Lora Štrbac

Datum objave: 04. 10. 2023.

Dijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni.

Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati rizik od smrtnosti.

S obzirom na popularnost dijeta s ekstremno niskim unosom ugljikohidrata i masti kao strategije za poboljšanje zdravlja, znanstvenici su željeli istražiti kako dijete s niskim unosom ugljikohidrata i masti utječu na rizik od smrtnosti.

Najsvježije novosti iz znanosti

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya u Japanu proveli su opsežno istraživanje tijekom 9 godina u koje je bilo uključeno čak više od 80 000 muškaraca i žena iz Japana. Kako bi procijenili prehrambene navike ispitanika, svakodnevni unos ugljikohidrata, masti i ukupni unos energije u prehrani ispitan je putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Ovaj unos je izračunat kao postotak ukupnog energijskog unosa ugljikohidrata i masti. Također je analizirana kvaliteta unesenih ugljikohidrata, uspoređujući rafinirane i minimalno prerađene ugljikohidrate, te kvaliteta masti, uspoređujući unos zasićenih i nezasićenih masti, kako bi se ispitao utjecaj kvalitete prehrane na rizik od smrtnosti.

Neadekvatan unos ugljikohidrata i rizik od smrtnosti

Istraživači su otkrili da su muškarci koji su unosili manje od 40% ukupne energetske vrijednosti iz ugljikohidrata imali značajno povećan rizik od smrtnosti, uključujući i smrtnost povezanu s karcinomom. Zanimljivo je kako je ovaj trend primijećen bez obzira na vrstu ugljikohidrata koja se konzumira. S druge strane, kod žena koje su konzumirale više od 65% svoje ukupne energije iz ugljikohidrata pokazale su veći rizik od smrtnosti.

Neadekvatan unos masti i rizik od smrtnosti

Što se tiče unosa masti, muškarci koji su unosili više od 35% svoje ukupne energije iz masti imali su veći rizik od smrtnosti povezane s karcinomom. Također je primijećeno da nizak unos nezasićenih masti, kao što su blagotvorne omega-3 masne kiseline, kod muškaraca povećava rizik od smrtnosti. S druge strane, ukupni unos masti i unos zasićenih masti kod žena su pokazali obrnutu povezanost s rizikom smrtnosti i smrtnosti povezane s karcinomom. Drugim riječima, što je unos masti kod žena bio veći, to je i rizik od smrtnosti bio manji. Ovi rezultati ukazuju kako visok unos masti možda nije štetan za dugovječnost žena i da razlike između spolova mogu djelomično objasniti ovu obrnutu povezanost.

Zaključak

Općenito, uravnoteženom prehranom smatra se ona u kojoj su ugljikohidrati zastupljeni u 50% energijskog unosa, masti u 30% unosa energije, dok bi proteini trebali čini oko 20% energijskog unosa. Ovo istraživanje pokazalo je nepovoljnu povezanost između premalog unosa ugljikohidrata kod muškaraca, odnosno previsokog unosa ugljikohidrata kod žena i smrtnosti, dok se visok unos masti može povezati s manjim rizikom smrtnosti kod žena.

Dobiveni rezultati još jednom su potvrdili da ekstremni pristupi u prehrani dugoročno nisu održivi, već naprotiv, mogu biti opasni za zdravlje.

Ako postoji potreba za uvođenjem promjena u prehrani, mudriji izbor bi bio potražiti pomoć nutricionista, školovanog stručnjaka koji će vam personaliziranim pristupom pomoći da dođete do vlastitog cilja.

Članak je objavljen na portalu Zdravo budi

Literatura:

Takashi Tamura, Kenji Wakai, Yasufumi Kato, Yudai Tamada, Yoko Kubo, Rieko Okada, Mako Nagayoshi, Asahi Hishida, Nahomi Imaeda, Chiho Goto, Hiroaki Ikezaki, Jun Otonari, Megumi Hara, Keitaro Tanaka, Yohko Nakamura, Miho Kusakabe, Rie Ibusuki, Chihaya Koriyama, Isao Oze, Hidemi Ito, Sadao Suzuki, Hiroko Nakagawa-Senda, Etsuko Ozaki, Daisuke Matsui, Kiyonori Kuriki, Keiko Kondo, Naoyuki Takashima, Takeshi Watanabe, Sakurako Katsuura-Kamano, Keitaro Matsuo, Dietary Carbohydrate and Fat Intakes and Risk of Mortality in the Japanese Population: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study, The Journal of Nutrition, Volume 153, Issue 8, 2023, Pages 2352-2368, ISSN 0022-3166, https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.05.027.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ekstremne dijete, mršavljenje,

Komentari