuje da uvedete po jednu ili dvije nove namirnice svakog tjedna što će vam olakšati da pronađete namirnice koje volite, ali i prilagoditi nepce na nove okuse. 

Na primjer, ukoliko ste odlučili da želite uvrstiti više zelenog lisnatog povrća u svoju prehranu, a ne znate što izabrati, svaki tjedan izaberite drugu vrstu povrća. Počnite sa rikolom u prvom tjednu, zatim s mladim špinatom ili keljom, a nakon mjesec dana tražit ćete raštiku!

• Dobra organizacija je pola posla

Dobra organizacija popisa uvelike olakšava kupnju. Nekoliko je načina kako organizirati popis za kupovinu, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara. 

Prvi način je organizacija popisa prema skupinama namirnica, što uvelike olakšava i ubrzava kupnju, ali i smanjuje impulzivnu kupnju na minimum. 

Za početak, podijelite popis za kupovinu prema vrstama namirnica (voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, kruh i pekarski proizvodi), a ukoliko pokušavate smanjiti konzumaciju određenih skupina namirnica (npr. grickalice) izbjegavajte stavljanje istih na popis. 

Drugi način je organizacija popisa prema rasporedu u trgovini. Ukoliko ste upoznati sa rasporedom u supermarketu u koji redovito odlazite, pokušajte složiti popis prema tome. Na primjer, ako vam je poznato da su u vašem supermarketu voće i povrće odmah na ulazu, stavite ih na vrh popisa. 

• Držite se popisa

Raspored unutar supermarketa dizajniran je na način da vas potakne da potrošite više novca. Kako bi se oduprli svim iskušenjima koje nas mame unutar trgovine, važno je pridržavati se popisa koji smo pripremili koji će nam pomoći da održimo svoje prehrambene navike

• Stavite naglasak na svježe i sezonske namirnice

Svaki popis za kupovinu započnite sa svježim namirnicama. Svježe voće, povrće, zdravi izvori masnoća minimalno su procesirani, a obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima te prehrambenim vlaknima. 

Kada pripremate popis za kupovinu, pokušajte staviti naglasak na namirnice koje su trenutno u sezoni.

Nažalost, ubrzani način života sve nam manje omogućuje kupovinu namirnica na tržnicama te nas ograničava na namirnice dostupne u supermarketima. Namirnice dostupne na tržnicama većinom su nutritivno kvalitetnije, svježe, ukusnije, dostupnije te se vrlo lako pripremaju. Osim toga, domaći proizvođači jamče kvalitetu i podrijetlo svojih namirnica.

Stoga, savjetujemo vam da zavirite u čaroban svijet mirisa i okusa obližnje tržnice, te izaberite svježe plodove voća i povrća, svježih začina, domaćeg svježeg sira, jaja, peradi, crvenog mesa, svježe ribe i plodova mora. Uživajte u sezoni pojedine namirnice - tako u proljeće uživajte u šparogama, ljeti u zrelim rajčicama i lubenicama. Jesen karakteriziraju prekrasne bundeve svih boja i oblika, a zimi će cijele tržnice mirišati po kiselom kupusu. Upoznajte prodavače na obližnjim tržnicama, sigurno će vam se nutritivno, ali i financijski isplatiti. 

Literatura:

  • Dubowitz T, Cohen DA, Huang CY, Beckman RA, Collins RL. (2015) Using a Grocery List Is Associated With a Healthier Diet and Lower BMI Among Very High-Risk Adults. J Nutr Educ Behav. 47(3):259-64. 
  • Ducrot P, Méjean C, Aroumougame V, Ibanez G, Allès B, Kesse-Guyot E, Hercberg S, Péneau S. (2017) Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. Int J Behav Nutr Phys Act. 14: 12.
Pošalji prijatelju na email

Komentari