Mirja Zupčić

Datum objave: 07. 12. 2022.

Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, zadrhtavši od nelagode.

Ova filmska scena pokazuje kako je važnost proteina u prehrani sportaša i tada bila prepoznata međutim, postavlja se pitanje je li ideja o konzumaciji sirovih jaja potekla na temelju znanstvenih činjenica iz tadašnjeg vremena i kakva su stajališta o konzumaciji sirovih jaja u prehrani sportaša danas.

Istraživanja iz kasnih devedesetih godina pokazala su kako organizam iz sirovih jaja može iskoristiti tek 51% prisutnih proteina, dok je kod kuhanih jaja probavljivost proteina i apsorpcija aminokiselina oko 91%. Ova su istraživanja pokazala kako je termička obrada jedan od načina kako povećati probavljivost proteina iz hrane.

Novo istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu The Journal of Nutrition provedeno je s ciljem provjere je li Rocky možda bio u pravu kada je doručkovao sirova jaja s obzirom da do sada nije provedeno istraživanje koje je proučavalo razliku između postprandijalne razine cirkulirajućih aminokiselina kod sirovih i kuhanih jaja. U navedenom istraživanju nizozemskih znanstvenika sudjelovalo je 45 zdravih muškaraca koji se rekreativno bave tjelesnom aktivnošću, točnije, vježbama snage. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine, a istraživanje je trajalo jedan dan. Na dan ispitivanja, prva je skupina nakon jutarnje tjelesne aktivnosti doručkovala pet sirovih jaja. Druga skupina pojela je pet kuhanih jaja, dok je treća skupina bila kontrolna skupina koja je konzumirala doručak s niskim udjelom proteina: kroasan s maslacem i sokom od naranče. Prije treninga i nakon odmora i doručka uzeti su uzorci krvi i napravljena je biopsija bedrenog mišića.

Rezultati su pokazali kako je unos 30 g proteina, koliko sadrži pet jaja, značajno povećao koncentraciju aminokiselina u plazmi, s tim, da je veći porast zabilježen nakon unosa kuhanih jaja. Unatoč izraženijem porastu aminokiselina u plazmi nakon obroka koji sadrži kuhana jaja, stopa sinteze miofibrilarnih proteina pet sati nakon obroka tijekom oporavka nakon vježbanja bila je ista kod obje vrste jaja.

Iako Rocky nije bio svjestan prednosti kuhanih jaja u odnosu na sirova u kontekstu rasta razine aminokiselina u plazmi, ipak nije ugrozio sintezu proteina u mišićima konzumirajući sirova jaja. Jaja predstavljaju visokokvalitetni izvor proteina koji se temelji na visokom i dobro uravnoteženom sadržaju esencijalnih aminokiselina. Unos jaja značajno povećava stopu sinteze proteina u mišićima nakon vježbanja zbog čega se jaja smatraju vrhunskim obrokom nakon tjelovježbe.

Literatura:

Cas J Fuchs, Wesley J H Hermans, Joey S J Smeets, Joan M Senden, Janneau van Kranenburg, Stefan H M Gorissen, Nicholas A Burd, Lex B Verdijk, Luc J C van Loon, Raw Eggs To Support Postexercise Recovery in Healthy Young Men: Did Rocky Get It Right or Wrong?, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 11, November 2022, Pages 2376–2386, https://doi.org/10.1093/jn/nxac174

Pošalji prijatelju na email

Komentari