Tena Škunca

Datum objave: 16. 08. 2021.

Jeste li znali da je željezo mikronutrijent koji adolescentima najčešće nedostaje? Kada govorimo o anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, adolescenti su uz trudnice posebno ranjiva skupina.

Željezo je prirodno prisutno u brojnim namirnicama, a svakodnevno svjedočimo i porastu broja obogaćenih proizvoda na našem tržištu. No, bez obzira na to, istraživanja pokazuju da adolescenti unose manje ovog mikronutrijenta nego je njihovim mladim tijelima u razvoju potrebno.

Ubrzani razvoj, hormonalne promjene, malnutricija i početak menstruacije kod djevojaka glavni su uzroci razvoja anemije u ovom periodu. Osim toga, kalorijski restriktivne dijete u cilju gubitka suvišnih kilograma, nepravilna prehrana, psihofizički napori te pojačani treninzi također mogu utjecati na nedostatan unos željeza u ovoj osjetljivoj dobnoj skupini.

Budući da je željezo esencijalno za pravilnu funkciju različitih organa, njegov nedostatak može dovesti do narušene percepcije i poteškoća s učenjem, što se u konačnici može negativno odraziti na uspjeh u školi.

Koliko iznose dnevne potrebe za željezom u adolescenciji?

Tijekom razdoblja rane adolescencije (9 do 13 godina) dnevne potrebe za željezom iznose 8 mg, i u dječaka i u djevojčica.

Kako adolescenti rastu, zbog povećanja mišićne mase i volumena krvi, rastu i njihove potrebe za željezom. Tako je u razdoblju od 14 do 18 godine djevojkama svakodnevno potrebno 15 mg željeza, dok mladići trebaju 11 mg željeza na dan.

Anemija u adolescentica

Statistički podaci pokazuju da od anemije boluje čak 27% adolescenata koji žive u zemljama u razvoju, odnosno 6% adolescenata u razvijenim zemljama. Valja istaknuti kako je anemija koja se javlja kao posljedica nedostatka željeza najčešća vrsta anemije u razdoblju adolescencije te na nju otpada oko 50% ukupnih slučajeva anemije. Osim spomenute vrste anemije, kod adolescenata je česta i anemija zbog nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, a njena prevalencija u velikoj mjeri ovisi o prehrambenim navikama i socioekonomskom statusu.

Kada govorimo o anemiji zbog nedostatka željeza, adolescentice su posebno osjetljiva skupina. Istraživanja pokazuju kako je nedostatak željeza najčešći kod adolescentica u dobi između 12 i 15 godina.

Povećane potrebe, fizički rast, reproduktivno sazrijevanje i kognitivne promjene smatraju se najvažnijim uzrocima pojave anemije kod adolescentica. Osim toga, oblina krvarenja tijekom menstruacije, akutne ili kronične infekcije te nedostatak drugih mikronutrijenata, kao što su vitamin B12 i folna kiselina, također imaju vrlo važan utjecaj na razvoj anemije kod adolescentica.

Koji su simptomi anemije zbog nedostatka željeza?

Željezo je esencijalni element u tragovima koji čini sastavni dio hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica koji ima zadaću prijenosa kisika do pluća, mišića, odnosno svih dijelova tijela. Zbog toga je željezo potrebno i za rad mozga, ali i održavanje zdravog i snažnog imuniteta.

Anemija kao posljedica nedostatka željeza najčešće se prepoznaje po neprestanom, kroničnom umoru. Drugi simptomi su:

  • kratki dah
  • slaba koncentracija tijekom učenja
  • vrtoglavica
  • nepravilan rad srca
  • česte prehlade i infekcije
  • blijeda koža
  • tanki i krhki nokti

S druge strane, anemija kao posljedica nedostatka vitamina B12 prepoznaje se po pojavi neuroloških problema i probleme u ponašanju, nedostatku pažnje te poteškoća s učenjem.

Kako postići optimalnu razinu željeza?

Uvođenje promjena u prehrani adolescenta, odnosno pomno biranje namirnica bogatih željezom prvi je korak u borbi s anemijom zbog nedostatka željeza.

Na jelovniku bi se tako češće trebalo naći crveno meso, riba, jaja te meso peradi. Ove namirnice bogate su hem - željezom, organskim oblikom željeza koji u organizmu ima visoku bioraspoloživost. Osim toga, namirnice životinjskog podrijetla ujedno su i jedini izvor vitamina B12.

Namirnice poput žitarica, leće, tamno zelenog lisnatog povrća i sušenog voća također su vrijedni izvori željeza. No, ove namirnice sadrže ne – hem oblik željeza, anorgansko željezo koje se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost u organizmu.

Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C, kao što je citrusno voće.

Kod dijagnoze anemije zbog nedostatka željeza, liječnik će adolescentima najčešće savjetovati uzimanje željeza u obliku dodatka prehrani. Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine te pojave proljeva ili opstipacije.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave.

GlobiFer – nova generacija dodatka prehrani sa željezom

GlobiFer dodaci prehrani sadrže jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma i ima nisku dozu željeza.

Dodatak hem - željeza povećava apsorpciju željeza do otprilike 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Istovremeno, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

GlobiFer forte tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza i 519 mg hemoglobina, a uzima se jedna tableta dnevno.

GlobiFer forte+ tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza, 519 mg hemoglobina, 3 µg vitamina B12 i 0,4 mg folne kiseline i uzima se jedna tableta dnevno.

Literatura:

Engidaw MT, Wassie MM, Teferra AS. Anemia and associated factors among adolescent girls living in Aw-Barre refugee camp, Somali regional state, Southeast Ethiopia. PLoS One. 2018 Oct 11;13(10):e0205381. doi: 10.1371/journal.pone.0205381. PMID: 30308060; PMCID: PMC6181359.

Işık Balcı Y, Karabulut A, Gürses D, Ethem Çövüt I. Prevalence and Risk Factors of Anemia among Adolescents in Denizli, Turkey. Iran J Pediatr. 2012 Mar;22(1):77-81. PMID: 23056863; PMCID: PMC3448219.

World Health Organization. Regional Office for South-East Asia. (‎2011)‎. Prevention of iron deficiency anaemia in adolescents. WHO Regional Office for South-East Asia. https://apps.who.int/iris/handle/10665/205656

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adolescenti, anemija, željezo,

Komentari