Darija Vranešić Bender

Datum objave: 12. 08. 2019.

Preporuke za unos ribe ne razlikuju se za odrasle i djecu – riba bi se na jelovniku trebala naći barem dva puta tjedno.

Ipak, ta je preporuka osobito važna kod mališana s obzirom da riba osigurava omega-3 masne kiseline važne za kognitivni razvoj djeteta te općenito zdravo odrastanje. Dodatno, riba je i odličan izvor kvalitetnih i lako probavljivih proteina te brojnih vitamina i minerala, također neophodnih za pravilan rast i razvoj.

Roditelji se nerijetko susreću s problemom serviranja ribe djeci jer se mnogim mališanima ne sviđa njen okus i miris. Stoga je prvi korak u usvajanju konzumacije ribe da se ona što ranije uvede u djetetovu prehranu, počevši s bijelom ribom blažeg okusa poput oslića, nakon čega se postupno uvodi riba „jačeg“ okusa. Djeci je, naravno, najbolje nuditi više vrsta različito pripremljene ribe sve dok se ne upoznaju njihove preferencije.

Ribe primjerene za djecu

Ribe koje su primjerene za djecu uključuju manju skušu, oslića, komarču, oradu, soma i pastrvu, a od morskih plodova škampe i račiće. Sitna plava riba se također može ponuditi djetetu, ali treba voditi brigu da je dobro očišćena od kosti, pravilo koje vrijedi i za ostalu ribu.

Ribe poput sabljarke ili morskog psa treba izbjegavati u prehrani malene djece jer često sadrže visoke razine kontaminanata, poglavito teških metala. Tuna se može ponuditi mališanima, ali ne više od jednog serviranja tjedno.

Riblji štapići s umakom – nepogrešiva kombinacija

Pohane filete i riblje štapiće djeca će sigurno najradije pojesti, a isto vrijedi i za popečke ili okruglice od ribe. Umjesto kupovanja industrijskih verzija, sva navedena jela napravite kod kuće od fileta svježe ribe, a umjesto prženjem u dubokom ulju pecite ih u pećnici s manjim dodatkom ulja. Potrebno ih je samo malo nauljiti kako bi poprimili hrskavu koricu, te zapeći u pećnici zagrijanoj na 200-220°C, po potrebi uz okretanje na polovici vremena pečenja. Uspjeh kod djece bit će zagarantiran ako se fileti, popečci, štapići ili okruglice posluže uz ukusne umake, poput tzatzikija – koji se priprema na bazi jogurta, ili salse – na bazi rajčice.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi".

Pošalji prijatelju na email

Komentari