Datum objave: 16. 06. 2014.

Suvremeni način života često nas odvodi u restorane. Bilo da je riječ o obiteljskim slavljima, poslovnim ručkovima ili naprosto okupljanju s prijateljima, mnogim ljudima odlazak u restoran predstavlja omiljeni način opuštanja. No, posjet restoranu nerijetko završava prejedanjem, ali i pretjeranim unosom alkohola. Posljedica su probavne tegobe, nakupljanje suvišnih kilograma, a ponekad i grizodušje zbog nemogućnosti kontrole pojedenog. No, uz samo malo planiranje i inicijative moguće je odoliti zamkama restoranskih obroka i učiniti iskustvo odlaska u restoran ugodnim i zdravim.

Kvaliteta, a ne kvantiteta
Istraživanja pokazuju da smo u restoranima skloniji prejedanju i znatno većem kalorijskom unosu nego kada jedemo kod kuće. Posluženoj hrani je teško odoljeti osobito kada nam podsvijest nalaže da moramo sve pojesti kada smo već platili. No, ono što podsvijest zanemaruje je činjenica da su porcije u restoranima prevelike – nerijetko je jedna porcija dovoljna za dva obroka. Kako bi doskočili ovoj situaciji ostavite barem trećinu servirane hrane na tanjuru. Ukoliko vam je žao ostaviti hranu, zamolite osoblje da vam ju zamota i ponesite ju kući. Dobra je ideja i podijeliti obrok, posebice desert s partnerom ili prijateljem.

Osim na količinu pojedene hrane, uputno je pažnju usmjeriti i na njenu kvalitetu. Zaboravite na obroke bogate masnoćama i šećerom, pripremljene na ulju i zalivene većom količinom alkohola. Fokusirajte se na je lagana jela, jela na bazi ribe i vegetarijanska jela koju su puno lakše probavljiva, a uz to i nutritivno vrijednija. Ako se to čini kao pretežak zadatak za vas puno možete postići i pridržavajući se jednostavnih pravila za uravnoteženje obroka:
• Ako ste pojeli obilan glavni obrok, odreknite se deserta
• Ako ste odabrali kalorično glavno jelo primjerice bečki odrezak, zamijenite standardni prilog obiljem kuhanog povrća
• Pri pripremi salate odreknite se već pripremljenih salatnih preljeva koji najčešće obiluju mastima i držite se provjerenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• Imajte na umu da razni aperitivi, kokteli i predjela obiluju kalorijama stoga maksimalno ograničite njihov unos
• Držite unos alkohola pod kontrolom.

„Upoznajte“ svoje jelo
Ne morate biti nutricionist kako bi znali odabrati zdravo jelo. Bitno je samo poznavati što je poželjno u prehrani, a što je uputno ograničiti. Stoga, slijedeći put kada uzmete jelovnik u ruke zaobiđite u širokom ruku jela koja su pohana, duboka pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberite jela koja su kuhana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom soku ili na pari. Time ćete organizmu prištedjeti mnoštvo kalorija, ali i osigurati vrijedne nutrijente.

Uz način pripreme, važna je i vrsta namirnica koju obrok sadrži. Konkretno, prednost dajte žitaricama, povrću i nemasnom mesu. Ako uz jelo pristaje kruh umjesto standardnog bijelog odabirite kruh sa sjemenkama i tamniji kruh.. Također, umjesto kremastih i teških deserata, neka vas zasladi lagano svježe voće ili voćni sorbet. Imajte na umu i da pića kriju zamke. Dobar primjer su bezalkoholna pića koja su krcata šećerima. Probajte piti vodu s limunom ili nezaslađeni ledeni čaj te svakako ograničite unos alkohola.

Kako se ponašati u specijaliziranim restoranima
Većina ljudi talijanski restoran povezuje s tjesteninom i pizzom. Kada se nađete u talijanskom restoranu izaberite tjesteninu, po mogućnosti integralnu, koja ne sadrži umak na bazi vrhnja. Odlična alternativa je tjestenina u umaku od maslinovog ulja i povrća ili od rajčice. Ako se odlučujete za pizzu, umjesto klasičnog sira bogatog masnoćama zatražite mozzarellu, a dobra ideja je na nju dodati špinat, gljive, brokule, ljute papričice i sl. kako bi smanjili unos zasićenih masnih kiselina, a povećali unos povrća.

Dodatni savjeti:
• Uživajte u tjestenini kao glavnom jelu, a ne predjelu
• Podijelite hranu s društvom za stolom

Kineska kuhinja je u pravilu zdrava, ali često zna biti i masna i bogata natrijem. Ovisno od restorana do restorana i porcije znaju biti velike. Jedno od rješenja je naručiti manji broj jela od broja osoba koje sjede za stolom i „bratski“ podijeliti. Isto tako, u kineskoj kuhinji se dosta jela priprema na pari, pa umjesto prženih odaberite kuhane valjuške ili zamijenite prženu rižu kuhanom.

Dodatni savjeti:
• Birajte predjela s obiljem povrća
• Ponekad patku zamijenite piletinom
• Preskočite pržene rezance koji se znaju naći na stolu
• Zamolite kuhara da ne dodaje sol ili sojin umak jelu.

Dosta meksičke hrane se priprema prženjem te se posipa sirom zbog čega zna biti bogata zasićenim mastima i natrijem. No, ako se pravilno bira, meksička hrana može biti ukusna, hranjiva i zdrava. Stoga u meksičkim restoranima izbjegavajte čips tortilje, jela s kiselim vrhnjem i umacima od sira, prženi grah i sl.

Dodatni savjeti:
• Zamolite konobara da vam ne donosi čips tortilje za predjelo
• Zamolite da vam jelo pripreme sa niskomasnim vrhnjem ili salsom
• Ako se odlučite za taco salatu nemojte jesti taco tortilju u kojoj se ona servira

Fast food lanci restorana su se u prošlosti uvijek povezivali s nezdravom prženom hranom, no danas se u ponudi mogu pronaći i zdravije alternative. Svježe salate, piletina s grilla i smrznuti jogurt su samo neki od primjera takve hrane. Ipak, kako ne bi poništili pozitivnu stranu takvih jela nemojte im dodavati gotove preljeve za salatu, razne sireve, slaninu i sl.

Dodatni savjeti:
• Kiseli krastavci, crveni luk, zelena salata, rajčice i senf dodat će okus jelu bez suvišnih kalorija
• Izbjegavajte senviče s prženom ribom
• Kuhani krumpir može biti zdrava opcija, ali ako je preliven niskomasnim kiselim vrhnjem, a ne maslacem, punomasnim kiselim vrhnjem ili sirom
• Umjesto milkshakea odaberite sok ili nemasno mlijeko

Izbjegnite trovanje hranom
Vjerojatno poduzimate sve potrebne mjere protiv trovanja hrane kod kuće, no nužno je biti oprezan i kada se jede u restoranima.
Prije svega obratite pažnju na sirovu i nedovoljno termički obrađenu hranu. Naime, životinjske namirnice poput mesa, peradi, školjaka i jaja mogu sadržavati štetne viruse i bakterije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju. Mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta su osobito ranjive.

Kako bi smanjili rizik od trovanja hranom izbjegavajte:
• Sirovu ribu i školjke – kamenice, sushi, sashimi, ceviche i sl.
• Meso ili plodove more koji nisu temeljito termički pripremljeni poput primjerice tartarskog bifteka
• Jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena te jela u kojima se jaja koriste kao sastojak poput primjerice majoneze ili raznih umaka i preljeva za salatu. Sufle, mousse i topljena čokolada mogu sadržavati sirova jaja pa ih je također poželjno izbjegavati. I tiramisu nerijetko sadrži sirovi bjelanjak.

Recepti i načini pripreme variraju od restorana do restorana pa ukoliko niste sigurni da li jelo sadrži sirove ili nedovoljno pripremljene životinjske namirnice svakako se raspitajte o pripremi kod vašeg konobara. Također, uvijek zahtijevajte da jelo bude temeljito termički obrađeno. Kod jela kod kojih je to nemoguće poput kamenica ili moussea jednostavno odaberite nešto drugo ukoliko niste posve sigurni u njihovu svježinu. To je mala cijena za platiti u usporedbi s velikim poteškoćama koje može uzrokovati trovanje hranom.

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari